|
|||||||||||||||
Kom godt videre Chr. Hansen A/S - ProduktionscenterNavn: Chr. Hansen A/S - Produktionscenter Produktionsproces: Bakteriekulturer dyrkes i gæringstanke i et gæringsmedie, der primært består af mælkebestanddele. Efter gæringen separeres bakteriekulturen fra gæringsvæsken. Bakteriekulturen opkoncentreres, nedfryses og pakkes i salgsemballage. Bakteriekulturerne anvendes til produktion af bl.a. ost og yoghurt samt til brød og vinproduktion og til forarbejdede kødprodukter. De væsentligste miljøpåvirkninger er processpildevand, flydende affald fra fermentering samt energiforbrug.
MiljøvogtergruppenVi har oprettet en miljøvogtergruppe, der består af en repræsentant fra alle afdelinger samt en kvalitets- og miljøledelsesgruppe, hvor afdelingsledere og fabrikschefen er repræsenteret. Kvalitets- og miljøledelsesgruppen udstikker de overordnede rammer for miljøarbejdet. Miljøvogtergruppen arbejder med den daglige gennemførelse af miljøarbejdet, ligesom de kommunikerer beslutninger ud i de enkelte afdelinger og fungerer som afdelingens repræsentant i miljøarbejdet. Siden certificeringen er antallet af medlemmer i miljøvogtergruppen blevet reduceret i antal, da antallet af projekter i miljøhandlingsplanen også er reduceret. Dette skyldes også, at der i begyndelsen var behov for at lægge mange mindre projekter langt ud i organisationen for at sikre motivation og inddragelse, mens der på nuværende tidspunkt er mere brug for en samling af indsatsen. Udvidelse af rammer for målDer er ikke sket store ændringer i virksomhedens væsentlige miljøpåvirkninger siden certificeringen. Virksomheden har ud over formuleringsmæssige ajourføringer ikke ændret væsentligt på miljøpolitikken. Efterhånden som de oprindelige miljømål er nået, er miljømålene løbende blevet ændret. I begyndelsen fokuserede målene på at sikre overholdelse af vilkår i virksomhedens miljøgodkendelse samt ressourcebesparelser. Målene omfatter nu også arbejdet med produktudvikling, samt indførelse af renere teknologi i produktionen. Det vil sige, at fokus ikke længere alene omfatter den enkelte fabrik, men også koncernens stabsfunktioner med ingeniør- og udviklingsafdelinger. De projekter, der kører i dag, er færre, men de har en større kompleksitet end de projekter, der kørte i forbindelse med certificeringsprocessen. Det har givet nye udfordringer til teknikerne i stabsfunktionerne, fordi der bliver stillet miljøkrav til udviklingsarbejdet, og teknikerne er nu også selv interesserede i, at der laves miljøvurderinger i forbindelse med udviklingsprojekter. Resultater af miljøledelsesarbejdetSom resultat af vores miljøledelsesarbejde har vi på miljøområdet opnået:
Det har økonomisk betydet et nedsat ressourceforbrug og reducerede omkostninger til håndtering af spildevand og affald. Ressourceforbruget til drift af miljøledelsessystemet er ikke opgjort, men skønnes at udgøre ca. et 1/2 mandeår/år. Uddannelse og træningVi holder kursus for nyansatte hvert kvartal. Kurset er en introduktion til kvalitets- og miljøledelsessystemet, herunder opbygning af systemet, procedurer og instruktioner, kvalitets- og miljøpolitik, handlingsplaner og affaldssortering. Kurset varer en 1/2 dag. Derudover deltager alle nye medarbejdere i et 2 - dages træningsmodul i kvalitets- og miljøbevidsthed. Medarbejderne i miljøvogtergruppen har gennemført supplerende efteruddannelse i implementering og drift af miljøledelsessystemer. Større parathedDe væsentligste drivkræfter har været fabriksledelsen og nogle engagerede medarbejdere. I dag har vi et system, som omfatter både kvalitet, miljø, arbejdsmiljø og fødevaresikkerhed (HACCP). Miljøledelsessystemet har betydet:
|