[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Bekæmpelsesmiddelstatistik 1999

II Landbrugets pesticidanvendelse i 1999

1. Indledning

I 1999 afrapporterede det af regeringen nedsatte, såkaldte Bichel-udvalg sine undersøgelser og vurderinger af konsekvenserne af en hel eller delvis afvikling af pesticidanvendelsen inden for jordbrugserhvervene. Udvalget konkluderede blandt andet, at der fortsat var behov for at følge udviklingen i pesticidanvendelsen og pegede på behandlingshyppigheden som den bedst egnede generelle indikator for miljøpåvirkningen.

På grundlag af Bichel-udvalgets anbefalinger er Pesticidhandlingsplan II udarbejdet. Handlingsplanen kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk).

Den årlige opgørelse af behandlingshyppigheden fortsættes derfor og publiceres som sædvanligt sammen med den årlige bekæmpelsesmiddelstatistik fra Miljøstyrelsen. Sidste år blev den hidtidige beregningsmetode for behandlingshyppighed revideret på grundlag af anbefalinger fra en arbejdsgruppe nedsat af Miljøstyrelsen. Arbejdsgruppen havde repræsentanter fra Danmarks JordbrugsForskning, Danmarks Statistik, Dansk Planteværn, Landskontoret for Planteavl og Miljøstyrelsen. Rådgiverfirmaet COWI fungerede som faglig sekretær for gruppen.

I lighed med sidste år opgøres behandlingshyppigheden i nærværende publikation både efter den gamle og den reviderede metode af hensyn til muligheden for sammenligning med tidligere års opgørelser. Den reviderede beregningsmetode har nemlig vist sig at give lidt højere resultater end den hidtidige. Dette skyldes en revision og opdatering af de anvendte standarddoseringer, en ændret beregningsprocedure for kombinationsprodukter samt at økologisk dyrkede arealer nu trækkes ud af arealgrundlaget for opgørelsen. For en nærmere beskrivelse af de foretagne revisioner henvises til sidste års opgørelse ("Bekæmpelsesmiddelstatistik 1998") og til arbejdsgruppens notat ("Behandlingshyppighed - før, nu og i fremtiden"), der kan findes på Miljøstyrelsens hjemmeside.

Opgørelsen er baseret på de salgstal, som firmaerne hvert år indberetter til Miljøstyrelsen, mens vurderingen af forbrugsmønstre for aktivstoffer og formulerede produkter er foretaget i samarbejde med Danmarks JordbrugsForskning. Der indhentes desuden i et vist omfang statistiske data og andre oplysninger for at underbygge de foretagne skøn. Oplysningerne om arealanvendelsen i 1999 stammer fra Danmarks Statistiks Landbrugsstatistik, mens oplysninger om klimaforhold og skadegørere i det væsentlige er baseret på "Oversigt over landsforsøgene 1999" udgivet af Landsudvalget for Planteavl og "Grøn Viden" (nr. 212, 1999) udgivet af Danmarks JordbrugsForskning.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]