[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Typegodkendelsesordning for minirenseanlæg

4. Kontrolundersøgelse

4.1 Generelt
4.2 Kontrol
4.3 Reduceret kontrolanalyseprogram ved forlængelse af godkendelse

4.1 Generelt

Producenten af et typegodkendt minirenseanlæg skal gennemføre en kontrolundersøgelse, som dokumenterer, at den aktuelle renseanlægstype lever op til typegodkendelsens funktions- og kvalitetskrav.

Kontrolundersøgelsens resultat afleveres pr. løbende år til TGM, og en samlet rapport for hele kontrolperioden afleveres i forbindelse med fornyet ansøgning om typegodkendelse for den aktuelle anlægstype. Kontrolperioden følger gyldighedsperioden for typegodkendelsen.

4.2 Kontrol

Kontrol af 4 renseanlæg

Producenten gennemfører kontrol af 4 minirenseanlæg i hver godkendt renseklasse. TGM vælger anlæggene, der skal kontrolleres.

For hver af de 4 minirenseanlæg skal udlederkravene i godkendelsesperioden være overholdt i hvert enkelt år. Det er producenten der forestår ind- og udløbskontrollen på de udvalgte anlæg.

Der skal udtages ligeligt antal prøver i vinter- i sommerperioden. Krav til prøveudtagning, analyser og registreringer er de samme som i afprøvningsperioden.

Analyserne foretages på et akkrediteret laboratorium.

Producenten fremsender hvert år en samlet beskrivelse af kontrolundersøgelsens resultater til TGM. Rapporteringen skal indeholde følgende oplysninger:

  • Oplysninger om person- og spildevandsbelastning fra ejendom
  • Vand- og elforbrug
  • Analyseresultater med vurderinger
  • Slamniveau i slamtank
  • Øvrige relevante procesparametre
  • Drift og vedligeholdelse samt brugererfaringer
  • Servicebesøg og slamtømning

4.3 Reduceret kontrolanalyseprogram ved forlængelse af god- kendelse

Reduceret analyseprogram

Efter gennemførelse af den første godkendelsesperiode, kan producenten i forbindelse med ansøgning om forlængelse af godkendelsen, ansøge TGM om anvendelse af et reduceret kontrolanalyseprogram for pH, ammonium-ammoniak-kvælstof, total-fosfor, suspenderet stof og BI5 for den næste godkendelsesperiode. TGM vurderer ansøgningen og træffer afgørelse herom.

Et reduceret program kan udføres som mere simple feltanalyser til erstatning for de akkrediterede laboratorieanalyser. Til gengæld skal det reducerede analyseprogram gennemføres som egenkontrol på alle leverede renseanlæg i drift udført af den serviceansvarlige.

Prøverne i det reducerede prøveprogram kan udtages i forbindelse med serviceordningens proceskontrol.

Der udtages stikprøver fra renseanlæggets udløb, og prøven analyseres på test-kit spektrofotometer for COD, suspenderet stof, orthofosfat og ammonium-ammoniak-kvælstof. Desuden skal måles pH og temperatur.

Test-kit analyseapparat eller on-line måleinstrument skal godkendes af typegodkendelsesmyndigheden.

Ved prøverne skal middelværdien for ammonium-ammoniak-kvælstof og total-fosfor overholde udlederkravet i den pågældende renseklasse. Total-fosfor kan beregnes som orthofosfat x 1,25.

Idet dette reducerede måleprogram ikke indeholder måling af BI5 skal målingerne for COD og suspenderet stof anvendes til vurdering af overholdelse af renseklassens udlederkrav for BI5. Omregningsfaktor/metode fastlægges udfra samhørende målinger af COD og BI5 fra funktionsafprøvningen af den pågældende anlægstype og ud fra generelle erfaringsværdier. Omregningsmetoden skal godkendes af TGM.

Vandmængdemåling kan foretages ved aflæsning af vandmåler eller der kan anvendes pumpetimeregistrering.

Det kan være hensigtsmæssigt at etablere en lille beholder på ca. 1 liter som løbende opsamler det sidst udledte rensede spildevand fra anlægget. Vandprøver udtaget i forbindelse med testprogram og under serviceeftersyn kan udtages fra denne prøveopsamlingsbeholder.

Producenten er ansvarlig for at der hvert år fremsendes en samlet beskrivelse af den reducerede kontrolundersøgelses resultater til TGM.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]