[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rapport om miljøkontrollen i kommunerne i lyset af at staten overtager levnedsmiddelkontrollen

1 Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Kommissorium
1.3 Sammensætning
1.4 Møder og arbejdsform

 

1.1 Baggrund

Folketinget vedtog den 26. juni 1998 forslag til en ny fødevarelov. Loven indebærer, at den kommunale levnedsmiddelkontrol skal overflyttes fra kommunerne til staten. Denne kontrolfunktion varetages i dag af de i alt 32 kommunale miljø- og levnedsmiddelkontrolenheder.

Det fremgår af bemærkningerne til forslaget til fødevareloven, at der efter lovens vedtagelse skal nedsættes et udvalg om den fremtidige indretning af statens fødevarekontrol. Herudover skal der iværksættes et udvalgsarbejde, der skal belyse konsekvenserne for den kommunale miljøkontrol af en ændret kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet.

Det blev i lovforslaget forudsat, at der som grundlag herfor iværksættes en kortlægning af miljø- og levnedsmiddelkontrolenhederne. Kortlægningen blev efter lovens vedtagelse iværksat som et fælles projekt mellem Miljø-styrelsen og Veterinær- og Fødevaredirektoratet. Resultatet af kortlægningen forelå i begyndelsen af september 1998.

I forbindelse med fødevareministerens og miljø- og energiministerens besvarelse af spørgsmål under behandlingen af lovforslaget fra Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg og Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri lagde ministrene stor vægt på, at den ændrede kontrolstruktur på fødevareområdet ikke må medføre en forringelse af det kommunale miljøtilsyn.

Det fremgår endvidere af ministrenes svar til Folketinget, at den nye kontrolstruktur på levnedsmiddelområdet først vil blive iværksat, når der er sket en afklaring af varetagelsen af opgaverne på miljøområdet, herunder de forslag til hvorledes opgaven fremover kan varetages.

Miljø- og energiministeren nedsatte i forlængelse heraf i september 1998 et udvalg under Miljøstyrelsen.

1.2 Kommissorium

Udvalget fik følgende opgaver, jf. kommissoriet (bilag 1).

"Udvalget skal redegøre for de krav til miljøkontrollen, som er en forudsætning for varetagelsen af en fremtidig miljøkontrol på et fagligt højt niveau.

Udvalget skal på den baggrund og i lyset af overflytningen af levnedsmiddelkontrollen til staten samt den gennemførte kortlægning m.v., vurdere fremtidige modeller og konsekvenserne heraf for miljøkontrollen. Udvalget skal i videst muligt omfang inddrage resultaterne af det udvalgsarbejde om den fremtidige organisering af miljøkontrollen, som er iværksat i regi af Kommunernes Landsforening i september 1998, og som forudsættes afsluttet i god tid inden årsskiftet 1998/1999, jf. landsforeningens skrivelse af 3. september 1998 til kommunerne."

Udvalget skal ifølge kommissoriet tilstræbe at afslutte arbejdet senest den 31. december 1998.

1.3 Sammensætning

Udvalget havde ved dets afslutning følgende sammensætning:
Erik Lindegaard (formand), Miljøstyrelsen
Vibeke Vinten, Kommunernes Landsforening
Anker Riis, Kommunernes Landsforening
Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening
Rene Jensen, MLK-Sammenslutningen
C.E. Lund Petersen, MLK-Sammenslutningen
Peter Sloth, Københavns Kommune
Erik Kristjansson, Frederiksberg Kommune.

Sekretariat
Linda Bagge, Miljøstyrelsen
Torkil Groving, Miljøstyrelsen
Per Schou Christiansen, Miljøstyrelsen
Formandskab og sekretariatsfunktionen har været varetaget af Miljøstyrelsen.

1.4 Møder og arbejdsform

Udvalget har afholdt i alt 4 møder. Det afsluttende møde blev afholdt den 5. januar 1999.

Der har til brug for udvalgets drøftelser og nærværende rapport været udarbejdet skriftlige oplæg fra henholdsvis sekretariatet og Kommunernes Landsforening efter en nærmere aftalt arbejdsdeling.

Der har i forbindelse med udarbejdelsen af rapportens anbefalinger om miljøtilsynsforvaltningen (afsnit 3.1) og krav til miljølaboratorier (afsnit 3.2) været nedsat to arbejdsgrupper, hvor medlemmer fra udvalget har været repræsenteret. Udvalgets anbefalinger vedrørende de fremtidige krav til laboratorier har i udkast været i skriftligt høring hos DANAK, Miljøstyrelsens referencelaboratorier, EuroLab og en række mikrobiologer og kemikere ved de offentlige laboratorier. De modtagne høringssvar er indgået i udvalgets arbejde.

Kommunernes Landsforenings notat af 2. oktober 1998: Overordnede principper for mulige modeller for en fremtidig struktur for miljøkontrollen har ligget til grund for udvalgets organisatoriske overvejelser (afsnit 5). Notatet er optaget som bilag 8 til rapporten.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]