[Forside]

Manual for program til risikovurdering -
JAGG (jord, Afdampning, Gas, Grundvand)

 

 


Indholdsfortegnelse

Forord

1 Systemkrav
1.1 Hardware- og softwarekrav
1.2 Brugerens baggrund

2 Regnearkets organisation
2.1 Navigation i sidernes hieraki
2.2 Tabelknap
2.3 Indtastning af inddata

3 Hjælpefunktionen

4 Udskrift
4.1 Udskrift af regnearkssider
4.2 Udskrift af grafik

5 Eksempler på beregning

6 Modifikation af regnearket
6.1 Markering af modificeret version
6.2 Egne modifikationer af regnearket
6.3 Skjulte formler i regnearket
6.4 Tabeller i regnearket
6.5 Eksempel på udvidelse af tabel i regnearket

Ordforklaring

 


1. Systemkrav

1.1 Hardware- og softwarekrav
1.2 Brugerens baggrund

1.1 Hardware- og softwarekrav

Regnearket "risiko.xls" er udviklet til brug på en dansk version af Excel 97. Programmet kan afvikles med rimelig hastighed på en Intel Pentium 166 Mhz processor med 32 MB Ram. Regnearket er lavet så det kan køre med en skærmopløsning på 640x480, og teksten kan virke meget lille ved høje skærmopløsninger.

Risiko.xls rummer alle formler og makroer der benyttes i regnearket, bortset fra fejlfunktionen "ERF", der kaldes fra Excel-Addon'erne: "Analysis ToolPak" og "Analysis ToolPak - VBA". Disse toolpaks er installeret ved en standardinstallation af Excel, men er ikke loadet. Dette gøres i "Funktioner - Tilføjelsesprogrammer", hvor de 2 tool-paks klikkes af.

 

1.2 Brugerens baggrund

Brugeren af regnearket forudsættes at kende afsnittene om risikovurdering i Miljøstyrelsens vejledning nr. 6, "Oprydning af forurenede grunde", med tilhørende appendikser.

Regnearket er baseret på vejledningen, og vil være svært at bruge uden et grundigt kendskab til denne.

 

2. Regnearkets organisation

2.1 Navigation i sidernes hieraki
2.2 Tabelknap
2.3 Indtastning af inddata

Regnearket er hierakisk opbygget, med forsiden som udgangspunkt. Forsiden er "øverst". Når regnearket startes vises en startside. Fra startsiden er det kun muligt at komme til forsiden. Når forsiden akti-veres skjules alle andre sider, så der altid er samme udgangspunkt fra forsiden.

Fra forsiden kan man aktivere følgende menusider, ved at "klikke" på de respektive "knapper":

  • Jord,
  • Udeluft,
  • Indeklima,
  • Lossepladsgas,
  • Grundvand,
  • Fugacitet,
  • Umættet zone og
  • Sandsynlighed.

Nogle af disse sider er yderligere opdelt i undersider, andre viser alle inddata og resultater på samme side.

Fra forsiden er det også muligt at aktivere regnearkets hjælpefunktion (ved at "klikke" på "Hjælp" knappen), eller at "nulstille" regnearket, ved at "klikke" på "Reset alle inddata til default værdi" knappen. Default-værdier indlægges i alle inddata-felter.

Bemærk: Det er muligt at ændre andre steder i regnearket end i ind-datafelterne. F. eks. kan en bruger ændre et resultat-felt, så det ikke længere rummer den oprindelige formel. Kun inddatafelter sættes tilbage til defaultværdien, når "Reset alle inddata til default værdi" knappen aktiveres.

 

2.1 Navigation i sidernes hieraki

["Regnearkets navigationsknapper"]

Typisk har regnearkssiderne ikke alle de navigationsknapper der ses på figuren. Men de fleste af siderne har nogle af disse knapper, og knappen med en bestemt navigationsfunktion har altid den samme placering på siden. Navigationsknapperne er anbragt i bunden af hver regnearksside.

 

"Ud til forsiden":
Aktiverer forsiden.
"Op til ...":
Aktiverer den menuside der omfatter den nuværende side.
"Tilbage til ...":
Aktiverer den side der logisk befinder sig umiddelbart før den nuværende side. Der skiftes ikke niveau i hierakiet.
"Frem til ...":
Aktiverer den side der logisk følger i den beregning vi er i gang med. Der skiftes ikke niveau i hierakiet.
"Hjælp":
Aktiverer den hjælpetekst der er knyttet til den aktive side.
"Vis grafik":
Viser en grafisk præsentation af resultatdata.
 

 

2.2 Tabelknap

På nogle af regnearkssiderne er der knapper placeret uden for "navi-gationsknapperne", umiddelbart til venstre for inddatafelter. Disse knapper aktiverer en valgtabel, hvorfra man kan vælge standard-værdier i stedet for at indtaste værdierne.
["Valgtabel"]
Ved at klikke på en linie i tabellen, vælger man de parametre der står på den pågældende linie. Når valget er foretaget klikkes på Ok. Hvis de ønskede værdier ikke står i tabellen, kan der klikkes på fortryd, og værdierne kan indtastes. Hvis man har valgt fra tabellen er det stadig muligt at overskrive værdierne med nye værdier i inddatafelterne på regnearkssiden

 

2.3 Indtastning af inddata

I de hvide felter skal inddata-værdierne indtastes. Til venstre for feltet står hvad den pågældende parameters navn og betegnelse er, til højre for feltet står enheden. Først aktiveres feltet ved et klik med musen, og så indtastes den ønskede værdi.

Bemærk at der i dansk Excel normalt benyttes komma "," som decimalkomma, ikke punktum ".". Hvis der indtastes f. eks. "5.7" i et felt, vil værdien blive venstrestillet da den gemmes i regnearket som en tekst, og beregningerne vil ikke kunne forstå at det er værdien 5,7 der menes.

I de gule felter er der formler til beregning af mellemresultater. Det er muligt at overskrive disse beregnede værdier.

 

3. Hjælpefunktionen

Fra alle siderne kan "Hjælp" knappen aktiveres. Hjælpeteksten til hver enkelt side er kortfattet, og henviser ofte blot til det tilhørende afsnit i vejledningen. På nogle sider er der dog specifik hjælp, der kan assistere brugeren i forståelsen af inddata-felterne på siden.

Hvis Excel-menuens hjælp aktiveres, er det hjælpen til Excel der kommer frem. Hvis "Hjælp" knappen på en af regnearkets sider aktiveres, er det hjælp til den pågældende sides beregning af risiko der kommer frem.

 

4. Udskrift

4.1 Udskrift af regnearkssider
4.2 Udskrift af grafik
 

4.1 Udskrift af regnearkssider

Når du har en side fremme, som du ønsker udskrevet, vælger du "Filer/Udskriv..." på Excel's topmenu. Eller tryk på printer-ikonet på toolbar'en. Det er mulig at angive ønsket hoved og fod, at vælge det område af regnearkssiden, der skal udskrives, samt at vælge om der skal skrives ud på "liggende" papirformat.

Knapper på siden udskrives ikke.

Hvis man på siden "Mellemresultater" vælger udskrift, udskrives alle mellemresultater, fra alle dele af regnearket, som fortløbende sider. Hvis man kun ønsker udskrift af noget af regnearkssiden "Mellemresultater", skal man først markere det område man ønsker udskrevet, og derpå i fil-menuen vælge "Udskriftområde". Når der vælges "Udskriv..." udskrives så kun de markerede felter.

 

4.2 Udskrift af grafik

Hvis en grafisk præsentation ønskes udskrevet i fuld størrelse kan det gøres ved at følge følgende procedure:

  1. Klik en gang på grafikområdet for at "selecte" det.
  2. Højreklik på et "bart" stykke af grafikområdet. Der kommer en menu op.
  3. Vælg "Diagramvindue" på menuen. Grafikken er nu i et selvstændigt vindue, "ovenpå" regnearkssiden.
  4. Højreklik på den blå bjælke i toppen af grafikvinduet. Der kommer en menu op.
  5. Vælg "Udskriv..." fra menuen.
  6. Klik "Ok" for at starte udskrivningen.
  7. Venstreklik på et "bart" sted på grafikområdet. Der kommer en menu op.
  8. Klik nu "Diagramvindue" checkmærket væk igen. Grafikken bliver så en del af regnearkssiden igen.

Grafikken skrives default ud skaleret til hele papirets størrelse. Hvis en anden størrelse ønskes kan "Sideopsætning..." vælges før "Udskriv..." i punkt 5.

 

5. Eksempler på beregning

Der findes eksempler fra vejledningen indtastet i regnearksfiler som kan downloades over internettet, fra Miljøstyrelsens hjemmeside.

Eksemplerne er tastet ind i "normale" udgaver af regnearket, og er dermed fuldt funktionsdygtige kopier af regnearksfilen, blot med inddata for et givet eksempel indtastet på forhånd.

Beregningsresultaterne i vejledningen er afrundet for hvert mellemresultat, denne afrunding sker ikke i regnearket. Derfor er der små for-skelle på de resultater der findes i vejledningen og i regnearkets eksempler.

 

6. Modifikation af regnearket

6.1 Markering af modificeret version
6.2 Egne modifikationer af regnearket
6.3 Skjulte formler i regnearket
6.4 Tabeller i regnearket
6.5 Eksempel på udvidelse af tabel i regnearket
 

6.1 Markering af modificeret version

Et regneark der er modificeret fra Miljøstyrelsens oprindelige version skal have en markering af dette på forsiden, så der ikke opstår situationer, hvor en modificeret version fejlagtigt benyttes i stedet for den oprindelige version. På den officielle version af regnearket bliver det automatisk markeret på forsiden, hvis der gemmes data eller ændres i programmet. På forsiden skrives der at programmet er blevet modificeret den pågældende dato.

 

6.2 Egne modifikationer af regnearket

Med de hvide og gule inddata-felter og tabeller med valgmuligheder er der lagt op til at nye brugere er "bundet" til kun at kunne ændre på inddata-felterne, og er nødt til at acceptere de formler og tabeller der findes i regnearket fra starten. Der er dog ikke beskyttelse på felter eller sider i regnearket, så der kan indtastes formeludtryk eller talværdier (eller tekster) i alle felter i regnearket.

Brugeren skal være opmærksom på, at der kan ske utilsigtede rettelser af regnearket, som ikke er lette at genfinde og korrigere. Det er derfor et krav at ændrede versioner er mærket på forsiden. Så er det tydeligt om det er en original version af regnearket man starter op med.

Brugeren har mulighed for at ændre regnearket, forbedre beregningerne eller rette grænseværdier som ændres. Det anbefales at gemme den rettede version af regnearket under et nyt navn, så den originale version ikke overskrives.

 

6.3 Skjulte formler i regnearket

Det er ikke altid let at finde de relevante steder i regnearket, hvor beregningerne sker, og tabellernes data ligger gemt. Blandt andet fordi de fleste af regnearkets sider normalt er skjult, og først vises når de skal bruges.

Skjulte regnearkssider kan gøres synlige ved at vælge "Formater/Ark/Vis..." fra Excel-menuen. Husk at hver gang forsiden aktiveres, skjules alle andre regnearkssider.

De fleste beregningssider har et antal linier på regnearkssiden "Mellemresultater", hvor formeludtryk for mellemregninger findes.

Nogle beregninger benytter desuden funktioner der er skrevet i Visual Basic, i beregningen. Disse funktioner er lagt i modulet "publicdecl", under Visual Basic editoren i Excel 97.

 

6.4 Tabeller i regnearket

Tabelværdierne er indtastet på regnearkssiden "Tabeller".

Når en tabelknap aktiveres, er det det navngivne område, der præsenteres for brugeren som tabel. Hvis der skal tilføjes linier til en tabel, skal det navngivne område der angiver tabellens felter samtidig udvides, således at alle de data der hører til tabellen er omfattet af det navngivne område.

Den nemmeste måde at sikre at det navngivne områdes størrelse omfatter alle de felter der hører til tabellen, er at følge denne procedure, når der skal tilføjes linier i en tabel:

  1. Marker fra sidste linie i den tabel der ønskes udvidet til allernederst på regnearkssiden (ca. linie 600) kolonnerne A til O.
  2. Vælg "Rediger/Klip".
  3. Flyt cursoren til kolonne A, så mange linier længere nede af regnearket i forhold til den øverste markerede linie, så der bliver plads til det ønskede antal linier.
  4. Vælg "Rediger/Sæt ind".

Så er der gjort plads til at tilføje de ønskede data i tabellen, og samtidig er det navngivne område også blevet udvidet. Når de ønskede data er tastet ind på de tomme linier, er tabellen klar til brug.

Husk at gemme en ny version af regnearket under et nyt navn, så de indtastede data ikke mistes.

 

6.5 Eksempel på udvidelse af tabel i regnearket

Her følger et eksempel på hvordan jordparametre for "Sandet Ler" tilføjes jordtypetabellen. Først skal regnearkssiden "Tabeller" gøres synligt ved at bruge menuens: "Formater/Ark/Vis...", og så udvælge "Tabeller".

Derefter findes tabeldata for jordparametertabellen ved at "scrolle" op og ned, indtil tabellens data er synlige på skærmen.

Så klikkes der med musen i kolonne A på den sidste linie med data i tabellen.

Mens "shift"-tasten holdes nede benyttes piletasterne og "PageDown" til at flytte cursoren til felt O620, således at alle nedenstående data i tabelsiden er markeret.
["Eksempel på markering"]

Nu trykkes der "Shift + delete", eller menuens "Rediger/Klip" vælges med musen.

Så flyttes markøren lige så mange linier ned, som der skal tilføjes data i tabellen, i dette tilfælde flyttes en linie ned.
["Eksempel på indsætning"]
Der trykkes nu "Shift + insert", eller klikkes på "rediger/Sæt ind", således at det markerede område flyttes til cursorens position, altså i dette tilfælde en linie længere nede.

På den blanke linie der nu er i tabellen, indtastes data for den ønskede jordtype.
["Eksempel på modificeret tabel"]
]Husk at gemme det rettede regneark under et nyt filnavn!


["Eksempel på modificeret tabel"]
Den modificerede tabel kan nu benyttes.

 

Ordforklaring

Der er nogle udtryk i denne manual der fortjener en forklaring:

 

Aktivere:

At flytte musens cursor til det pågældende skærm-element og klikke på det.

Beregningsside:

En side med inddata-felter eller resultater af en beregning.

Felt:

Et rektangel på regnearkssiden, med en bestemt adresse, f. eks. A1 for øverste venstre felt. Inddata-felter har hvid eller gul baggrund.

Grafik:

Et rektangel med grafisk præsentation af et eller flere sæt data på skærmen.

Inddata-felt:

Et felt beregnet til at indtaste inddata til en beregning. Dette er markeret ved at feltets baggrund er hvid eller gul. Den gule baggrund markerer at feltet default rummer en værdi beregnet på baggrund af inddata i andre felter.

Knap:

En "tegnet" knap på skærmen, med en tekst skrevet "på knappen".

Side:

En "regnearksside" (et "Ark"). Der er mange sider i regnearksfilen. Siderne er organiseret i en hierakisk struktur.

Skærm-element:

Et felt, en knap eller en graf.

Tabel:

En dialogbox med mulighed for at vælge et bestemt sæt inddataværdier, ud af flere mulige. F. eks. kan forureningsstof og tilhørende parametre vælges fra en tabel.

 


[Forside] [Top]