[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Livscyklusvurdering og produktorienteret miljøledelse hos
Gabriel A/S

2. Indledning

2.1 Baggrund for projektet
2.2 Formål
2.3 Metode
2.4 Rapportens struktur

2.1 Baggrund for projektet

Gabriel er en nichevirksomhed, der udvikler, producerer og sælger møbelstoffer og beslægtede tekstilprodukter. Det sker til anvendelsesområder, hvor der stilles ufravigelige krav til særlige produktegenskaber, design, logistik samt dokumenteret kvalitets- og miljøstyring. Kreativitet, innovation og inspirerende samarbejde er nøgleord i Gabrielīs idegrundlag.

Gabriel A/S er delt i to fabrikker, én i Aalborg og én i Nykøbing Falster. Fabrikken i Nykøbing Falster forarbejder råuld til garn via karte og spindeprocesser og på fabrikken i Aalborg fremstilles de færdige tekstilprodukter via en række væve-, farve-, vaske-, tørre- og overfladebehandlingsprocesser.

Gabriel A/S har et integreret miljø- og kvalitetsstyringssystem og er certificeret i henhold til ISO 9001 og ISO 14001 samt registreret i henhold til EMAS-forordningen.

Gabriel har en høj grad af medarbejderinddragelse i miljø- og kvalitetsstyringssystemet og produktionen er tilrettelagt ved selvstyrende grupper. Dette giver ansvar til den enkelte medarbejder og sikrer indflydelse på egen arbejdssituation.

Gabriels markedssegmenter omfatter:

  • Kontorsektor (kontor, konference, hospital og forsorg, hotel, restaurant, teater- og koncertsal, biograf, uddannelse, lufthavne m.v.
  • Transportsektor (tog, fly, bus, bil, skib)
  • Privatmøbler (polstermøbler, stole)

Gabriel har op gennem 90’erne oplevet en stigende kundeinteresse for - og fokus på miljøspørgsmål, både rettet mod Gabriels produkter og produktionen.

Imidlertid sker udviklingen på miljøområdet meget hurtigt i en ofte overeksponeret meningsudveksling, hvor det er utroligt vigtigt, at man har ressourcer til at trække underbyggede facts ud fra subjektive holdninger. Dette stiller store krav til den miljøfaglige viden, Gabriel skal opbygge og vedligeholde, for løbende at kunne honorere krav til miljøområdet indenfor tekstiler, polstermøbler, transportmøbler m.v. både fra det offentlige og private marked, miljømyndigheder og andre interessegrupper.

Miljøspørgsmål relateret til produktionen har hidtil i høj grad kunnet besvares ved at fremsende Gabriels miljøredegørelse, som hvert år udarbejdes med basis i miljøstyringssystemet. Derimod har det stigende antal spørgsmål relateret til miljøforhold om Gabriels produkter ofte haft en kompleksitet, som gør det vanskeligt og tidskrævende at svare på uden specialistviden på miljøområdet.

Netop dette, at få en større viden om produkternes miljøforhold, var en af årsagerne til, at Gabriel primo 1998 indgik en aftale med COWI og Dansk Kvalitets Rådgivning om at søge støtte til og udføre et projekt om livscyklus i salg, design og produktudvikling. Med andre ord at udarbejde en livscyklusvurdering af Gabriel’s produkter som grundlag for at udvide sit eksisterende miljøledelsessystem med en mere produktorienteret synsvinkel.

2.2 Formål

Projektets formål er, at:

  1. implementere udarbejdelse af livscyklusvurderinger og miljødeklarationer i miljø- og kvalitetsstyringsstemet på Gabriel A/S ved anvendelse af ISO 14040-standarden og UMIP.
  2. vise hvordan man, med udgangspunkt i et miljøstyringssystem (ISO 14001/EMAS), kan arbejde med produkters miljøpåvirkninger. Det vil sige, vise hvordan et miljøstyringssystem kan udvides til også at omfatte produktet (ISO 14040).
  3. udvikle en specifik miljødeklaration, som på en enkel og gennemskuelig måde kan synliggøre livscyklusrelaterede miljøpåvirkninger fra alle Gabriels produkter til brug i forbindelse med design, produktudvikling og salg.
  4. indsamle livscyklusdata for udvalgte uldprodukter på Gabriel A/S og afrapportere disse på UMIP-dataformat.
  5. fremme brugen af UMIP’s metode i små og mellemstore virksomheder.
  6. informere danske virksomheder om, hvordan et eksisterende miljø- og kvalitetsstyringssystem kan udvides til også at omfatte produktet (ISO 14040).

For at imødekomme formålet blev projektet bygget op over to faser:

Fase 1:

Indsamling af data og oprettelse af bundkort (se forklaring afsnit 3.1) for Gabriels råvarer og processer. På basis heraf skulle der udarbejdes en livscyklusvurdering som dannede udgangspunkt for udarbejdelsen af specifikke miljøvaredeklarationer for udvalgte tekstiler. Fase 1 skulle således imødegå formål 3-5.

Fase 2:

Opbygning af et produktorienteret miljøledelsessystem på Gabriel ved udvidelse af det eksisterende miljø- og kvalitetsstyringssystem med relevante procedurer og instruktioner. Fase 2 skulle således imødegå formål 1-2 samt 6.

2.3 Metode

I nedenstående afsnit beskrives de metoder, som er anvendt for at opfylde de nævnte formål.

Fase 1

Projektets formål at skulle udvikle en specifik miljødeklaration, som på en enkel og gennemskuelig måde kan synliggøre livscyklusrelaterede miljøpåvirkninger fra alle Gabriels produkter, kræver i princippet individuelle livscyklusvurderinger på alle tekstiltyper. Dette er af ressourcemæssige årsager imidlertid ikke muligt. Derfor har metoden til at opfylde dette meget ambitiøse formål været at fremstille LCA-baserede byggeklodser - de såkaldte bundkort - som Gabriel kan anvende til at modellere et givent produkt på basis af Gabriels styklister. Hvilke råvarer og processer, disse bundkort udarbejdes for, er derfor baseret på, hvad der vurderes at være væsentligst for Gabriels produkter generelt og således ikke specifikt for et konkret tekstil. Det efterprøves derfor om denne metodetilgang er egnet til at opfylde projektes formål om at udarbejde speciffikke miljødekararationer for alle Gabriels prdukter. Efterprøvningen foregår ved at sammmenlægge disse bundkort til livscyklusvurderinger for bl.a. tre specifikke tekstiler. Det skal her indskydes, at afgrænsningen i en livscyklusvurdering normalt foretages ud fra en væsentlighedsvurdering af det enkelte element i produktets livscyklus.

Metoder til at opbygge de LCA-baserede bundkort har taget udgangspunkt i den såkaldte UMIP-metode og livscyklusvurderingerne er udført efter kravene i ISO 14040.

UMIP-metoden er et produkt af UMIP-projektet (Udvikling af Miljøvenlige Industri Produkter), som er det mest grundige danske arbejde indenfor livscyklusvurderinger. Ud over UMIP-metoden blev der i forbindelse med projektet udviklet en database - UMIP PC værktøjet - til generering af miljøprofiler. Dette blev ligeledes anvendt til modellering af byggeklodserne i dette projekt. En mere detaljeret beskrivelse af metoden kan findes i bilag 1.

ISO 14040 er en serie af standarder om livscyklusvurderinger ISO 14040-serien, som det internationale standardiseringsorgan ISO har "udgivet". ISO 14040 "Miljøledelse, Livscyklusvurdering, Principper og struktur" beskriver de generelle principper og rammer for udførelse af en livscyklusvurdering og ISO 14041, 14042, 14043, 14047, 14048 og 14049 er tematiserede detaljeringer af ISO 14040. En mere detaljeret beskrivelse af standarden kan findes i bilag 2.

Fase 2

Metoden til opbygning af et produktorienteret miljøledelsessystem tog også udgangspunkt i kravene i ISO 14040 samt en undersøgelse af, hvilke dele af Gabriels eksisterende system, som skulle tilrettes, for at Gabriel fortsat kan arbejde produktorienteret i deres miljøledelse. Et vigtigt element i denne fase var at engagere Gabriels øverste ledelse og give dem ejerskab i systemændringerne.

2.4 Rapportens struktur

Rapporten er struktureret med udgangspunkt i de to faser:

Fase 1: Dataindsamling, livscyklusvurdering og miljøvaredeklarationer.

Fase 2: Opbygning af et produktorienteret miljøledelsessystem.

Fase 1

Beskrivelsen af, hvordan fase 1 er gennemført indledes i kapitel 3. Heri beskrives processen omkring udvælgelse af bundkort og den efterfølgende indsamling af livscyklusdata. Herefter redegøres for de erfaringer, som vi fik ved sammensætningen af de udarbejdede bundkort til specifikke livscyklusvurderinger for primært 3 udvalgte produkter . I kapitel 4 beskrives resultaterne af livscyklusvurderingerne samt den følsomhedsanalyse, afrapportering og kvalitetssikring, der fulgte. I kapitel 5 beskrives processen omkring udarbejdelsen af miljøvaredeklarationer. Heri diskuteres også, hvorvidt vi med udgangspunkt i den anvendte metode og ved de opnåede resultater, kan udarbejde kvantitative miljøvaredeklarationer for specifikke produkter.

Fase 2

Hvordan fase 2 er gennemført, fremgår af kapitel 6. Først beskrives, hvordan arbejdet blev planlagt, derefter redegøres for, hvordan systemopbygningen foregik, og endelig beskrives den fortsatte proces.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]