[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Vurdering af hygiejniske risici ved håndtering af urent vand i huse

Resumé

I denne rapport er risikoterminologi og teknisk risikoanalyse anvendt på et regnvandsanlæg og et gråvandsanlæg.

Risikoanalysen

Fejltræmetoden er den mest benyttede metode til teknisk risikoanalyse. Den giver et godt overblik over de mulige fejl, der kan opstå i forbindelse med konstruktion/drift/vedligeholdelse af et teknisk anlæg. Forudsætningen for at fa' et godt og brugbart resultat af risikoanalysen er, at der forefindes en detaljeret principskitse af det tekniske anlæg samt, at der sættes realistiske rammer for risikoanalysen. Rammerne for projektet er sat til at omfatte hygiejniske risici i forbindelse med konstruktion/drift/vedligeholdelse af de undersøgte anlæg.

Risiko

Risiko er produktet af sandsynligheden for en hændelse og den skade, som hændelsen kan forvolde. Det er vigtigt at pointere, at uheldet altid kan ske, da man aldrig kan udelukke risici i forbindelse med tekniske anlæg. Til gengæld er det vigtigt at holde disse risici indenfor acceptable rammer.

Regnvandsanlægsdelen

For analyse af regnvandsanlæg har der været et tæt samarbejde mellem Teknologisk Institut og PH-Consult. Teknologisk Institut har udarbejdet en anvisning om opbygning af et regnvandsanlæg, mens PH-Consult har foretaget en risikoanalyse af et regnvandsanlæg og et gråvandsanlæg.

Optimering af regnvandsanlæg

Resultatet af dette samarbejde har bevirket, at de anbefalede regnvands anlæg følger principskitsen vist på Figur 8.1. De største risici er forbun det med mulighederne for at foretage utilsigtede forbindelser mellem det ordinære rørsystem i husholdningen, og med rørsystemet, som leder regnvandet til genanvendelse. Disse risici er størst for forurening af det offentlige vandforsyningsnet med regnvand.

Risici for forurening med spildevand i det lokale system er meget afhængige af vedligeholdelsen af anlæggene og af hvilken type sikring, der vælges ved overløb af tank og filter. Anlæg, hvor tanken er placeret i kælderen, er betydeligt mere sikre end anlæg, hvor tanken er placeret i jorden. Dette skyldes, at stuvningskoten skal være meget større i tilfældet, hvor tanken er placeret i kælderen.

Forbedringer af regnvandsanlæg

I rapporten er der også omtalt enkelte forbedringer af de anbefalede an1æg, som yderligere vil reducere risici i forbindelse med drift og vedlige holdelse af anlægget.

Gråvandsanlæg

De erfaringer, som blev opnået ved analyse af regnvandsanlæg er anvendt direkte ved analysen af gråvandsanlæg. Til gråvandsanlæg er der ikke nogen vejledning som forklarer, hvordan sådant et anlæg skal konstrueres og vedligeholdes, men de sikkerhedsforanstaltninger, som blev fundet nødvendige for regnvandsanlæg, er overført til gråvandsanlæg.

Sikkerheden mod forurening af det offentlige vandforsyningsnet er, som for regnvandsanlæg, rimelig god. Sikkerheden er dog større ved grå vandsanlæg end ved regnvandsanlæg med nedgravet tank, da gråvandsanlæg altid er placeret i kælderen og ikke i jorden af hensyn til vedligeholdelse. Risiko for forurening af det lokale system afhænger meget af vedligeholdelsen af anlægget, da et gråvandsanlæg bl.a. består af et biologisk anlæg og af filtrering. Hvis vedligeholdelsen ikke er på plads, er anlægget ustabilt. Desuden er ydre påvirkninger en ekstra risiko for anlæggets rensningsprocesser.

Kvalitativ angivelse af vægtninger/sandsynligheder

I rapporten er der angivet kvalitative vægtninger for at lokalisere de mest vægtninger/sandsynlighe- kritiske fejlsekvenser for begge anlægstyper (regnvandsanlæg og grå vandsanlæg). Der er ikke angivet kvantitative sandsynligheder, da dette ville kræve en mere detaljeret undersøgelse, og dermed kan det ikke ude lukkes, at enkelte fejlsekvenser ville fremstå mere eller mindre kritisk, hvis sådan en undersøgelse blev udført.

Mærkning

Der anbefales at forlange klar og letlæselig mærkning af alle rør, som fører andet end ordinært vandforsyningsvand.

Sanktioner

Fordi forurening af den offentlige vandforsyning berører mange mennesker, anbefales det, at der indføres sanktioner i tilfælde, hvor anlæg er udført forkert af ikke-autoriserede personer.

Risikovurdering

Det anbefales at lægge de analyserede risici til grund for endelig fastsættelse af acceptable risici og ved valg af velegnede anlægsudformninger for regnvandsanlæg og gråvandsanlæg. Forslag hertil er allerede udformet for så vidt angår regnvandsanlæg gennem det i projektperioden gennemførte samarbejde mellem miljøstyrelsen, Teknologisk Institut og PH Consult ApS ved de af Teknologisk Institut anbefalede anlægsudformninger.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]