[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Rensekilden

3. Kontrol og målemetoder

3.1 Myndighedernes kontrol af renseanlæggets renseeffekt
3.2 Målemetoder

3.1 Myndighedernes kontrol af renseanlæggets renseeffekt

Udledningsvandet kontrolleres fra 1994-1998

Som tilsynsmyndighed kontrollerede Hundested kommune løbende anlæggets spildevandsudledning indtil 1999, hvorefter nedsivning af det rensede spildevand overflødiggør kontrollen. Steins Laboratorium A/S, Miljø & Agro Division, Brørup, var engageret til at udføre spildevandsanalyse. Steins Laboratorium kom uanmeldt 4-6 gange årligt og udtog stikprøverne, der blev udtaget over 24 timer, dvs. tidsproportionalt efter Dansk Standard DS 203.

Udledningen kontrolleres i henhold til DIFs (Dansk Ingeniør Forening) anvisning for vandforureningskontrol. Kontrolperioden er to-årig, løbende fra 01. januar til 31. december, og den beregningsmæssige kontrol udføres som almindelig tilstandskontrol. Udledningen af total-kvælstof og total-fosfor, hvor kravene er vejledende, kontrolleres ved beregnet transportkontrol. Der er aldrig målt på vandmængden gennem anlægget, så ved transportkontrollen antages vandmængden gennem anlægget at modsvare indløbsvandmængden til Rensekilden, idet der ses bort fra nedbør og fordampning. Resultatet af kontrollen må tages med et vist forbehold, da også indløbsvandmængden beror på en gennemsnitlig vurdering af vandtilløbet beregnet udfra pumpens driftscyklus.

3.2 Målemetoder

Analyser foretaget i perioden 1991-1993

I perioden fra september 1991 til april 1993 er der udfra stikprøver analyseret på Rensekildens gennemstrømmende spildevands indhold af organisk stof, ilt, ammoniak-kvælstof, nitrit-kvælstof, nitrat-kvælstof og total-fosfor samt vandtemperatur og pH-værdi.

Thorkil Boisen, DTU:

Organisk stof måles som COD, der er det kemiske iltforbrug i en vandprøve. COD måles ved tilsætning af kaliumdikromat til vandprøven sammen med en katalysator (sølvsulfat). Prøven opvarmes i to timer ved 148ºC. Mængden af dannet Cr3+ bestemmes spektrofotometrisk og svarer til den mængde ilt, der forbruges til at ilte det organiske stof i vandprøven.

Spildevandets indhold af næringssalte er analyseret spektrofotometrisk efter tilsætning af specielle reagenser, der reagerer specifikt med de stoffer, der ønskes bestemt. Der blev benyttet et spektrofotometer af fabrikatet Dr. Lange.

Ilt og pH-målinger blev udført direkte i renseanlægget umiddelbart efter kalibrering af det transportable måleudstyr af fabrikatet Mobro.

For uddybende beskrivelse se Boisen 1995.

Analyser foretaget fra 1994-1998

Steins Laboratorium:

Rensekildens spildevandsudledning analyseres for organisk stof målt som BOD-5 (biologisk iltforbrug = BI5) modificeret, opløst ilt, suspenderede stoffers tørstof, total-fosfor, nitrit-nitrat-kvælstof, total-kvælstof og ammoniak-kvælstof. Analyserne foregår ved brug af Dansk Standard analyseforskrifter: DS/R 254; DS 2205; DS 207; DS 292; DS 230; DS 242+230; DS 241.

Derudover måles af og til surhedsgrad og temperatur.

Analyser i 1999

I 1999 blev der udtaget stikprøver for at måle koncentrationen af BOD-5 modificeret, total-fosfor, nitrit-nitrat-kvælstof, total-kvælstof og termotolerante coliforme bakterier ved indløb, ved indløb i sandfangsbrønd, og ved udløb store og lille pileanlæg (figur 2.2). Prøverne blev udtaget af en person fra Økosamfundet Dyssekilde og sendt til analyse hos Steins Laboratorium. Analyserne foregår ved brug af Dansk Standard analyseforskrifter: DS/R 254; DS 292; DS 230; DS 242+230; DS 2255. Analyserne af termotolerante coliforme bakterier er ikke omfattet af akkreditering.

Derudover udførte Økosamfundet Dyssekilde analyser af ammonium-kvælstof og nitrat-kvælstof i ind- og udløbsvandet af et 5 m3 vertikalt gennemstrømmet bassin (figur 2.2 nr.6.3) for at undersøge nitrifikationen i bassinet. Prøverne blev taget som stikprøver og analyseret spektrofotometrisk ved brug af Dr. Lange spektrofotometer og analysekits.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]