[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurdering af 3 typer metalmaling

Bilag

Bilag 2.1: Massebalance for 1 ton TGIC
Bilag 2.2: Energiforbrug for 1 ton TGIC
Bilag 2.3: Ressourceforbrug for 1 ton TGIC 
Bilag 2.4: Luftemissioner for 1 ton TGIC 
Bilag 2.5: Vandforurening for 1 ton TGIC 
Bilag 2.6: Affaldsproduktion for 1 ton TGIC

Bilag 2.1: Massebalance for 1 ton TGIC

værdierne i bilag 2.1 er baseret på støkiometriske beregninger ud fra reaktionsskemaerne i afsnit 12.1.1

Forbruget af naturgas og mineralolie til produktion af brint og propylen kan ikke beregnes støkiometrisk fordi naturgas og mineralolie ikke har en veldefineret kemisk formel.

Forbruget af disse to råmaterialer er derfor i stedet fundet ud fra litteraturen som vist i bilag 2.2. Se her

 

Bilag 2.2: Energiforbrug for 1 ton TGIC

Oplysninger om energiforbruget ved fremstilling af propylen, chlor og calciumcarbonate er hentet i BUWAL /8/. Data fra BUWAL omfatter både energiforbrug ved de aktuelle processer og for produktion af råvarerne.

Dette betyder at tallet for energiforbrug ved propylen også omfatter energiforbrug for produktion af den nødvendige mængde af råmaterialerne mineralolie, naturgas og vand.

Tallet for energiforbrug ved Chlor omfatter også energiforbruget til produktion af den nødvendige mængde af råmaterialet natriumchlorid.

Energiforbruget er opdelt i materialeenergi, termisk energi, elektrisk energi og transportenergi ud fra oplysninger i BUWAL /8/. Materiale energi er energiindholdet at stoffet der frigives f.eks. når det brændes.

For urea og ammoniak har det kun været muligt at finde oplysninger om et elforbrug.

Tallet for energiforbrug ved urea omfatter også energiforbruget til fremstilling af den nødvendige mængde af råmaterialerne kvælstof og brint jf. Kirk-Othmer /15/.

Se iøvrigt kollonnen "reference" for kilden til oplysningerne

Tabel Se her

Bilag 2.3: Ressourceforbrug for 1 ton TGIC

Data for ressourceforbruget har forskellig oprindelse som det fremgår af kollonnen "referencer".

Ressourceforbruget for energi er opdelt i temisk og elektrisk energi jf. bilag 2.2. Der er set bort fra ressourceforbruget til transport fordi det er så lille.

Ressourceforbruget for elektrisk og termisk energi er beregnet ved hjælp af UMIPTOOL.

For at kunne benytte databasen har det været nødvendigt at opdele det termiske energiforbrug på brændsler. Dette er gjort ved at anvende en typisk brændselssammensætning ved produktion af industriel damp i Tyskland.Ifølge BUWAL /8/ er dette:

Kul: 31.1 %
Gasolie: 22,4 %
Naturgas: 46,5 %

Tabel Se her

 

Bilag 2.4: Luftemissioner for 1 ton TGIC

Data for emissioner stammer mest fra BUWAL /8/, undtagen for urea og ammoniak.

For Urea og ammoniak er oplysninger om procesemissioner fundet i USEPA /19/ som kun indeholder emissionsfaktorer for selve produktionsprocessen, ikke for energiforbruget eller for råmaterialerne.

Emissioner fra energiforbruget ved produktion af urea og ammoniak er beregnet ud fra elektricitetsforbruget opgjort i bilag 2.2 og emissionsfaktorer for elektricitetsforbrug fra BUWAL /8/.

Naturgas anvendes både til produktion af propylen og brint. Emissioner fra propylen i BUWAL indeholder også emissioner fra produktion af den nødvendige mængde naturgas til propylenproduktionen. Derfor er kun emissioner fra naturgasforbruget til brint vist i bilag 2.4.

Tabel Se her

 

Bilag 2.5: Vandforurening for 1 ton TGIC

Data for vandforurening stammer kun fra BUWAL /8/.

Data for propylen omfatter også vandforurening fra produktion af den nødvendige mængde raåmaterialer mineralolie, naturgas og vand.

Naturgas anvendes både til produktion af propylen og brint. Vandforurening fra propylen i BUWAL indeholder også vandforurening fra produktion af den nødvendige mængde naturgas til propylenproduktionen. Derfor er kun vandforurening fra naturgasforbruget til brint vist i bilag 2.5.

Data for chlor omfatter også vandforurening fra produktion af den nødvendige mængde af råmaterialet natriumchlorid.

Vandforurening fra energiforbrug ved produktion af urea og ammoniak er beregnet ud fra elektricitetsforbruget opgjort i bilag 2.2 og emissionsfaktorer for spildevand fra BUWAL /8/.

Tabel Se her

 

Bilag 2.6: Affaldsproduktion for 1 ton TGIC

Data for affaldsproduktion stammer kun fra BUWAL /8/.

Data for propylen omfatter også affald fra produktion af de nødvendige råmaterialer mineralolie, naturgas og vand.

Naturgas anvendes både til produktion af propylen og brint. affald fra propylen i BUWAL indeholder også affald fra produktion af den nødvendige mængde naturgas til propylenproduktionen. Derfor er kun affald fra naturgasforbruget til brint vist i bilag 2.6.

Data for chlor indeholder også affald fra produktion af den nødvendige mængde af råmaterialet natriumchlorid.

Affald fra energiforbrug til produktion af urea og ammoniak er beregnet ud fra elektricitetsforbruget opgjort i bilag 2.2 og emissionsfaktorer for affald i BUWAL /8/.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]