[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Frakturering

6. Krav til lokalitet for anvendelse af forskellige fraktureringsmetoder

Som nævnt tidligere vil flere krav skulle være opfyldt, hvis de forskellige fraktureringsmetoder skal kunne finde anvendelse på en forurenet grund, der er underlejret af lavpermeable aflejringer.

Geologiske aflejringer

Permeabilitetsforholdene af de geologiske aflejringer er ikke i sig selv begrænsende for om fraktureringsteknikken kan anvendes på en forurenet lokalitet. Permeabiliteten af jordlagene er derimod af afgørende betydning for effekten af oprensningen. Generelt gælder dog at metoden næsten udelukkende er anvendt på lavpermeable aflejringer med en hydraulisk ledningsevne på mindre end 10-6 m/s. Anvendelsen af inducerede sprækker i højpermeable sedimenter er mere sjælden og begrænser sig til en relativ ny anvendelse i forbindelse med etablering af reaktive barrierer.

Forureningsdybde

Der synes at være sammenfald mellem den maksimale vertikale forureningsspredning af hovedmassen i lavpermeable aflejringer og den største dybde, hvor inducerede sprækker kan forventes at få en subhorisontal orientering. Fraktureringsteknikken er bedst egnet indtil 5-8 meters dybde i lavpermeable aflejringer. Den er mindre egnet helt terrænnært eller dybere end ca. 8 meter under terræn. Dette skyldes at inducerede sprækker mest sandsynligt vil udvikles vertikalt dybere end 5-8 m og risikerer, at skære jordoverfladen ved etablering i den øverste meter af jorden. Subhorisontale sprækker foretrækkes i forbindelse med oprensninger af de fleste terrænnære forureninger, da der derved opnås størst influensradius samt oprensningseffekt.

Forureningstyper

Erfaringerne fra Nordamerika viser, at følgende forureningstyper i praksis har kunne oprenses cost-effektivt ved at inddrage inducerede sprækker i oprensningskonceptet. Mest almindeligt er de anvendt på sager med forurening med fri og opløst fase af klorerede opløsningsmidler og olie / benzinprodukter. Frifase omfatter således både DNAPL´s og LNAPL´s. Yderligere er gasfasen og den sorberede fase blevet oprenset. På eksperimentel plan men endnu ikke i fuldskala udføres forsøg med oprensning af tungmetalforurening. Endelig har nitrat kunne oprenses.

Pladskrav

Der er visse pladskrav til den forurenede lokalitet, der skal være opfyldt, da der i sagens natur skal være fysisk plads til boremaskine og diverse fraktureringsudstyr. Størst pladskrav kræver injektionsboringer, hvor flere sprækker skal etableres, mens boringer med enkeltsprækker kræver relativ lille plads. Således kan sprækker etableres i kældre med lille loftshøjde, ved at benytte korte sammenskruelige borestænger. Endelig skal de nævnes at pladskravet også gælder frie adgangsforhold opefter i luften, så el- og telefonkable, mv. ikke hænger i vejen.

Bebyggede områder

Endelig skal nævnes, at fraktureringsaktiviteterne kræver relativ stor lokalitetsspecifik kendskab til geologi og geoteknik på en forurenet grund, der er beliggende i bebygget område (jf. kapitel 5). Særlig årvågenhed er påkrævet, hvor oprensningen ved brug af inducerede sprækker involverer forurenet jord, der er beliggende i jorden under bygninger. Det skal her bemærkes, at der kan være nogen forskel på størrelsen af den akkumulerede jordhævning fra etablering af sprækker i dybder fra 1-5 m.u.t. ved anvendelse af hhv. hydraulisk og pneumatisk frakturering, grundet i mindre forskelle i aperturstørrelse mellem de to metoder (jf. afsnit 2.6).


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]