[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Arktisk Havforurening

1. Baggrund

I forbindelse med den danske statsministers besøg på Færøerne medio september 1998 orienterede lagmanden statsministeren om en rapport hvoraf det fremgik, at indholdet af kviksølv og specielt indholdet af PCB i de færøske grindehvaler er stort. Rapporten viste, at færøske børn havde et indhold af tungmetaller, der lå over gennemsnittet, hvilket blev tilskrevet hvalkødets relativt store betydning i ernæringen på Færøerne. Den tiltagende havforurening blev endvidere nævnt i den forbindelse.

Under Nordisk Råds samling i Oslo den 9. november 1998 mellem de fem statsministre og lederne fra de tre selvstyreområder fulgte lagmanden op på problemerne med den tiltagende forurening i havene. Der var bred enighed om at opfordre de nordiske miljøministre til at se nærmere på den internationale regulering af kemiske stoffer i havene. Den danske statsminister tilbød at tage initiativ til afholdelse af et første møde herom, hvilket blev hilst velkommen i den nordiske kreds.

Det blev på denne baggrund overladt til det danske Miljø- og Energiministerium at tage initiativ til, at spørgsmålet om havmiljøets forurening blev taget op i den nordiske kreds. På et arbejdsudvalgsmøde i Nordisk Ministerråds embedsmandskomite for miljø (EK-M) den 11. januar 1999 blev det vedtaget, at der i tilslutning til den nordiske Hav- og luftgruppes møde den 10.-11. maj 1999, der finder sted i Danmark, afholdes et møde, hvor problemerne med den tiltagende forurening i havene drøftes.

Det islandske formandsskab for Hav- og Luftgruppen støtter forslaget om, at gruppens møde forlænges med en ekstra dag, den 12. maj 1999. Konklusionerne fra mødet forelægges for Embedsmandskomiteen for Miljø (EK-M) med forslag om, at oplægget efter EK-Ms drøftelse og vedtagelse heraf fremsendes til formandskabet for Nordisk Ministerråd (Island) til eventuel videre foranstaltning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]