[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vurdering af hygiejniske risici ved håndtering af urent vand i huse

7. Risikokommunikation

En ting er at lave love, normer, regler, osv.; men det er noget helt andet at få reglerne implementeret i praksis. Det er velkendt, at det er vanskeligt at implementere regler, der ikke er forståelse for i befolkningen eller hos specialisterne.

Risikoopfattelsen i offentligheden

I den klassiske risikovurdering indgår offentlighedens risikoopfattelse som et markant problem, fordi risiko er et svævende begreb og fordi offentlighedens forhold til risici af mange fagfolk ikke opfattes som "rationel". Det er velkendt, at det er vanskeligt at kommunikere forståelse for risici; men det er den eneste vej frem mod en risikoopfattelse, som kan udmønte sig i konkret handling til mindskelse af risikoen eller tilbageholdenhed med handling, som kan øge risikoen. Derfor er der generelt en tendens til at bringe risikoproblematikken ud af snævre ekspertudvalg, ud til en øget konsensus i befolkningen.

Risikokommunikation er et vigtigt værktøj

Risikokommunikation er en ofte overset, men betydningsfuld komponent i risikoproblemstillingen. Det gælder ikke mindst i denne situation, hvor der er tale om regler for decentral teknik, som mange fagligt ukyndige kunne mene selv at være kvalificerede til at indbygge i egen ejendom. Det er af afgørende betydning for at holde risikoen for projekteringsfejl/konstruktionsfejl på et acceptabelt lavt niveau, at der kommunikeres til den brede befolkning om risici forbundet med lokale vandinstallationer; samt om kravene, som skal overholdes, for at holde disse risici på et acceptabelt lavt niveau.

Udarbejdelse af risikokommunikationen

Risikoanalysen har også til formål i en forenklet udformning at skabe øget bevidsthed om, "at klamhuggere leger med den offentlige sundhed, og at tekniske krav er udtryk for en rimelig hensyntagen til andres helbred". Det foreslås derfor, at risikoanalysen, efter at beslutninger om risikovurdering og -håndtering er truffet, populariseres og udbredes til offentligheden på en egnet let tilgængelig form. Tilsvarende anbefales det, at risikoanalysen udbredes til fagfolk på en til målgruppen egnet form, især kommunale sagsbehandlere, ingeniører og VVS-mestre/kloakmestre.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]