[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurdering af 3 typer metalmaling

 

1. Forord

1.1 Projektets baggrund
1.2 Projektets formål
1.3 Rapportens opbygning

I december 1995 fik TEKNOS SCHOU A/S, Vejle Amt og COWI et tilskud af Rådet vedrørende genanvendelse og renere teknologi til at gennemføre et projekt med titlen "livscyklusvurdering hos TEKNOS SCHOU A/S".

Projektet er et lokalt demonstrationsprojekt, der skal vise hvordan arbejdet med miljøgennemgange og miljøstyring på mindre virksomheder naturligt kan udvides til også at omfatte livscyklusvurdering af produkterne ved brug af de værktøjer der er udviklet under UMIP-projektet.

Projektet skal også definere myndighedernes bidrag til livscyklusarbejdet, idet det er hensigten at demonstrationsprojektet skal bruges offensivt i Green Network samarbejdet og det miljøredegørelses-koncept der er udviklet her.

TEKNOS SCHOU A/S Schou A/S er en farve- og lakfabrik og de udvalgte referenceprodukter der livscyklusvurderes i projektet er derfor 3 typer maling, henholdsvis pulvermaling, opløsningsmiddelbaseret maling og vandfortyndbar maling.

Projektet er gennemført af en arbejdsgruppe med følgende sammensætning: Arbejdsgruppe:

Kim Harreskov, TEKNOS SCHOU A/S (projektansvarlig)
Dorthe Bramsen Clausen, Vejle Amt
Finn Thoft Jensen, Vejle Amt
Claus W. Nielsen, COWI

Der har desuden været en styregruppe for projektet med følgende sammensætning:

Styregruppe:

Jeanne Eghoff/Lise Fogh Pedersen, Miljøstyrelsen, formand
Kim Harreskov, TEKNOS SCHOU A/S
Peter Nissen, Vejle Amt
Dorthe Bramsen Clausen, Vejle Amt, sekretær
Kristian B. Lauritsen/Claus W. Nielsen, COWI
Lars Søborg, Direktoratet for Arbejdstilsynet
Henrik Wenzel, Institut for Produktudvikling
Vibeke Plambeck, Foreningen af Danmarks Farve- og Lakindustri

1.1 Projektets baggrund

I forbindelse med miljøindsatsen på virksomhederne er det forebyggende element blevet styrket. Tidligere var renseløsninger mest almindelige. Herefter blev det til renere teknologi i produktionen - og nu til renere teknologi i udformning og planlægning af produktet. Livscyklusvurderinger er blevet centrale.

For virksomheder og myndigheder er livscyklusvurderinger vigtige fordi de sikrer at miljødiskussionen retter sig mod de reelle miljøproblemer - uanset grænser. For virksomhederne er de også et vigtigt værktøj til at være "klædt på" i diskussionen med kunder og konkurrenter.

Livscyklusvurderinger er til gengæld en meget stor udfordring, fordi de er komplicerede at udføre. Det har været svært at finde brugbare værktøjer, der med en (for en producerende virksomhed) overkommelig ressourceindsats gav forståelige og anvendelige resultater.

I forbindelse med UMIP-projektet er der foretaget en omfattende metodeudvikling og udarbejdet beskrivelser af hvordan livscyklusvurderinger kan gennemføres (et kort resume af UMIPs metode er givet i bilag 1). UMIP henvender sig imidlertid mest til virksomheder med stor vægt på produktudvikling. Der er derfor behov for:

  • at vise hvordan UMIP-metoden kan tilpasses og anvendes i en konkret situation
  • at integrere metoden i miljøstyrings- og miljøregnskabsarbejde, f.eks. i henhold til EMAS
  • at definere myndighedernes bidrag til livscyklusarbejdet

1.2 Projektets formål

Formålet med projektet er:

  • at fremme brugen af UMIP’s metode til livscyklusvurderinger decentralt i små og mellemstore virksomheder,
  • at beskrive metoder for videreførelse af arbejdet med miljøgennemgang af produktionen til livscyklusvurdering af produkterne,
  • at skabe et lokalt demonstrationsprojekt for livscyklusvurdering. Demonstrationsprojektet skal senere bruges offentsivt i det regionale miljøsamarbejde Green Network,
  • at definere myndighedernes bidrag til livscyklusarbejdet med udgangspunkt i Green Networks miljøredegørelses-koncept,
  • at give TEKNOS SCHOU A/S kendskab til og mulighed for at arbejde med livscyklusvurdering af udvalgte produkter

1.3 Rapportens opbygning

Afsnit 4 indeholder en overordnet metodebeskrivelse, der forklarer fremgangsmåden i projektet og hvordan resultaterne kan anvendes af TEKNOS SCHOU A/S.

I afsnittene 5, 6 og 7 kortlægges miljø- og arbejdsmiljøbelastninger pr. tons maling ved henholdsvis fremstilling, brug og bortskaffelse af de 3 referencemalinger. Afsnittene er opbygget så hovedresultaterne af hver livscyklusfase er sammenfattet i starten af afsnittet. Herefter følger en detailleret beskrivelse af arbejdet.

Afsnit 8 og 9 indeholder en samlet miljøvurdering af de 3 livscyklusfaser samt en prioritering og udpegning af indsatsområder. Til dette arbejde er UMIPs PC-værktøj UMIPTOOL anvendt. Endelig er der opstillet forslag til løsning af de miljøproblemer der er udpeget som de vigtigste i disse 3 livscyklusfaser.

I afsnit 10 foretages en overordnet screening af miljøbelastninger fra råvarer til de 3 malinger vha. MEKA-princippet, med henblik på udvælgelse af 1 til 2 råvarer til nærmere analyse.

I afsnit 11 og 12 udføres en detaljeret livscyklusvurdering af 2 udvalgte råvarer (TiO2 og hærderen TGIC) og deres alternativer.

Endelig indeholder afsnittene 13 og 14 en samlet evaluering af hele projektet både med hensyn til de tekniske aspekter og selve arbejdsprocessen i projektet.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]