[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurdering af 3 typer metalmaling

 

9. Handlingsplan

Som omtalt i afsnit 8 kan der peges på følgende som de vigtigste indsatsområder for TEKNOS SCHOU A/S' fremtidige miljøarbejde:

Processer: Reduktion af mængden af farligt affald og elforbruget i brugsfasen for opløsningsmiddelbaseret og vandfortyndbar maling

Stoffer: Reduktion/substitution af Xylen i opløsningsmiddelbaseret maling og TGIC-hærder i pulvermaling

I det følgende er skitseret forskellige ideer til hvordan disse miljøbelastninger kan nedbringes.

Farligt affald

Farligt affald i brugsfasen for vådmalinger er primært malingsspild som skyldes forbisprøjt som ender enten som malingsslam i forbindelse med en vandvæg eller som afhærdet maling i et papirfilter.

Årsagen til at denne affaldsmængde er forholdsmæssigt større ved vådmalinger end ved pulvermaling er at pulveret recirkuleres og genbruges direkte. Desuden er påføringen af pulvermaling styret ved elektrostatisk påføring.

Løsningsmuligheder

Reduktion af mængden af farligt affald kan ske ved at: 1) substituere de stoffer der gør at affaldet skal kategoriseres som farligt og 2) reducere dannelse af malingsspild under maleprocessen og 3) øge genanvendelsen af malingsspild under maleprocessen. Eksempler på konkrete handlemuligheder er:

  • Substitution af TGIC-hærderen i pulvermaling som medfører at brugt pulver betragtes som kemikalieaffald
  • Forhærde pulveraffald, hvorved det kan behandles som almindeligt affald.
  • HVLP-maling (High Volume Low Pressure) hvor der bruges mindre forstøverluft og derved fås et mindre spild
  • Automatisering af sprøjetmaleprocessen så den styres ved hjælp af en automatisk aflæsning af emnets form, hvorved spild reduceres i forhold til manual sprøjtemaling
  • Genanvendelse af vandfortyndbar maling, hvor der i stedet for maling op mod en vandvæg males op mod f.eks. en kølet bagvæg med henblik på opsamling og filtrering af malingsspildet ved f.eks. ultra- eller membranfiltrering (anvendes i dag som state of art teknik ved f.eks. maling af biler/autodele, radiatorer og pumper og andre virksomheder med meget store produktserier)

Elforbrug

Elforbruget i brugsfasen for vådmalinger skyldes dels et elforbrug til tørring af emnerne og dels et elforbrug til udsugninger i sprøjtekabine m.m.

Elforbruget hænger dermed direkte sammen med dels farligheden af anvendte opløsningsmidler (ventilationsbehov) og dels fordampningshastigheden af de anvendte opløsningsmidler.

Løsningsmuligheder:

  • fremstilling af ovntørrende malinger med mindre energiforbrug
  • reducere indholdet af opløsningsmidler i vådmalinger
  • anvendelse af mindre farlige opløsningsmidler
  • indkapsling og minimering af størrelse af de lokaler der skal ventileres
  • optimering af ventilator type og -størrelse med henblik på at tilpasse ydelse efter behov
  • VLT-styring eller on/off styring af ventilatorer så de kun kører når der er brug for det og med det luftskifte der er brug for.

Xylen

VOC emissionen i brugsfasen skyldes brug af ca. 250 g/kg xylen som opløsningsmiddel i opløsningsmiddel baseret maling. Hovedparten af xylenen fordamper under påføring og afhærdning af malingen i brugsfasen.

Løsningsmuligheder:

  • Frafiltrering af xylen ved brug af aktiv kul filtre eller kuldefælder med genanvendelse af opsamlet opløsningsmiddel (næppe økonomisk muligt for mindre produktioner)
  • Biofiltre til biologisk nedbrydning af de organiske opløsningsmidler
  • katalytisk forbrænding af afkastluft (anvendes f.eks. på møbelfabrikker)

TGIC-hærder

Som nævnt i det foregående medfører TGIC-hærderen som anvendes i pulvermaling arbejdsmiljøproblemer med allergi i både fremstillings- og brugsfasen.

Løsningsmuligheder:

Substitution med mindre miljøbelastende hærdere


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]