[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport om miljøkontrollen i kommunerne i lyset af at staten overtager levnedsmiddelkontrollen

Bilag 7
Krav til miljølaboratorier.

Offentlige og private miljølaboratorier, der udfører miljøanalyser i henhold til miljølovgivningen, skal opfylde følgende krav:

Generelle overordnede kvalitetskrav:

  1. Laboratorierne skal opfylde Miljøstyrelsens krav til analysekvalitet, som er angivet i Miljø- og Energiministeriets bekendtgørelse nr. 637 af 30. juni 1997 om kvalitetskrav til miljømålinger udført af akkrediterede laboratorier, certificerede personer mv. (efterfølgende benævnt kvalitetsbekendtgørelsen), herunder kravene til den interne kvalitetskontrol, der er gældende for de kemiske og mikrobiologiske laboratorier.
  2. For de medier/parametre, der ikke indgår i ovennævnte kvalitetsbekendtgørelse, opstiller Miljøstyrelsen kvalitetskravene.

  3. Laboratorierne skal være akkrediteret(1) af DANAK til at udføre miljøanalyser, herunder prøvetagning, jf. DANAK's, Erhvervsfremme Styrelsens regler herom.
  4. Laboratorier, der udtager prøver af materialer, jord, vand, luft, spildevand, slam og affald og analyserer disse for indhold af genetisk modificerede organismer (gmm), skal være akkrediteret hertil og opfylde kvalitetskravene i kvalitetsbekendtgørelsen vedr. mikrobiologi.
  5. Laboratorier, der måler luftformige emissioner, herunder lugt, skal opfylde de krav til prøvetagning og metoder, Miljøstyrelsen angiver. Dokumentationsmålinger skal leve op til de specificerede kvalitetskrav, som Miljøstyrelsen angiver, og mærkes "Miljømåling - emission af .... til luften".
  6. Laboratorierne skal have en vis størrelse, kapacitet og ekspertise for at sikre et fagligt højt niveau.
  7. Laboratorierne skal have et kompetent og erfarent personale med den relevante uddannelse til at gennemføre de miljøanalyser, der foretages i forbindelse med udførelse af miljøtilsyn og overvågning af miljøtilstanden.
  8. Laboratorier, der udfører miljøanalyser, herunder prøvetagning i henhold til Det nationale overvågningsprogram 1998-2003 (NOVA), skal godkendes af Miljøstyrelsen og følge kvalitetsbekendtgørelsen. I det omfang analyserne og prøvetagning ikke er omfattet af kvalitetsbekendtgørelsen, angiver Miljøstyrelsen kvalitetskravene.
  9. Hvis der i en prøve påvises stoffer/mikroorganismer eller niveauer af stoffer/mikroorganismer, der er eller formodes at være sundhedsfarlige eller sundhedsskadelige, skal resultaterne heraf meddeles de relevante myndigheder skriftligt eller mundtlig, så snart de foreligger.

De mere specifikke krav til miljølaboratorier er inddelt efter typen af målinger, der udføres:

A. Specifikke krav til kemisk laboratorier:
  • laboratoriet skal være bemandet således, at der altid er mindst en erfaren AC-uddannet kemiker til at vurdere analyseresultaterne, således at der straks reageres på alarmerende/sundhedsfarlige resultater, til at reagere i akutte situationer, til at overvåge kvalitetssikring samt til at fungere som videnscenter og sparringspartner for rekvirenter og myndigheder, herunder embedslæger, kommunale myndigheder og Miljø- og Energiministeriets styrelser.

A. Specifikke krav til mikrobiologiske laboratorier:

  • laboratoriet skal være bemandet således, at der altid er mindst en erfaren AC-uddannet mikrobiolog til at vurdere analyseresultaterne, således at der straks bliver reageret på alarmerende/ sundhedsfarlige resultater, til at overvåge kvalitetssikring, herunder svare på tvivlsspørgsmål i laboratoriet, godkende analyseresultater i takt med, at de foreligger samt at fungere som videncenter og sparringpartner for rekvirenter og myndigheder, herunder embedslægeinstitution og Miljø- og Energiministeriets styrelser.

Ud over den i afsnit A og B nævnte kemiker og mikrobiolog skal der være en ekstra AC-uddannet person, der kan bistå på det kemiske og mikrobiologiske område i tilfælde af ferie, sygdom. orlov mv.

A. Specifikke krav til laboratorier, der udfører støjmålinger:

  • dokumentationsmålinger skal leve op til de i kvalitetsbekendtgørelsen specificerede kvalitetskrav og mærkes "Miljømåling - ekstern støj",
  • et støjlaboratorium kan optages på den liste, som Miljøstyrelsens Referencelaboratorium for Støjmålinger udsender 2 gange om året, hvis laboratoriet er akkrediteret til de relevante måle- og analysemetoder i henhold til Miljøstyrelsens støjvejledninger eller beskæftiger mindst én certificeret person og opfylder kravene i afsnit 4.3. (hovedsagelig underafsnittene 4.3.1. og 4.3.3.) i bilag 4 i kvalitetsbekendtgørelsen og
  • laboratorierne på listen skal deltage i de sammenlignende støjmålinger, som Miljøstyrelsen arrangerer via Referencelaboratoriet.

Andre behov/aktiviteter på miljøanalyseområdet:

Herudover vil der være behov for laboratorier, der kan udfører mere specielle analyser som f. eks undersøgelser for virus, protozoer og kemiske specialanalyser som f. eks. miljøfremmede stoffer, der ikke indgår i NOVA. Endvidere vil der med et tidsperspektiv på 3-5 år skulle opbygges faciliteter og ekspertise til at lave grundlæggende undersøgelser for forekomst af fremmede gener i organismer med henblik at kunne identificere henholdsvis godkendte og ikke godkendte organismer.


(1) [For støjlaboratorier henvises til det specifikke afsnit C angående krav til laboratorier, der udfører støjmålinger]

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]