[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Standardiseret produktblad for kompost

6. Kvalitetskontrol

6.1 Krav til system for kvalitetskontrol
6.1.1 Formål med systematisk kvalitetskontrol
6.1.2 Indhold i kvalitskontrollen
6.1.3 Anvendelsesområde for kvalitetskontrollen
6.1.4 Referencer for krav i kontrollen
6.1.5 Definitioner på begreber
6.1.6 Det standardiserede produktblad
6.1.7 Tilkørsel af affald og råvarer
6.1.8 Krav til komposteringsprocessen
6.1.9 Procedure for slutkontrol og lagerstyring
6.1.10 Procedure for udarbejdelse af dokumentation
6.2 Kvalitetsstyring
6.2.1 Krav til kvalitetsstyring
6.3 Ekstern kontrol

Ved kvalitetskontrol forstås såvel intern (egen-) som ekstern kontrol. Den interne kontrol er typisk opfølgning af de procedure og produktkrav, som anlægget selv stiller. Den eksterne kontrol kan være en stikprøvevis kontrol af produkterne ud fra lovgivningskrav, som den foretages af "Plantedirektoratet". Eller den kan være regelmæssig, uvildig kontrol på det enkelte anlæg ud fra krav defineret af en branche el. lign. Denne eksterne kontrol kan f.eks. omhandle: foretagen egenkontrol, produkter og procedurer. Foretages kontrollen af et uafhængigt, eksternt organ er det nærliggende at indføre en kontrol- eller certificeringsordning, som kan være med til at øge troværdigheden hos brugerne af kompost i og med at det er et uafhængigt organ, som foretager kontrollen. En kontrol- eller certificeringsordning indebærer, at der foretages ekstern kontrol efter vedtagne retningslinjer, hvorefter anlægget får et bevis på, at kontrolkravene overholdes. Den svenske affaldsbranche er ved at indføre en certificeringsordning for biologisk affaldsbehandling (Lundeberg et al., 1998).

Kvalitetskontrollen er et vigtigt styringsmiddel for anlæggene i deres bestræbelser på at producere en god kompost, uanset om der er en kontrolordning eller ej, idet der derigennem opstilles egne eller eksterne krav både til produktet og ofte også til produktionen.

Standardproduktblad - et element i fælles - kvalitetskontrol

"Standard produktbladet" som beskrives i denne rapport er eet element til en fælles kvalitetskontrol for kompostproducenterne. Det bliver fremover muligt at sammenligne sin kompost med andre typer, da analysemetoder og -parametre er de samme for andre anlæg, som benytter produktbladet. Anbefalingerne vedrørende: deklaration, analysehyppighed og -omfang, samt prøveudtagning kan fint anvendes som kontrolkrav i et kvalitetskontrolsystem. I det følgende redegøres for nogle af de krav, som anlæggene med fordel kan udarbejde egne retningslinier for, som et første trin i et eget kvalitetskontrolsystem for kompost. Sidst i kapitlet suppleres med et afsnit om eventuel ekstern kontrol.

6.1 Krav til system for kvalitetskontrol

Kravene til et system for kvalitetskontrol for kompostering er listet nedenfor. Det falder uden for dette projekts rammer at opstille et generelt sytem, men de vigtige elementer nedenfor fremhæves som inspiration for anlæggene til at gå igang eller videreudvikle dette område.

6.1.1 Formål med systematisk kvalitetskontrol

Formålet med et system for kvalitetskontrol er at skabe ensartede retningslinier for fremstilling og dokumentation af den kompost, anlægget producerer. I det omfang, der kan skabes fælles retningslinier for hele branchen, kan disse "ophøjes" til at udgøre branchens krav til produktion af kompost.

6.1.2 Indhold i kvalitskontrollen

Et system for kvalitetskontrol af kompost bør indeholde:

  1. Intern kvalitetskontrol omfattende:
    1. modtagelse af affald og råvarer
    2. komposteringsproces
    3. efterbehandling, sortering og lagring
  2. Slutkontrol af færdig kompost
  3. Deklaration af kompost
  4. Dokumentation for overholdelse af krav
  5. Kvalitetsstyring

Krav til egenskaberne for den færdige kompost skal være iht. gældende lovgivning samt eventuelle branchekrav.

6.1.3 Anvendelsesområde for kvalitetskontrollen

Systemet skal som minimum gælde for de komposttyper, der er omfattet af produktbladet, dvs. ved kompostering af mad- og papiraffald samt have-parkoverskud, hvor slutproduktet markedsføres som "kompost – organisk jordforbedringsmiddel".

6.1.4 Referencer for krav i kontrollen

Der skal være specifikke referencer til de dokumenter, offentlige bekendtgørelser eller interne dokumenter, hvor kravene er beskrevet.

6.1.5 Definitioner på begreber

Der skal anvendes de begreber, som er vedtaget i forbindelse med udarbejdelsen af produktbladet. Andre, centrale begreber bør defineres.

6.1.6 Det standardiserede produktblad

Produktbladet er formelt virksomhedens erklæring vedrørende den færdige komposts egenskaber og indhold af forskellige stoffer og angiver samtidigt brugsområder for komposten. Produktbladet skal anvendes som en skabelon for disse krav. Der skal altid anvendes den samme vedtagne skabelon til et produktblad.

For hvert produktblad (komposttype) skal anlægget dokumentere en entydig reference til grundlaget for de afgivne oplysninger f.eks. analyserapportnumre eller interne kontrolrapporter.

Alle oplyste talværdier bortset fra kompostens alder skal være beregnet på baggrund af udfyldelsesvejledningen til produktbladet (kapitel 3). Hvor der er valgfri metoder (fx enkeltværdi eller gennemsnit), skal det defineres, hvordan beregningerne foregår, fx hvor mange analyser, der indgår i gennemsnittet.

6.1.7 Tilkørsel af affald og råvarer

Kun egnet affald

Virksomheden bør udarbejde en procedure for tilkørsel af affald og råvarer til kompostering, der sikrer, at kun egnet affald mv. komposteres, og at pladsen/anlægget udnyttes på en måde, der forhindrer utilsigtet blanding og forurening af forskellige partier, f.eks. kompostpartier med forskellig stabilitet.

Proceduren skal omfatte en beskrivelse af, hvorledes affald kontrolleres for urenheder/fremmedlegemer, og hvorledes disse i givet fald frasorteres.

Proceduren skal ligeledes omfatte en beskrivelse af, hvordan modtaget affald fordeles på komposteringsarealet eller tilføres anlægget. Det skal beskrives, hvorledes de forskellige partier eller "batch" defineres, adskilles og identificeres.

Virksomheden skal registrere oprindelsen, arten og mængden af tilkørt affald mv. samt dets placering/flow gennem anlægget.

Proceduren skal beskrive retningslinier for valg og dosering af tilsætningsstoffer til tilkørt affald. Virksomheden skal registrere arten og mængden af tilsætningsstoffer til de forskellige partier samt tidspunktet for tilsætningen.

6.1.8 Krav til komposteringsprocessen

Virksomheden bør udarbejde en procedure for komposteringsprocessen, der sikrer den tilsigtede ensartethed, samt stabilitetsgrad og hygieniseringsgrad for slutproduktet.

Proceduren skal omfatte en beskrivelse af de(n) komposteringsmetode(r), virksomheden anvender. Såfremt virksomheden anvender flere metoder, skal det beskrives, hvorledes der vælges imellem disse. Nye processer og tiltag må først igangsættes, når der foreligger fornøden dokumentation for, at disse virker efter hensigten.

Proceduren skal beskrive, hvorledes utilsigtet forurening af komposten undgås. Proceduren skal desuden beskrive, hvorledes det sikres, at affaldet og/eller komposten ikke giver utilsigtede miljøpåvirkninger.

Proceduren skal beskrive, hvorledes virksomheden fører tilsyn/kontrol med komposteringsprocessen ved f.eks. visuel kontrol og/eller udtagning af (proces-)prøver, måling af temperatur og fugtighed mv. Hyppighed, prøveantal, prøvningsmetoder og resultatbehandling skal defineres.

Såfremt virksomheden anvender interne analysefaciliteter, skal det beskrives, hvorledes disse vedligeholdes og kalibreres. Hvis virksomheden anvender eksterne, ikke-autoriserede laboratorier, skal det beskrives, hvorledes disse udvælges.

6.1.9 Procedure for slutkontrol og lagerstyring

Virksomheden skal udarbejde en skriftlig procedure for intern kvalitetskontrol (slutkontrol af komposten), der har til hensigt at dokumentere den tilsigtede ensartethed, stabilitetsgrad og hygiejniseringsgrad forud for frigivelse af kompostpartiet.

Egenskaber i henhold til deklaration ved udlevering

Proceduren skal beskrive tidspunkt for kontrollens udførelse samt dens omfang (antal prøver pr. parti kompost). Kontrollen skal omfatte udtagning af prøver til analyser, som minimum til dokumentation af de egenskaber mv. forhold, der fremgår af produktbladet. Egenskaberne skal bestemmes iht. de metoder, der er fastlagt i produktbladet.

Prøveudtagning skal ske efter Plantedirektoratets forskrift, hvad angår fordeling i partiet, udtagningsdybde, homogenisering i samleprøver, neddeling, opbevaring samt forsendelse til prøvningslaboratoriet. Prøvetagning for hygiejniseringsgrad skal udføres som enkeltprøver.

Alle analyser til slutkontrol af de egenskaber mv., der er fremgår af produktbladet, skal foretages af eksternt laboratorium med erfaring i at udføre de pågældende analyser, samt hvor dette er krævet af loven, med akkreditering eller autorisation.

Hvis virksomheden anvender andre laboratorier, skal det beskrives, hvorledes disse udvælges.

For eventuelle supplerende kontrolmetoder skal proceduren beskrive hyppighed, prøveantal og analysemetoder. Såfremt virksomheden anvender interne analysefaciliteter, skal det beskrives, hvorledes disse vedligeholdes og kalibreres.

Proceduren skal beskrive, hvilke godkendelseskriterier, der er defineret for de forskellige analyseresultater, samt hvorledes analyseresultaterne vurderes i forhold hertil (i form af enkeltværdier, som gennemsnit etc.). Godkendelseskriterierne skal altid opfylde gældende myndighedskrav.

Det skal beskrives, hvorledes prøver (det være sig enkelte prøvningsresultater eller gennemsnit af flere prøver), der ikke opfylder godkendelseskravene, behandles – herunder retningslinier for eventuelt at bortkaste prøvningsresultater ved slutkontrollen. Det skal ligeledes fremgå af proceduren, såfremt procesprøver kan indgå i slutkontrollen, samt på hvilket grundlag, at dette finder sted.

Dokumentation for alle analyseresultater skal opretholdes og kunne henføres til det aktuelle parti.

Proceduren skal entydigt vise på hvilket grundlag, virksomheden frigiver komposten i et parti, herunder specielt hvorvidt kompost kan frigives, førend der for det konkrete parti foreligger analyseresultater for samtlige egenskaber mv., der fremgår af produktbladet

Proceduren skal endvidere beskrive, hvorledes udleveringen af komposten styres, herunder særligt hvordan det sikres, at der ikke udleveres kompost, der ikke er frigivet.

6.1.10 Procedure for udarbejdelse af dokumentation

Komposteringsanlægget bør udarbejde en procedure for udarbejdelse af produktblade (herunder deres ajourføring for at sikre, at produktbladet til stadighed giver et retvisende billede af den færdige kompost) samt for arkivering af dokumentation for kompostkvaliteten.

Beskrivelse af administrative procedure

Proceduren skal beskrive, hvorledes resultaterne fra slutkontrollen overføres til deklarationsbladet (fx i form af enkeltværdier eller som gennemsnit), samt hvorledes brugsområderne for de forskellige komposttyper fastlægges og beskrives.

Proceduren skal beskrive, hvorledes både gyldige og udgåede udgaver af

- registreringssystem
- kvalitetsstyringssystemet (som minimum procedure for slutkontrol)
- analyseresultater
- deklarationsblade

identificeres og arkiveres.

Udgåede eksemplarer af ovennævnte dokumenter skal arkiveres i mindst 5 år. 

6.2 Kvalitetsstyring

Kvalitetsstyring er et redskab til at opnå de krav, som skal opfyldes i henhold til kvalitetskontrolkravene - interne som eksterne. Det vil for kompostanlægget være uhensigtsmæssigt ikke at have en form for kvalitetsstyring, da det ellers vil være "tilfældigt", om produktet lever op til kravene i kvalitetskontrollen. Indholdet i kvalitetsstyringssystemet bør som minimum være de fire procedurer vedrørende intern kvalitetskontrol, slutkontrol, deklaration og dokumentation, der er nævnt ovenfor.

Kvalitetsstyringssystemet vil være specifik for det enkelte anlæg, men det kan følge en standard, som f.eks. ‘ISO 9001’ eller det kan opstilles af virksomheden selv ud fra egne principper og t generelt kendskab til produktionen. Der er dog en række fundamentale regler, som bør opfyldes.

6.2.1 Krav til kvalitetsstyring

Ledelsesforpligtelse

Det er ledelsen, som skal beskrive kvalitetsstyringssystemet. Dette skyldes, at ledelsen har kompetencen og ansvaret til at iværksætte systemet, som selv på et mindre anlæg kræver samarbejde mellem forskellige medarbejdere.

Systemet skal sikre, at affald modtages og komposteres, samt at komposten kontrolleres, dokumenteres og udleveres iht. ledelsens mål og gældende lovgivning.

Kvalitetsstyringssystemet skal entydigt beskrive ansvar for og beføjelser til at sikre, at de beskrevne forhold efterleves, samt hvem der i praksis udfører de beskrevne handlinger.

Kvalitetsstyringssystemet skal til enhver tid være ajourført og svare til de faktiske forhold.

Ovennævnte forhold synes umiddelbart indlysende, men ofte ses det faktisk, at kvalitetsstyringssystemet er blevet så stort eller uhensigtsmæssigt, at det ikke udgør et operativt værktøj og derfor bliver "henlagt" som et stykke skrivebordsarbejde uden praktisk indhold.

6.3 Ekstern kontrol

Øget troværdighed ved fælles, uvildig kontrol

Det kan være oplagt at opbygge en kontrolordning eller en certificeringsordning for komposteringsanlæggene, da en uvildig kontrol kan være med til at øge troværdigheden af komposten. En kontrolordning kan varetage ekstern kontrol, vedligeholde fælles kontrolsystemprocedurer, samt servicere komposteringsanlæggene i kravspørgsmål. En betingelse for at opbygge en kontrolordning funktionelt er, at ekspertisen er tilstede, samt at der kan opnås enighed blandt producenterne om rammerne for organets virke og den økonomiske basis.

De fælles systemkontrolprocedurer samt officielle krav branchekrav til kompostkvaliteten vil være grundlaget for kontrolordningens arbejde.

En kontrolordnings øverste myndighed er normalt et kontroludvalg, hvori der sidder personer udpeget af interesseorganisationer og offentlige instanser. Kontroludvalget definerer grundlaget for ordningens virke og beslutter om optagelse og eksklusion af anlæg. Herunder opererer et suppleret kontroludvalg, hvori der indgår brancherepræsentanter, og som fx udarbejder forslag til krav til system for kvalitetsstyring og krav til kompostkvalitet.

Det praktiske arbejde udføres af et sekretariat bemandet med fagligt kompetent personale indenfor kompostering og kvalitetsstyring. Sekretariatet er et administrativt sekretariat for kontroludvalgene, men forestår også kontrolbesøgene på anlæggene, hvor produktionen og dokumentationen gennemgås. Hvis anlæggene er pålagt en indberetning af forskellige dokumenter, vil det også være sekretariatet, der behandler disse.

En kontrolordning er et brancheinitiativ, der fx kan godkendes af Ingeniørforeningen i Danmark.

Et certificeringsorgan vil principielt kun operere ud fra krav i normer og standarder og vil ikke på samme måde kunne anvende branchefortolkninger eller kunne servicere anlæggene i tvivlsspørgsmål. Derimod vil et certificeringsorgan kunne opnå en akkreditering af DANAK (Erhvervsfremme Styrelsen), der indebærer at også certificeringsorganet bliver underlagt uvildige besøg.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]