[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Trafikkens bidrag til fine og ultrafine partikler

Videregående analyse af måleresultaterne

At måleresultaterne samler sig i et 2-dimensionalt underrum i det 3-dimensionale målerum betyder, at måleresultaterne (wpe59.jpg (768 bytes)) kan modelleres lineært ved hjælp modellen

,

hvor i refererer til det målte stof (her henholdsvis NOx, CO og partikler), j til prøvetidspunktet, og k til kilderne (her benzintrafik og dieseltrafik). De konstante koefficienter wpe5B.jpg (790 bytes) er emissionsprofilerne, og faktorerne wpe5C.jpg (804 bytes) er den varierende styrke, hvormed de optræder på de forskellige tidspunkter. Modellen opererer endvidere med konstante offset-værdier (wpe5F.jpg (730 bytes)). Selve modelleringen foretages med COPREM (Constrained Physical Receptor Model, ref. Wåhlin, 1993), der kun tillader fysisk mulige løsninger (positive, som vist i Figur 3), og hvori man kan indlægge matematiske bånd (constraints), i dette tilfælde benyttes de kendte NOx/CO-emissionsforhold for de to trafikkilder.

Analysen med COPREM kan imidlertid raffineres ved at udnytte den ekstra information, der ligger i den varierende form af partikelspektrene, udtrykt ved de 29 dn/dlogd-værdier i hvert spektrum. Herved vokser antallet af variable fra 3 til 32, og det viser sig herefter, at en forbedret modeltilpasning opnås, når der medtages en tredje ikke-trafik relateret kilde i analysen. Denne kilde bidrager ikke til NOx og CO, og kun meget lidt til den totale partikelkoncentration, men den optræder med et signifikant bidrag i den højre hale af partikelspektret (svarende til relativt store partikler, få i antal, men med en ikke ubetydelig masse). For at formindske den tilfældige støj i partikelspektrene, og for at fokusere på trafikkens døgn- og ugevariation, er der beregnet middelværdier over identiske ugedage, således at det er variationen i løbet af en gennemsnitsuge, der indgår i analysen (7× 24× 2 = 336 halvtimesmiddelværdier for hver variabel).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]