[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Typegodkendelsesordning for minirenseanlæg

6. Funktions- og kvalitetskrav

6.1 Generelt
6.2 Tekniske krav til ledninger
6.2.1 Tekniske krav til maskin- og el-installationer
6.2.2 Tekniske krav til tankkonstruktioner
6.2.3 Tekniske krav til bygninger
6.2.4 Belastningsmæssige krav til minirenseanlæg
6.2.5 Støj og lugt
6.3 Typegodkendelsesattest og mærkning af anlæg
6.3.1 Typegodkendelsesattest
6.3.2 Mærkning af minirenseanlæg
6.4 Kvalitetskontrol
6.5 Monterings- og installationsanvisning
6.6 Drifts- og vedligeholdelsesmanual

6.1 Generelt

Udover at fastsætte regler for administrationen, fastsætter typegodkendelsesbekendtgørelsen kvalitetskrav til minirenseanlæggets rensning, konstruktioner, materialer og funktion samt krav til afprøvning, mærkning, kontrol og jævnlig vedligeholdelse (serviceordning). Minirenseanlæg skal opbygges, så det opfylder bekendtgørelsens specificerede funktions- og kvalitetskrav, herunder krav og specifikationer i henhold til standarder eller tekniske forskrifter.

Tekniske forskrifter og standarder fra et internationalt eller nationalt standardiseringsorgan kan finde tilsvarende anvendelse på opbygningen af minirenseanlægget, hvis normerne eller standarderne opfylder de nævnte bestemmelser og bilag i bekendtgørelsen, jf. § 32. Det er typegodkendelsesmyndigheden, der tager stilling til spørgsmål herom.

Konstruktioner, bygninger og maskin- og elinstallationer, som anvendes i minirenseanlægget, skal være tilpasset den funktion og det miljø det udsættes for. Det samlede renseanlæg skal være udført bestandigt, holdbart, vandtæt og korrosionsbestandigt materiale over for spildevandets sammensætning og udvendige miljø.

Renseanlæggets renseevne, udstyr og konstruktioners holdbarhed og tæthed af tanke, skal dokumenteres. Dokumentation herfor sendes til TGM i forbindelse med ansøgning om typegodkendelse.

Afløbsinstallationer skal generelt udføres efter DS 432 Norm for afløbsinstallationer og af en autoriseret kloakmester. Fabriksfremstillede produkter skal godkendes efter Boligministeriets regler.

6.2 Tekniske krav til ledninger

Rørdimension for ind- og udløbsrør skal følge DS 432-norm for afløbsinstallationer. Ledningerne skal være selvrensende, og der må ikke opstå bundfældning.

Den hydrauliske belastning må ikke give anledning til utilsigtet opstuvning i anlægget under normal drift.

Der skal være sikret gennemløb af anlæg ved strømafbrydelse, driftsfejl eller lignende.

6.2.1 Tekniske krav til maskin- og el-installationer

Maskin- og elinstallationer skal følge Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 561 af 24. juni 1994 (Maskindirektivet ). Producenten skal kunne efterleve krav til væsentlige sikkerheds- og sundhedskrav i Maskindirektivets bilag I.

Elforsyning og overspændingsbeskyttelse i renseanlæggets koblingsanlæg skal udføres efter Elektricitetsrådets stærkstrømsbekendtgørelse 1993, elektriske installationer (Stærkstrømsbekendtgørelsen).

For elforsyningen til renseanlægget gælder, at det maksimale kortslutningsniveau er 3 - 16 KA og det minimale er 0,25 KA.

Elforsyningens systemjording kan være udført som TN-S, TN-C-S, TN-C eller TT-system.

Koblingsanlæg udføres som angivet i EN 60204-1.

Koblingsanlæg skal udføres med manuel og automatisk drift samt visuel indikering af drift og alarm. Der skal som minimum være timetællere for blæser og pumper.

Renseanlægget skal automatiseres, således at det døgnet igennem kan fungere uden tilsyn. Renseanlægget skal fungere automatisk, og ved fejl skal renseanlægget stoppe automatisk og indikere fejl. Renseanlægget skal stoppe ved planlagte niveauer mv. Strømudfald må ikke forårsage konstant driftsstop, og styringen skal sikre automatisk opstart efter strømudfald. Roterende dele skal beskyttes mod overlast.

Fælles alarmer for fejl på renseanlæg skal overføres til ejendom som elforsyner renseanlæg. Alarmsignalet skal indikeres visuelt og ved lydeffekt.

Alarmsignaler skal forberedes for fjernovervågning via det normale telefonnet i EØS.

Motorer skal leveres som energisparemotorer. Det skal dokumenteres, at energisparemotorer har bedre virkningsgrad end samme type standardmotor.

Energistyrelsen har udgivet materiale om energibevidst indkøb af el-motorer. Det er angivet i "El-udstyr 01 (energieffektivitet) i "Projektværktøjskassen" på Energistyrelsens internet side. Her kan der findes de nøjagtige beskrivelser af virkningsgrader på forskellige typer energisparemotorer.

Anlægskvalitet og anlægskomponenter

Producenten skal specificere levetiden for maskininstallationer (pumper, motorer, blæsere). Aktive komponenter skal have en levetid på minimum 20.000 driftstimer. Leverandør angiver garanteret levetid, når producentens serviceanvisning følges for den pågældende maskininstallation.

Aktive komponenter skal kunne serviceres eller erstattes med nye reservedele i minimum 10 år fra idriftsætningsdato.

Omgivelsestemperatur - 20 o C til 40 o C.

6.2.2 Tekniske krav til tankkonstruktioner

Tankkonstruktionerne i et minirenseanlæg kan udføres i plast- og glasfiber, stål og beton.

Tankkonstruktioner i plast- og glasfiber og stål udføres efter olietanksbekendtgørelsen. Producenten skal udføre en stikprøvekontrol af de producerede tanke, for at påse at tankene har opfyldt de kvalitetskrav, der er fastsat i Olietanksbekendtgørelsen.

Ståltanke skal udføres i rustfri stål efter den svenske industrinorm SIS 2343 eller AISI 316.

Betonkonstruktioner skal udføres efter DS 411 hvor dæklag for armering er af aggressiv miljøklasse, og revnevidde på W= 0,2 mm skal gælde for brugsstadiet.

Vandtæthed af tank

Renseanlæggets tanke skal være vandtætte op til udløbsrør. Producenten tester vandtætheden med rent vand ved 15oC ± 10oC. Tæthedsprøvning skal udføres på et komplet renseanlæg, efter at det er installeret og før det idriftsættes.

Beton- og plasttanke skal fyldes 24 timer før testen, for at porerne i betontanken kan suge vand og plasttanken kan konditioneres af hensyn til temperaturudvidelsen. Ståltanke skal fyldes med vand umiddelbart før testen.

Testen udføres på fyldte tanke og må ved kontrol efter 30 minutter ikke vise tegn på utæthed, kontrolleret ved at måle ændringen i vandspejlsniveauet.

Bundfældningstanke

Ved anvendelse af forrensning i forbindelse med dimensioneringen af minirenseanlægget skal producenten medtage bundfældningstanken i den samlede dimensionering af renseanlægget. Bundfældningstanken skal angives med min. volumen, udformning, evt. opdeling i kamre. For yderligere oplysninger om udformning og krav til bundfældningstanke henvises der til vejledning om nedsivningsanlæg for 30 PE og derunder og DS 440 norm for mindre afløbsanlæg med nedsivning.

Producenten skal sikre at bundfældningstankene overholde de ovenfor skitserede krav med hensyn til konstruktion og vandtæthed.

Slamlager

Producenten skal sikre, at renseanlægget har den rette størrelse slamlager til den aktuelle slamproduktion, og som et minimum et slamlager til et halvt års slamproduktion, jf. bekendtgørelsens § 28, stk. 2. Renseanlægget skal endvidere være specielt indrettet til at tage hydrauliske og stofmæssige stødbelastninger fra små udledninger.

6.2.3 Tekniske krav til bygninger

Bygninger skal udføres i overensstemmelse med Bygningsreglementet.

Fundering af bygværker skal følge DS 415 - Norm for fundering.

Renseanlægget skal være overdækket, og dækslet skal være aflåseligt for

at sikre mod uautoriseret adgang og for at opnå en optimal drift af anlægget i frostperioder.

Der skal være gode adgangsforhold til renseanlægget for at sikre en god vedligeholdelse af ledninger og installationer. Adgang til prøveudtagning i ind- og udløb samt gode adgangsforhold til fjernelse af slam skal etableres. Alt procesudstyr skal let kunne fjernes for udskiftning, renovering eller lignende.

Anlæg, som er nedgravet, bør være forsynet med nedgangsdæksel med en lysning på minimum 550 mm

6.2.4 Belastningsmæssige krav til minirenseanlæg

Renseanlægget skal kunne modstå de belastninger, spændinger og vibrationer, der opstår ved transport, installation og under drift.

Følgende belastninger skal indgå i beregningerne:

Belastninger

Jordbelastning, vandbelastning, dynamisk belastning (personer, trafik) og belastninger fra komponenter, som er installeret i renseanlægget.

Opdriftssikring

Tankenes stabilitet skal sikres mod opdrift fra højt grundvandsspejl. Opdriftsberegninger skal foreligge for tom tank med grundvandsspejl i terrænniveau.

Alle belastninger som er anvendt i beregningerne skal fremgå af instruktion-erne i producentens installationsvejledning.

6.2.5 Støj og lugt

Der skal anvendes støjsvage maskiner i minirenseanlæg. Ekstern støj fra det installerede minirenseanlæg må ikke overskride et lydniveau på 35 dB(A) i en afstand af 2 m fra yderside af minirenseanlæggets konstruktion.

Der må ikke forekomme generende lugt fra minirenseanlæg i normal drift.

Ved etablering af udluftning skal der henvises til bestemmelserne i DS 432 - Norm for afløbsinstallationer.

6.3 Typegodkendelsesattest og mærkning af anlæg

6.3.1 Typegodkendelsesattest

I forbindelse med typegodkendelsen af minirenseanlæg udsteder TGM en typegodkendelsesattest, som indeholder følgende oplysninger:

  • Typebetegnelse på minirenseanlæg
  • Producent
  • Leverandør
  • Renseklasse
  • Anlægskapacitet angivet i PE
  • Typegodkendelsens gyldighedsperiode
  • Tildelt typegodkendelsesnummer
  • Evt. krav til bygning og lignende
  • Evt. bundfældningstankens volumen og udformning
  • Evt. kemikalietype anvendt ved fosforfjernelse.

Producenten skal sørge for, at typegodkendelsesbevis udleveres til ejer og bruger af minirenseanlægget.

6.3.2 Mærkning af minirenseanlæg

Minirenseanlægget skal mærkes med følgende information:

  • Producenten og leverandørens navn, adresse og telefonnummer
  • Renseklasse
  • Anlægskapacitet angivet i PE
  • Produktionsnummer
  • Typegodkendelsesnummer
  • TGM´s adresse og telefon nr.
  • Evt. produktionsdato

Mærkningen skal være synlig på minirenseanlægget, således at den tydeligt kan ses ved de normale servicebesøg.

CE-mærkning

Minirenseanlægget er et maskinanlæg. Det installerede og komplette minirenseanlæg skal derfor være CE-mærket før ibrugtagning. Det tekniske dossier for CE-mærkningen skal på forlangende udleveres til TGM.

6.4 Kvalitetskontrol

Producenten af minirenseanlæg skal aflevere kvalitetssikringsmanual (KS-manual) for produktion og udførelse af minirenseanlæg. Manualen skal indeholde alle oplysninger om producentens kontrol og dokumentation for materialer, produktion, montage, proces, indregulering og installering af minirenseanlæg.

De udarbejdede kontrolplaner for de enkelte aktiviteter skal indgå i KS-manualen.

6.5 Monterings- og installationsanvisning

Producenten skal forsyne hvert typegodkendt minirenseanlæg med monterings- og installationsanvisning.

Anvisningen skal indeholde oplysninger om installation af minirenseanlæg, rørsamlinger, elektriske forbindelser, tilsyn, aflevering og indkøring af proces.

Anvisning

Monterings- og installationsanvisning skal som minimum indeholde:

  • En oversigt over komponenter, som indgår i det komplette anlæg.
  • Hvordan anlæggets komponenter sættes sammen, og hvilket værktøj der er nødvendigt for montering.
  • Anlæggets placering med angivelse af nødvendigt areal rundt om anlægget for drift og vedligeholdelse samt afgrænsning af kørsel med tunge køretøjer.
  • Evt. støj fra anlæg under drift.
  • Øvrige krav, som stilles til bygninger for anlæg og eltavle.
  • Krav til jordbundsforhold, belastninger, grundvandsforhold ved tomme og fyldte tanke mv.

6.6 Drifts- og vedligeholdelsesmanual

Drifts- og vedligeholdelsesmanual

Producenten skal forsyne hvert anlæg med en drifts- og vedligeholdel sesmanual, således at driften af processen og udstyret på minirenseanlægget er optimal og effektiv.

Manualen skal bl.a. indeholde beskrivelser, specifikationer, tegninger mv.

Kort brugerinstruktion

Der skal udarbejdes en kort brugerinstruktion, som skal vise brugeren/ejeren af minirenseanlægget, hvad der skal følges op på for at sikre en god og stabil drift.

Det skal bl.a. oplyses, hvad der ikke må tilledes anlægget (f.eks. opløsningsmidler mv.) og alarmfunktioner.

Brugerinstruktionen skal placeres et synligt sted på minirenseanlægget, og den skal udleveres til alle ejendomme, som er tilsluttet renseanlægget.

Behov for slamtømning er varierende afhængig af anlægstype og belastning. Anlægsproducenten skal derfor angive anvisning for tømning af slam fra minirenseanlægget.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]