[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Nøgletalsprojekt

Bilag 5: Miljøstyring af fotokemi og spildevand

Miljøstyring af fotokemi og spildevand
- hvorfor og hvordan?
Et værktøj til brug for reproanstalter og offsettrykkerier
(traditionel film- og pladefremstilling samt CTP)

Hvorfor skal vi gå igang?

Fremstilling af film og plader er nogle af de processer, hvor miljølovgivningen stiller krav til såvel bortskaffelse af kemikalier som til spildevand fra processerne.

De væsentligste kemikalier til processerne: fikser, filmfremkalder og pladefremkalder benævnes under ét; fotokemikalier.

Der er flere gode grunde til at arbejde med miljøstyring af fotokemikalier og spildevand:

Fotokemi

Miljø

Det er en miljømæssig fordel at nedsætte forbruget af ressourcer (selve fotokemien) samt at nedsætte mængden af kemikalieaffald, der skal behandles.

Økonomi

Ved en mere optimal udnyttelse af fotokemikalier spares penge til såvel indkøb af kemi som bortskaffelse af kemikalieaffald. 1 liter fotokemi koster ca. 10-15 kr., mens bortskaffelse koster ca. 3 kr. pr. liter.

Vand

Miljø

Det er en miljømæssig fordel at nedsætte forbruget af vand og udledningen af spildevand.

Lovgivning

Hvis der udledes spildevand fra filmfremkaldelse, må sølvindholdet i spildevandet ikke overstige grænseværdien på 0,25 mg/l.

Hvis skyllevandet recirkuleres, opkoncentreres sølv og andre kemikalierester, som er giftige for vandmiljøet, og spildevandet skal derfor bortskaffes som kemikalieaffald.

Økonomi

En kortlægning af vandforbruget til fremstilling af film og plader kan synliggøre vandbesparelser, som med de stigende vandpriser og vandafledningsafgifter kan medføre betydelige økonomiske besparelser.

Svanemærket

Det nordiske miljømærke, Svanemærket, stiller krav til behandling af spildevandet. Sølvindholdet i skyllevandet må ikke overstige 15 mg/m2 fremkaldt film. Fra 15. marts 1999 nedsættes den tilladte mængde til 10 mg/m2 fremkaldt film.

Hvordan gør vi det?

Virksomhedens vej til at nedsætte forbruget af kemikalier og vand til fotoprocessen er kort fortalt følgende fem trin:

  1. Kortlægge forbrug af fotokemi og vand samt sølvindhold i spildevand
  2. Registrere disse i en periode
  3. Sætte et mål for forbedringer
  4. Opstille en handlingsplan for at nå dette mål
  5. Det videre arbejde efter at målet er nået.

Dette værktøj beskriver, hvordan de enkelte opgaver gennemføres.

Værktøjet består af to dele:

Registrering af fotokemikalier og vand
Registrering af sølvindhold i spildevandet.

Registrering af fotokemikalier og vand

Forbruget af fotokemikalier og vand kan angives i forhold til produktionen af film og plader. Derved fås et nøgletal, som kan anvendes til driftsøkonomisk styring.

Ud over selve forbruget af fotokemi og vand registreres en række forhold, der kan have indflydelse på forbruget. Disse forhold kaldes referenceparametre. I værktøjet er medtaget følgende referenceparametre:

Produktionens størrelse i form af antal fremkaldte kvadratmeter film og plade

Temperatur i rum, hvor film- og pladefremkaldere står.

Ved at registrere disse parametre bliver det muligt at sammenligne resultaterne fra gang til gang og forklare eventuelle udsving i forbruget af fotokemi og vand.

Registrering af sølvindhold i spildevandet.

Ud over nøgletallene indeholder værktøjet en metode til styring af sølvindholdet i spildevandet, som virksomheden kan anvende til løbende selv at kontrollere udledningen og eventuelt som dokumentation (egenkontrol) over for miljømyndighederne.

Sølvindholdet i spildevandet kan reguleres ved at styre fikserbadets alder. Når film eller papir føres fra ét bad til et andet under fremkaldelsen, slæbes væske med en lille mængde sølv og fikser med over til skyllevandet. Den overslæbte mængde afhænger af:

Afkvætsevalsernes stand og dermed evne til at presse væske af den fremkaldte film eller papir

Sølvkoncentrationen i fikserbadet.

Overslæbet varierer derfor fra virksomhed til virksomhed, men ligger typisk på 3-17% af fiksermængden.

Hvem skal stå for arbejdet?

Der skal sammensættes en arbejdsgruppe, som skal stå for at gennemføre opgaverne. Arbejdsgruppen kan med fordel bestå af produktionsansvarlige, indkøbsansvarlige samt medarbejdere fra reproafdelingen.

Beslut hvem der er hovedansvarlig for arbejdsgruppen:

 

Beslut hvem der i øvrigt deltager i arbejdsgruppen:

 

Beslut hvem der er ansvarlig for tilretning af bilag:

 

Beslut hvem der skal foretage databehandlingen. Det kan være en medarbejder i bogholderiet eller den miljøansvarlige:

 

Lav en mappe, hvor arbejdsgruppen samler alt materiale om miljøstyring af fotokemikalier og spildevand.

Trin 1. Kortlægning

Først skal der skabes et overblik over, hvilke kemikalier der anvendes til film- og pladefremstilling, vandforbrug til fremkaldelse samt indholdsstoffer i spildevandet.

Udfyld bilag 1, "Kortlægning af kemikalier og vand til fotoproces".

Dette er en god anledning til at få ryddet op på hylderne i reproafdelingen og til at undersøge, om der er produktdatablade for alle de anvendte kemikalier.

Trin 2. Registrering

Der skal nu igangsættes en nøje registrering af forbruget af fotokemi, film, plader og vand samt temperaturen i rum, hvor film- og pladefremkaldere er placeret.

For at kunne registrere vandforbruget på alle film- og pladefremkaldermaskinerne skal der placeres et vandur på vandtilslutningen til hver enkelt maskine.

Beregning af overslæb af fikser

Overslæbet, dvs. sammenhængen mellem sølvkoncentrationen i fikser og sølvkoncentrationen i skyllevandet, findes på følgende måde:

  1. Udtag en spildevandsprøve på skyllevandet fra filmfremkalderen en dag med en "typisk" produktion.
    HUSK, at før målingen skal valserne være justeret og rengjorte. Vær fremover opmærksom på, at en god vedligeholdelse er ensbetydende med mindre overslæb.
  2. Mål samtidig sølvindholdet i fikseren med en sølvstrip.

    Skriv resultatet her: _______________________________
  3. Få foretaget en analyse af sølvindholdet i skyllevandet. GA har en prisaftale på spildevandsanalyser med Steins Laboratorium

    Skriv resultatet her: _______________________________
  4. Beregn "overslæbsfaktoren", dvs. forholdet mellem sølvindhold i fikser og sølvindhold i skyllevandet:
  5. Det betyder, at for at overholde lovkravet om maksimalt 0,25 mg sølv pr. liter, må den maksimale sølvkoncentration i fikseren være:

    Skriv virksomhedens resultat her:________________________

Resultatet indskrives i bilag 2 "Registrering af filmfremstilling"Sølvindholdet i fikseren følges ved regelmæssigt at måle med sølvstrips. Når sølvindholdet er lig med det beregnede maksimale sølvindhold, skiftes fikseren.

Tilretning af bilag

På bilag 2 og bilag 3 "Registrering af pladefremstilling" anføres navn på den person, der skal modtage bilaget, d.v.s. den der har ansvaret for databehandlingen samt dag for aflevering af bilag (én gang om ugen).

Arbejdsgruppen skal vurdere, om andre referenceparametre er relevante for virksomheden og derfor skal medtages f.eks. ordresammensætningen i form af fordelen mellem positive og negative film. I så fald skal skema 2 og 3 rettes i forhold til disse.

Hyppigheden for måling af sølvindholdet i fikserbadet afhænger af produktionens størrelse. Beslut hvornår målingen skal foretages, og indskriv dag i skema B på bilag 2.

Registrering og databehandling

Registreringen foretages af medarbejdere i reproafdelingen som beskrevet på bilag 2 og 3.

Opsæt ét skema i reproafdelingen.

Registreringerne opgøres som beskrevet i bilag 4

Trin 3. Fastlæggelse af mål

Konklusion

Efter den første periodes registreringer skal arbejdsgruppen vurdere de registrerede parametre. Er der sammenhæng mellem forbruget af fotokemi og vand og:

produktionens størrelse i form af antal fremkaldte kvadratmeter film og plade?  
temperatur i rum hvor film- og pladefremkaldere står?

Arbejdsgruppen kan også have formodning om andre forhold, der har indflydelse på forbruget af fotokemi og/eller vand, eller at nogle af de registrede parametre er overflødige. I så fald kan skemaerne tilpasses, så der registreres andre referenceparametre i de følgende registreringsperioder.

Mål

Når fotokemikalie- og vandforbruget samt de forskellige referenceparametre er registreret i en periode på f.eks. tre måneder, skal arbejdsgruppen fastsætte et mål for, hvor meget forbruget af fikser, fremkalder eller vand pr. m2 film eller plade forventes at kunne reduceres.

Målet kan f.eks. formuleres som:

"Virksomheden vil nedsætte forbruget af fikser fra 1,0 liter fikser pr. m2 fremkaldt film i 1998 til 0,6 liter forbrugt fikser pr. m2 fremkaldt film i 1999".

Arbejdsgruppen kan vælge at fastsætte mål for udledning af sølv i spildevand. Dette kan f.eks. opfyldes ved bedre styring af udledningen eller investering i vandbehandlingsanlæg.

Skriv målet ind i bilag 5.

Trin 4. Handlingsplan

Lav en handlingsplan for, hvordan det fastsatte mål skal nås, hvornår det skal været nået, og hvem der er ansvarlig for de forskellige aktiviteter, der sættes i gang.

Skriv handlingsplanen på bilag 5, og notér resultatet af de forskellige aktiviteter herpå.

Når arbejdsgruppen skal bestemme, hvilke aktiviteter der skal sættes i gang, er der mange muligheder, f.eks.:

Miljøstyrelsen har i 1997 udgivet et katalog med titlen: "Anlæg til reduktion af kemikalie- og spildevandsudledninger fra fotoprocesser".

Anlæggene kan inddeles i fire forskellige typer anlæg:

  1. Anlæg, der recirkulerer skyllevand fra film og/eller pladefremkaldermaskiner.
  2. Anlæg, der recirkulerer skyllevand fra film/pladefremkaldermaskiner og reducerer koncentrationen af sølv i det udledte skyllevand.
    Herved forlænges også fikserens levetid.
  3. Anlæg, der recirkulerer skyllevand fra film/pladefremkaldermaskiner og desuden genanvender en del af skyllevandet til fremstilling af fikservæske.
    Herved opnås en vandbesparelse, og der udledes ikke spildevand til kloak.
  4. Anlæg som beskrevet under punkt 3 og desuden forsynet med recirkulering af fikservæske.
    Herved spares vand og fikser og der udledes ikke spildevand.

Investér i anlæg, hvor regenerering af fotokemikalier sker automatisk. Vandspareanlæg kan tilkobles.

Mange nyere fremkaldere har on-off styring på tilsætningen af fotokemikalier, så der kun tilsættes kemikalier, når der køres film eller plade gennem maskinen.

On-off styring på vandforbruget, så der kun skylles med vand, når der køres film eller plader gennem maskinen.

Der bør føres logbog over vedligeholdelse og rengøring af maskinerne, da dette har stor betydning for overslæbets størrelse.

Pjecen "Spar på ressourcerne i Fotobranchen" udgivet af Miljøkontrollen, Københavns Kommune i 1994, indeholder flere gode råd om mindre forbrug af skyllevand og fotokemikalier samt mindre forurening af skyllevand.

Det er en god idé at informere medarbejderne om mål og resultater. Sæt bilag 5 op på virksomhedens opslagstavle og lav grafer, der viser udviklingen hen mod målet - eller hold informationsmøder.

Husk, at registreringen fortsætter sideløbende med handlingsplanen. Man kan eventuelt vælge at foretage opgørelsen kvartalsvis i stedet for månedsvis.

Trin 5. Hvad gør vi, når målet er nået?

Når det fastsatte mål er nået, skal det vurderes, om kemikalie- og vandforbruget samt sølvudledning kan reduceres yderligere ved at arbejde målrettet med referenceparametrene.

Og således fortsætter arbejdet til virksomheden har nået det absolutte minimum for forbrug af fotokemikalier og vand fastlagt ud fra den enkelte virksomheds produktion.

Husk, at selv om målet er nået, er det vigtigt, at man fremover jævnligt kontrollerer, at resultatet fastholdes.

Bilag 1. Kortlægning af kemikalier og vand til fotoproces

Fotokemikalier

Produktnavn Leverandør Bemærkninger om blandingsforhold, særlig anvendelse m.m.
     
     
     
     
     
     
     
     
     

Vand

Maskine Er der recirkuleringsanlæg eller andet udstyr? Beskriv.
   
   
   
   
   
   

Dato: _______________________________

Bilag 2. Registrering af filmfremstilling

Uge: ______________

Maskine: ___________

Forbrug af fikser og filmfremkalde

Angiv mængde, når der fyldes op med fremkalder og fikser.

Skema A

Dag Fikser Fremkalder
Mandag    
Tirsdag    
Onsdag    
Torsdag    
Fredag    
TOTAL    

Måling af fikserbad

Sølvindhold i fikserbad måles med sølvstrips hver dag. Skriv resultatet i nedenstående skema.

Hvis målingen viser mere end _________________, kontaktes ______________ og fikseren skiftes straks.

Når fikserbadet skiftes, skrives dagen i skemaet.

Skema B

Dag for måling Sølvindhold i fikser målt med sølvstrips Temperatur Dag for skift af fikser
Mandag      
Tirsdag      
Onsdag      
Torsdag      
Fredag      

Måling af vandforbrug:

Vandmåler mandag morgen: ____________m3 

Afleveres til ____________________ hver _________dag

Bilag 3. Registrering af pladefremstilling

Uge: ___________________

Maskine: ________________

 Forbrug af pladefremkalder

Angiv mængde, når der fyldes op med pladefremkalder.

Dag

Fremkalder

Mandag  
Tirsdag  
Onsdag  
Torsdag  
Fredag  
TOTAL  

Måling af vandforbrug:

Vandmåler mandag morgen: _____________m3

Afleveres til ____________________ hver _________dag

Bilag 4 Databehandling

Foretag følgende databehandling én gang om måneden:

Find vandforbrug for film- og pladefremkaldere ved at aflæse vandmålerne. Skriv tallene i skema A.

Tæl oplysningerne for forbrug af fikser, filmfremkalder og pladefremkalder på de udfyldte bilag 2 og 3. Skriv resultatet ind i skema B.

Find i bogholderiet de indkøbte mængder af film og plader i perioden. Skriv tallene for forbruget ind i skema B.

Beregn ud fra registreringerne følgende nøgletal for fotokemi:

 

og for vandforbrug:

Resultat for periode: _______________

Skema A. Vandforbrug

Maskine Måler
1. mandag i næste periode
Måler
1. mandag i denne periode
Forbrug
(måler næste periode - måler denne periode)
       
       
       
       
       
       

Skema B. Indkøbte og registrerede mængder

Liter fikser Liter filmfremkalder Liter pladefremkalder m2 film m2 plade
              

Nøgletal

Fikser:        _____________liter/m2 film

Fremkalder: _____________liter/m2 film

Fremkalder: _____________liter/m2 plade

Vand, film: _____________liter/m2 film

Vand, plade: _____________liter/m2 plade

Bilag 5. Mål og handlingsplan 

Mål:
Start: Slut:
Arbejdsgruppe:

 

Aktivitet 1

Start:

Slut:

Resultat:

 

Aktivitet 2:

Start:

Slut:

Resultat:

 

Aktivitet 3:

Start:

Slut:

Resultat:

 

Aktivitet 4:

Start:

Slut:

Resultat:

 

 

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]