[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Spildevandsudledning til markdræn fra enkeltejendomme i det åbne land

3. Beskrivelse af undersøgelses-områderne

3.1 Forundersøgelser
3.2 Område 1, Hegnede
3.2.1 Fysiske forhold
3.2.2 Jordbunds- og grundvandsforhold
3.3 Område 2, Herningvej
3.3.1 Fysiske forhold
3.3.2 Jordbunds- og grundvandsforhold
3.4 Område 3, Vennersvej
3.4.1 Fysiske forhold
3.4.2 Jordbunds- og grundvandsforhold

3.1 Forundersøgelser

Besigtigelse

I hvert område er der gennemført en besigtigelse af drænsystemerne, hvor det ved visuel bedømmelse samt lugt fra drænene er vurderet, om der er tilsluttet spildevand.

Grundejeroplysninger

Endvidere er der taget kontakt til de pågældende grundejere, dels for til-ladelse til gennemførelse af undersøgelserne, dels for supplerende oplysninger vedrørende afløbsforhold mv.

Undersøgelserne vedrørende område 2 (Herningvej) er suppleret med spørgeskemaundersøgelser, idet kommunen ikke lå inde med oplysninger om ejendommenes afløbsforhold.

Boreprøver

Vedrørende jordbundsforholdene er der ved besigtigelsen taget boreprøver med sneglebor for jordartsbestemmelse. I forbindelse med etablering af målebrønde og pejleboringerne er der som sikkerhed foretaget supplerende jordartsbestemmelser.

TV-inspektion

Endvidere er der ved område 2 (Herningvej) foretaget TV-inspektion.

Nivellering

Endelig er drænsystemerne nivelleret, ligesom pejleboringerne er indmålt i forhold til drænene.

Pejleresultater

Der er ved hver målerunde foretaget pejling af grundvandsstanden i pejleboringerne. Resultaterne er behandlet i dette kapitel, og vist i skemaerne i bilag 1-3, dels ved specifikke pejlinger under terræn, dels ved omtrentlig beliggenhed af grundvandsspejlet i forhold til drænene ved hver enkelt målebrønd bestemt ud fra nivellering.

3.2 Område 1, Hegnede

3.2.1 Fysiske forhold

Beliggenhed

Drænsystemet er beliggende ved Hegnede i Skovbo Kommune og afvander et større landbrugsareal med udledning til et vandløb i oplandet til Kimmerslev Sø ved Borup i Skovbo Kommune. Hoveddrænsystemet indenfor forsøgsområdet er vist på figur 3.1.

Belastning

Der er tale om en landejendom med 5 PE.

Endvidere er der ca. 800 meter opstrøms måleområdet tilsluttet et mindre bysamfund bestående af 6 ejendomme, som udleder spildevand til drænsystemet, med en samlet belastning på i alt 22 PE.

Forsøgsopstillingen

Måleområdet omfatter 3 målebrønde, hvor der måles på to strækninger på hhv. ca. 600 meter (Brønd 2-Brønd 1) og ca. 624 meter (Brønd 3-

Brønd 1). Hoveddrænene er vist på figur 3.1 uden sidedrænene.

Forsøgsopstillingen er indrettet således, at der i målebrønd 3 måles på baggrundsbelastningen fra de 6 ejendomme.

Ved målebrønd 2 detailmåles på landejendommen. Det bemærkes, at det med placering af målebrønd 2 tæt ved selve ejendommen sikres, at man uanset resultaterne fra de øvrige målebrønde hele tiden vil kende den til hoveddrænet udledte mængde fra ejendommen.

Ved målebrønd 1 måles det samlede udløb fra måleområdet.

Figur 3.1

Oversigtskort over område 1- Hegnede.

3.2.2 Jordbunds- og grundvandsforhold

Området består overvejende af lerjord, og drænsystemet er normalt vandførende hele året. Der er tale om moræneler i et forholdsvis kuperet terræn. Jorbundsforholdene kan derfor variere meget lokalt.

Som det kan ses i tabel 3.1, hvor de karakteristiske værdier af grundvandsspejlet beliggenhed i forhold til drænniveau er angivet, er grundvandsspejlet overvejende beliggende over drænniveau.

Dog bemærkes vedrørende brønd 2, som er brønden beliggende ved landejendommen, at der i de to pejleboringer (P1 og P2) omkring målebrønde er store variationer, se tabel 3.1. Dette skyldes formentligt, at den ene pejleboring (P1) er beliggende i eller tæt på en sandlomme med forbindelse til et nærliggende omfangsdræn til en gyldetank. Vand fra omfangsdrænet ledes via en pumpe til gyldetanken. Omfangsdrænet er ifølge grundejeren ikke vandførende.

Pejleresultater

Tabel 3.1

Karakteristiske pejleværdier angivet i meter i forhold til drænniveau. Positive værdier viser vandspejl over drænniveau og negative værdier viser værdier under drænniveau.

 

Brønd 3

Brønd 2, P1

Brønd 2, P2

Brønd 1

Middel

0,2

0,6

0,1

0,7

Max.

0,8

0,4

0,3

1,2

Min.

-0,2

1,1

-0,1

0,4

Generelt har der været tale om lave nedbørsmængder i perioden 1995-1997 (figur 3.2.). De lave nedbørsmængder tages som udtryk for, at også grundvandsstanden generelt har været lavt i forhold til normalt.

 

Figur 3.2

Gennemsnitlige nedbørsmængder i Roskilde Amt 1995-1997.
For perioden maj-august 1997 er værdierne gældende for Nordsjælland. Kilde: D.M.I.

3.3 Område 2, Herningvej

3.3.1 Fysiske forhold

Beliggenhed

Drænsystemet er beliggende ved Herningvej i Ringkøbing Kommune med udløb til Nørhede Bæk, se figur 3.3.

Figur 3.3

Oversigtskort over område 2 - Herningvej.

Belastning

I alt afleder 6-7 ejendomme med 11-15 PE deres spildevand til drænsystemet.

Endvidere leder yderligere 1-2 ejendomme nedstrøms brønd 1 spildevand på samme ledning umiddelbart før udløbet til vandløbet. Målinger fra udløbet er således under påvirkning af 2 systemer, hvorfra målingerne ikke kan isoleres indbyrdes. Der har derfor kun været udført målinger på selve udløbet ved en enkelt målerunde for at konstatere, om der overhovedet var nogen vandføring.

Forsøgsopstillingen er indrettet således, at der i målebrønd 3 måles på hovedledningen nedstrøms sidste udleder.

Den eksisterende brønd mellem brønd 2 og udløbet i renden til Nørhede Bæk har ikke kunnet lokaliseres trods TV-inspektion og prøvegravning. Der er således ikke foretaget målinger i brønd 1.

3.3.2 Jordbunds- og grundvandsforhold

Området består overvejende af sandjord. Under vækstlaget findes ensartet sand. Drænsystemet er normalt vandførende hele året, og er beliggende med udløb til en rende med udløb til Nørhede Bæk. Det bemærkes dog, at grundvandsniveauet i hele måleperioden er meget lavt, se tabel 3.2. Vandføringen i drænene er således ikke egentligt drænvand, men er hovedsageligt spildevand fra enkeltejendommene og overfladevand fra befæstede arealer eller diffus tilstrømning i forbindelse med nedbør.

Som det kan ses i tabel 3.2, hvor de karakteristiske værdier af grundvandsspejlet beliggenhed i forhold til drænniveau er angivet, er grundvandsspejlet konstant beliggende under drænniveau.

Pejleresultater

Som det ses på figur 3.3 løber drænet langs en vej mellem haver og en kornmark. Det har derfor været nødvendigt, at placere pejlerørene anderledes af hensyn til beboerne.

Tabel 3.2

Karakteristiske pejleværdier angivet i meter i forhold til drænniveau. Positive værdier viser vandspejl over drænniveau og negative værdier viser værdier under drænniveau.

 

Brønd 4

Brønd 3

Brønd 2

Middel

-2,6

-2,7

-1,9

Min.

-2,8

-2,9

-2,1

Max.

-1,7

-2,5

-1,6

Det bemærkes, at højeste grundvandsspejl ved brønd 4 afviger ca. 1 meter fra gennemsnittet ved en enkelt pejlerunde i oktober 1996, hvilket begrundes med de ret store nedbørsmængder i denne periode (figur 3.4.).

wpe1C.jpg (153035 bytes)

Figur 3.4

Gennemsnitlige nedbørsmængder i Ringkøbing Amt 1995-1997. Kilde: D.M.I

3.4 Område 3, Vennersvej

3.4.1 Fysiske forhold

Beliggenhed

Drænsystemet er beliggende ved Vennersvej nær Lem i Ringkøbing Kommune, se figur 3.5.

Ejendommene er beliggende i en afstand af 25-200 meter fra måleområdet.

Figur 3.5

Oversigtskort over område 3 – Vennersvej.

Belastning

I alt afleder 3 ejendomme med tilsammen 6 PE deres spildevand til drænsystemet.

Spildevandet samles i brønd 3, som er en eksisterende ø 1000 mm bt. brønd. Forsøgsopstillingen er indrettet således, at der i målebrønd 3 måles på hovedledningens afløb således, at der måles fra alle ejendomme samtidigt.

3.4.2 Jordbunds- og grundvandsforhold

Området består overvejende af sandjord. Under vækstlaget findes ensartet sand. Der blev ved besigtigelsen konstateret en svag vandføring i den eksisterende brønd 3, men de efterfølgende målinger har vist, at drænsystemet under de aktuelle nedbørsforhold stort set er tørt hele året.

Vedrørende nedbørsforholdene henvises til figur 3.4.

Pejleresultater

Ved alle pejlerunder er grundvandsspejlet fundet under drænniveau på den undersøgte strækning.

Det bemærkes dog, at det ved besigtigelsen blev konstateret, at drænets nederste del før udløbet er beliggende således, at den nederste del konstant er vandfyldt, men med meget lav vandføring.

Tabel 3.3

Karakteristiske pejleværdier angivet i meter i forhold til drænniveau. Positive værdier viser vandspejl over drænniveau og negative værdier viser værdier under drænniveau.

 

Brønd 3

Brønd 2

Brønd 1

Middel

-0,8

-0,9

-1,3

Min.

-1,4

-0,9

-1,9

Max.

-0,2

-0,9

-0,7

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]