[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kom godt videre

NKT Cables A/S

Navn: NKT Cables A/S
By: Stenlille
Kontaktperson: Nina Rasmussen
Ansatte: 70
Branche: Genvinding og træindustri
Produkter: Metaller, plast, kabeltromler, paller, kasser og anden træemballage.

Produktionsproces: Træindustri; fremstilling og reparation af kabeltromler, paller, kasser og anden emballage i træ. Genvinding; sortering af skrot, oparbejdning af kabler ved manuelle afisolerings- og mekaniske granuleringsprocesser, hvor metal og plast adskilles og genvindes. Plasten renses evt. ved ekstrudering. Vaselinholdige telekabler oparbejdes på et vandbaseret spildevandsfrit anlæg.

Vores væsentligste miljøpåvirkninger er energiforbrug til proces, varme og intern transport, ikke genanvendeligt affald samt ekstern støj.

Dato for 9000 certificering: Er ikke certificeret
Dato for 14001 certificering: December 1996
Dato for EMAS-registrering: Ikke registreret
Miljøledelse integreret med kvalitetsstyring: Delvis
Miljøgodkendelsespligtig: Ja
Udarbejder miljørapport: Grønt regnskab og miljøteknisk årsrapport

Ændring af mål

Vi begyndte med et forsigtigt mål på en besparelse på elforbruget med 1% samt en energikortlægning, da vi ikke havde nogen idé om fordelingen af vores energiforbrug. Ved energisynet blev energifordelingen kortlagt, og der lå forslag til besparelser på ca. 8%. De fleste af de forbedringer, der blev foreslået, er gennemført. Det har vist sig svært at sammenligne energiforbruget i forhold til produceret mængde, da energiforbrug pr. tons oparbejdet materiale afhænger af typen af kabelskrot, der oparbejdes. Det er ikke i øjeblikket muligt at registrere dette nærmere.

Vi valgte i stedet at fokusere på varmeforbruget, der er specifikt målbart, og opsatte et mål om en besparelse på 5% i 1998 i forhold til tallene fra 1996. Dette mål har vi måttet ændre, således at det blev i forhold til 1997, da vi allerede i 1997 havde opnået en besparelse på omkring 20%. Resultatet blev opnået på baggrund af forslag til forbedringer, der blev fremsat ved energisynet, ved bl.a. automatisering af spjældregulering på ventilatorer på filteranlæg og fjernstyring af porte fra truck, så de ikke står åbne længere end højst nødvendigt. Vi har samtidig fået forbedret vores buldrerum om maskinerne i vores granuleringsanlæg, så vi har opnået et mindre luftskifte og dermed et mindre varmeforbrug.

Et andet mål, der er kommet til, er reduktion af brændbart affald til losseplads. Målet er at finde anvendelse med energiudnyttelse, da materialet ikke er genanvendeligt.

Besparelser, men ikke markedsfordele

Vi har opnået en besparelse på 1,5% af strømforbrug til tunge processer ved optimering af processer. Derudover har vi opnået en besparelse på ca. 40% af varmeforbruget i løbet af to år, vi har dæmpet den interne og eksterne støj, fået en bedre affaldssortering - og i det hele taget fået et bedre overblik over vores ressourceanvendelse og affaldsstrømme.

Vi har endnu ikke opnået øgede målbare økonomiske markedsfordele, men kan derimod konstatere, at der har været øgede omkostninger i forbindelse med ansættelse af en miljøansvarlig til vedligeholdelse af systemet og et øget ressourceforbrug ved miljøkontroller, -målinger og møder, ca. 500 - 600 timer/år - inkl. informationsmøder. Vores tidsforbrug til registreringer og audit har vi ingen opgørelse over.

På ledelsesniveau er det miljømæssige ansvar blevet mere overskueligt, og vi har foretaget edb-mæssige tiltag, der har muliggjort en samkøring af nødvendige datainformationer og en lettere databehandling. Derudover føler vi, at der er opnået en øget miljøbevidsthed og motivation hos medarbejderne. Endelig er vores samarbejde med myndighederne blevet forbedret, idet vores miljøledelse giver øget troværdighed og enklere indberetning vedrørende miljøoplysninger.

Kommunikation - begge veje

Inddragelse af medarbejdere i vedligeholdelse af miljøledelsessystemet sker ved, at alle medarbejdere bliver opfordret til at komme med forslag til ændringer af miljøledelsessystemet, og at id&eacuteer til minimering af miljøpåvirkninger diskuteres ved informationsmøder.

Nye medarbejdere bliver introduceret til miljøledelsessystemet af den miljøansvarlige og deltager i et kombineret kvalitets- og miljøbevidsthedskursus på et AMU- center.

Medarbejdere, der udfører miljøkontroller (audit), trænes ved sidemandsoplæring under overvågning af en arbejdsleder.

Kommunikation mellem miljøorganisationen og resten af virksomheden sker ved, at der, som noget nyt, afholdes informationsmøder vedrørende miljø og sikkerhed. Disse møder holdes kvartalsvis og afvikles i mindre grupper. Her diskuteres nye tiltag og opfølgning på handlingsplan mv. Herudover anvendes opslagstavler og informationsbreve.

Endelig afholdes der følgende møder, hvor miljø behandles:

  1. Uddannelsesudvalgsmøder, afholdes hvert kvartal.
  2. Ledelsens miljøgennemgang, afholdes en gang årligt.

Det har været svært at formidle, at miljøledelse ikke kun er miljøafdelingens opgave, samt at holde motivationen oppe. Det føler vi nu bliver afhjulpet ved, at vi holder informationsmøderne, som giver en tovejskommunikation frem for den skriftlige envejskommunikation.

Vedligeholdelse af procedurer og instruktioner

Der er ansat en medarbejder til vedligeholdelse af miljøledelsessystemet samt til at varetage det daglige sikkerhedsarbejde. Denne miljøansvarlige har til opgave at:

  1. Vedligeholde miljøledelsessystemet, herunder dokumentstyring, miljømålinger, kontrolinstruktioner, måleudstyr og eksterne målinger, registreringer i forbindelse med miljøledelsessystemet og gennemførelse af miljøaudit.
  2. Påpege og registrere alle former for miljøpåvirkninger.
  3. Sikre overensstemmelse med DS/EN ISO 14001, ICC's charter og NKT's koncernpolitik.
  4. Indsamle data til grønne regnskaber og udarbejde miljøteknisk årsrapport.

I procedurer og instruktioner er der kun sket småændringer i det første år efter certificeringen. Det indebar dog, at en stor del af procedurerne og instruktionerne skulle udskiftes. I erkendelse af at systemet var for detaljeret, især vedrørende arbejdsinstruktioner, følte vi, at der var behov for en forenkling.

Det har vist sig, at en stor del af procedurerne kan sammenskrives, da systemet er opbygget til også at kunne opfylde krav i ISO 9000. Da betjeningsvejledninger til produktionsudstyr kan undværes, uden at det influerer på systemet, er disse valgt fra, og de vil fremover blive vedligeholdt af en arbejdsleder. Det letter vedligeholdelsen af systemet.

Vi har også haft en ekstern konsulent til at komme med forslag til, hvordan systemet kunne forenkles.

Vi har på opfordring af amtet deltaget i nogle af deres eksterne miljøledelsesprojekter, hvor vi har fortalt om vores erfaringer med miljøledelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]