[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensekilden

1. Indledning

Spildevandets indhold af næringsstoffer og iltforbrugende elementer har i mange år voldt problemer for landets vandløb, søer og havmiljø, specielt fjordene. I 1970'erne begyndte en kamp for at vende udviklingen, så man kunne undgå yderligere ødelæggelser af vandmiljøet. Man begyndte at bygge nye renseanlæg og forbedre effektiviteten af de eksisterende anlæg. Trods en bedring i vandmiljøets tilstand var der stadig behov for en øget indsats, og i 1984 trådte NPO-handlingsplanen i kraft. Den blev i 1987 fulgt af Vandmiljøhandlingsplanen.Vandmiljøhandlingsplanens formål var at forbedre kvaliteten af vandmiljøet ved at reducere udledningen af fosfor med 80% og udledningen af kvælstof med 50%. Det betød, at større renseanlæg inden januar 1993 skulle udbygges med næringssaltfjernelse og udvidet fjernelse af organisk stof, primært for at beskytte det marine miljø og grundvandet. Amternes recipientkvalitetsplaner omhandlede derimod generelt de ferske og kystnære vandmiljøer, og var for en række kystnære områder strengere end Vandmiljøhandlingsplanens generelle krav. Kommunerne fik en opgave, som de oftest løste ved centralisering af spildevandsrensningen med lange kloakledninger, højt energiforbrug og lave driftsomkostninger til følge. En del af den danske befolkning, som var beskæftiget indenfor og interesseret i spildevandsbehand-ling, mente, at centralisering ikke var den bedste løsning til spildevandsrensning i landdistrikterne. Her ville transporten af spildevandet medføre et unødvendigt energiforbrug. De mente, at man i tilknytning til små bebyggelser kunne lave lokale renseanlæg.

Økosamfundet Dyssekilde blev dannet omkring den tid, hvor Vandmiljøhandlingsplanen blev vedtaget. Økosamfundet Dyssekilde mente ligeledes, at der var en bedre, mere bæredygtig løsning til at forbedre vandmiljøet end en centralisering af spildevandsrensningen. Ved at lave et renseanlæg i nærmiljøet, som kunne have en demonstrationsværdi og dernæst recirkulere det rensede spildevand, så resterende næringsstoffer udnyttedes til planteproduktion, kunne udledningen til vandmiljøet minimeres eller helt forhindres. Samtidig blev spildevandsrensningen synliggjort for borgerne, hvorved en øget bevidsthed om spildevand kunne opnåes. Energimæssigt burde der også kunne opnåes besparelser, da spildevandet renses ved kilden.

I 1997 iværksatte Miljøstyrelsen AAktionsplan for fremme af økologisk byfornyelse og spildevandsrensning@. Et af temaerne er AØkologisk håndtering af spildevand i det åbne land@. Her en snes år efter de første initiativer til at forbedre vandmiljøet er der stadig problemer med udledning af næringsstoffer til søer og vandløb. Der er derfor behov for at undersøge alternative rensningsmetoder, der både beskytter vandmiljøet og samtidig udnytter næringsstoffer fra spildevandet.

Rapporten handler om, hvordan Økosamfundet Dyssekildes grønne renseanlæg Rensekilden blev til, og hvordan anlægget har vist sig at fungere. Det gennemgås, om spildevandet renses i det grønne renseanlæg, og om det sker i samme grad som i et konventionelt anlæg .

Da Økosamfundet Dyssekilde blev etableret, kaldtes det Økologisk landsbysamfund K/S. Men da det nu hedder Økosamfundet Dyssekilde benyttes dette navn i rapporten uanset hvilken tid, der beskrives.

Ved udarbejdelsen af denne rapport er der draget nytte af viden hentet fra tidligere rapporter om Økosamfundet Dyssekilde og Rensekilden. Hvor ikke andet er nævnt er følgende kilder benyttet:

Berg, L., Liisberg, C., Krause, K., Jensen, N.G. (1996). Redegørelse for det Agrønne@ spildevandsrensningsanlæg i den økologiske landsby ved Torup. Økosamfundet Dyssekilde, privat tryk.

Boisen, T. (1991).Vurdering af mulighederne for anvendelse af grøn teknologi til rensning af spildevand i Danmark. Et udredningsprojekt for Energistyrelsen. Danmarks Tekniske Universitet.

Boisen, T. (1995). Alternativ håndtering af spildevand og humant affald. Ph.d rapport. Danmarks Tekniske Universitet.

Henze, M., Harremoës, P., Jansen, J.C., Arvin, E. (1992). Spildevandsrensning - biologisk og kemisk. Polyteknisk Forlag.

Rensekilden (1991). Rapport over opbygningsfasen af et solenergidrevet spildevandsrenseanlæg i Økologisk Landsbysamfund K/S, Torup 01.11.1991. Økosamfundet Dyssekilde, privat tryk.

Saxe, H., Hinge, J. (1989). Optimal lavteknologisk spildevandsrensning - i danske landsbyer. Roskilde Universitet Center. Institut for biologi og kemi.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]