[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kom godt videre

Coloplast A/S

Navn: Coloplast A/S
By: Humlebæk (hovedsæde)
Kontaktperson: Torben Steen Nielsen
Ansatte: 3300 heraf ca. halvdelen i Danmark
Branche: Medicinsk udstyr

Produkter: Stomiprodukter til mennesker, der har fået ført tarmen ud på maven. Kontinenshjælpemidler til mennesker med vandladningsproblemer. Bandager til kroniske sår. Hudplejemidler til forebyggelse og behandling.
Proteser og specialtekstiler til brystopererede kvinder. Specialplastre til konsumentmarkedet. Eksempler på produktionsprocesser: Extrudering og svejsning af plastfilm, sprøjtestøbning af plastdele, udstansning og emballering.

De væsentligste miljøpåvirkninger er forårsaget af processpild af polymermaterialer, forbrug af flygtige organiske opløsningsmidler og forbrug af el.

  • Dato for 9001 certificering: 1994 (EN 46001)
  • Dato for 14001 certificering: April 1997
  • Dato for EMAS-registrering: Juli 1998
  • Miljøledelse integreret med kvalitetsstyring: Delvis (en række fælles procedurer)
  • Miljøgodkendelsespligtig: Ja, 4 ud af 5 danske fabrikker er godkendelsespligtige
  • Udarbejder miljørapport: Ja, årlig miljøredegørelse

Miljø- og sikkerhedsorganisation

Coloplasts danske miljø- og sikkerhedsorganisation blev etableret i 1995, hvor den daværende sikkerhedsorganisations ansvarsområde blev udvidet til også at omfatte miljøarbejdet. I vidt omfang behandles arbejdsmiljø og eksternt miljø nu af de samme personer. Miljø- og sikkerhedsorganisationen er karakteriseret ved decentralisering og samarbejde på tværs i organisationen.

Den centrale miljøafdeling blev oprettet i 1995. Miljøchefen refererer til den miljøansvarlige direktør. Afdelingen omfatter en funktion for drift og udvikling af miljøledelsessystemet samt en forskningsafdeling, som udvikler systemer til styring af produkternes samlede miljøbelastning "fra vugge til grav". I alt beskæftiger den centrale miljøafdeling 5 medarbejdere.

I fabrikkerne er der 6 miljøledere, som koordinerer miljøopgaverne og sikrer den

fagtekniske kvalitet i miljøarbejdet via træning af miljø- og sikkerhedsrepræsentanterne. Miljølederne har også kontakten til de lokale tilsynsmyndigheder.

Efter ISO 14001 certificeringen er der ansat yderligere to miljømedarbejdere. Den ene er ansat som miljøkoordinator i ejendomsadministrationen og har til opgave at integrere miljøhensyn i Coloplasts byggerier samt styre systemerne for affald og energi. Den anden er ansat som miljøkoordinator i Sverige, hvor der stilles særligt høje krav til afgivelse af miljøinformationer i forbindelse med tilbudsgivning. Alle miljøledere og miljøkoordinatorer refererer fagligt til miljøchefen.

På fabrikkerne leder miljø- og sikkerhedsudvalget, som består af repræsentanter for både ledelse og medarbejdere, et antal miljø- og sikkerhedsgrupper. Grupperne sikrer den lokale indarbejdelse og efterlevelse af miljøledelsessystemet.

Kompetenceudvikling

Medarbejdernes viden er afgørende for Coloplasts og for miljøledelsessystemets udvikling. Stigende kompleksitet og større krav til at viden skal kunne deles uafhængigt af funktion, tid og sted gør, at Coloplast har fundet det naturligt at udnytte informationsteknologien til at forankre og udvikle viden og kompetencer.

Miljøledelsessystemet er under omlægning til en elektronisk løsning, der skal sikre, at de stigende krav til dataopsamling på miljøområdet imødekommes. Ved etablering af databaser udnyttes de fælles informationer til at forbedre den interne rapportering og til at sikre kvaliteten af miljøkommunikationen med Coloplasts kunder.

Et uddannelsesprogram øger den enkelte medarbejders viden om og forståelse for de miljøpåvirkninger, der er knyttet til Coloplasts produkter og processer. På virksomhedens 3-dages introduktionskursus for nye funktionærer gives en grundig information om Coloplasts miljøarbejde i sammenhæng med virksomhedens øvrige ledelsessystemer. For repræsentanter i miljø- og sikkerhedsorganisationen er der tilrettelagt et 1-dags kursus i miljøledelse.

På hver fabrik afholdes et årligt opfølgningskursus i risikoledelse, førstehjælp og miljøforhold. Miljøauditorerne gennemgår et 3-dages diplomkursus i miljøaudit.

Som en del af den generelle uddannelse i virksomheden modtager alle medarbejdere træning i miljøledelse. Den centrale miljøafdeling, som også består af en forskningsdel, er ansvarlig for udvikling, uddannelse, dokumentation og formidling af den samlede viden på miljøområdet. Ud over driften af det etablerede miljøledelsessystem foretages systemudvikling og videnindsamling.

Miljøforskningsafdelingen sikrer via en række projekter, at den indsamlede viden udbredes til de dele af driftsorganisationen, hvor en forøget indsats giver størst nytteværdi.

Miljøledelsessystemets effektivitet

Der er ikke ændret i miljøpolitikken fra ISO 14001 certificeringen frem til EMAS verificeringen. Derimod er miljømålsætningerne blevet færre og mere konkrete siden miljøcertificeringen i 1997. Miljømålene er nu ligeledes blevet mere målrettede, og i langt højere grad tilstræbes det at kvantificere disse.

Indførelse af miljøledelse har medført bedre resultater, bl.a. en dokumenteret reduktion af materialeforbruget og økonomiske besparelser i størrelsesordenen 2 mio. kr. om året.

Foruden de direkte økonomiske besparelser har erfaringerne vist, at miljøarbejdet især understøtter 4 af Coloplasts forretningsprocesser:

Produkt- og servicedesign

Ved integrering af miljøhensyn ved produktudviklingen minimeres de uønskede miljøpåvirkninger.

Markedsføring og salg

En systematisk og målrettet indsats på miljøområdet medvirker til en generel forbedring af Coloplasts image.

Kundeservice

Miljøarbejdets mål er at give kunderne miljøinformationer, som mindst svarer til forventningerne på de enkelte markeder.

Styring af finansielle og fysiske ressourcer

En indbygget metode i miljøledelsessystemet sikrer, at der opnås "mest miljø for pengene".

Disse forretningsprocesser vurderes at være kritiske for virksomhedens forretningsresultater og har en stor indflydelse på fire interessentgrupper: Kunderne, medarbejderne, lokalsamfundet og ejerne. Alle disse interessenter har vist en stigende interesse for miljøinformation.

Ledelsens vurdering

Det er ledelsens vurdering, at miljøledelsessystemet fungerer efter hensigten, men også at der er mulighed for at skabe forbedringer. Systemet vil i den kommende tid især blive styrket på følgende områder:

  • Integrering af miljøhensyn ved produkt- og procesudvikling
  • Leverandørsamarbejde
  • Målformulering og dokumentation af målopfyldelse
  • Korrigerende handlinger
  • Uddannelse
  • IT-baserede dokumentations- og dataopsamlingssystemer.

Konstante forbedringer

Med Coloplasts frivillige deltagelse i EMAS "Den Europæiske Fællesskabsordning for miljøstyring og miljørevision", har selskabet forpligtet sig til en fortsat forbedring af indsatsen på miljøområdet. Indførelse af miljøledelsessystemet har været en vigtig milepæl, som gennem en mere systematiseret indsats har bidraget væsentligt til skabelse af miljøforbedringer. De i miljøledelsessystemet indbyggede værktøjer til at fremme beskyttelsen af miljøet har indtil nu mest været rettet mod Coloplasts egen produktion og affaldsfrembringelse.

Selskabet ønsker dog i stigende grad at bidrage til en bæredygtig udvikling. Derfor søger Coloplast nu at tage mere hensyn til produkternes samlede miljøbelastning "fra vugge til grav". Dette sker ved i højere grad at integrere miljøhensyn i designfasen af nye produkter.

Et miljørigtigt design stiller store krav til viden om produktets og alternative produkters samlede miljøpåvirkning gennem hele livscyklusforløbet. Vore erfaringer har vist, at specielt indsamling men også behandling af denne viden er en meget ressourcekrævende proces. En succesfuld implementering af miljøhensyn i produktudviklingen kræver derfor særlige systemer og databaser, som kan lette dette arbejde.

Coloplast leder et internationalt forskningsprojekt, EPSILON, der kombinerer innovative systemer inden for miljø, logistik og IT. Målet er netop at udvikle et system med tilhørende databaser, som gør det nemmere at foretage miljøvurderinger af produkter efter livscyklusprincippet, og som øger muligheden for at integrere miljøhensyn ved udviklingen af nye produkter. Systemet vil i Coloplast blive integreret med det eksisterende produktionsstyringssystem. Yderligere oplysninger om forskningsprojektet kan fås på internetadressen: www.lis.iao.fhg.de/epsilon/epsilon.htm.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]