[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Nøgletalsprojekt

2 Grundlag for udvikling af værktøjer 

2.1 Tidligere erfaringer med nøgletal i den grafiske branche
2.2 Udvikling af miljøvenlige industriprodukter (UMIP)
2.2.1 Nøgleenheder
2.2.2 Enhedsdata
2.3 Etablering af referencegruppe

2.1 Tidligere erfaringer med nøgletal i den grafiske branche

Individuelt arbejde med nøgletal

Virksomhederne i den grafiske branche har indtil i dag arbejdet individuelt med nøgletal for at synliggøre deres miljømæssige præstation, specielt i relation til vurderinger af den enkelte virksomheds miljøpræstation i forhold til tidligere år. Flere virksomheder har dog undervejs måttet erkende, at de metoder, der er blevet anvendt til registrering af datagrundlaget for nøgletallene, ikke var hensigtsmæssige, da nøgletallene ikke kunne sammenlignes fra gang til gang. Dette skyldes en række parametre, som man ikke havde taget højde for ved fastsættelsen af registreringsmetoden.

Sammenligning

Desuden er der stor forskel på, hvordan de enkelte virksomheder registrerer datagrundlaget samt hvilke individuelle virksomhedsforhold, der gør sig gældende, som f.eks. ordresammensætning m.v. Disse forhold medfører, at det ikke har været muligt at sammenligne virksomhederne indbyrdes.

Konklusioner fra tidligere projekter om nøgletal for den grafiske branche understøtter disse erfaringer. /1/2/. 

2.2 Udvikling af miljøvenlige industriprodukter (UMIP)

I "UMIP" redegøres for, hvorledes indsamling af miljømæssige relevante oplysninger bør foretages. Indsamlingen af oplysninger opdeles i forskellige faser. De faser, der er relevante i relation til dette projekt, er faserne, der omhandler generering af enhedsdata (de data, der ligger til grund for beregningen af nøgletal) samt den fase, der omhandler opstilling af nøgleenheder (de enheder, nøgletallet angives i).

2.2.1 Nøgleenheder

Nøgleenheder er de enheder, et nøgletal opgøres i. Definitionen af nøgleenheder beskrives således i UMIP:

"Det skal afklares, hvilken afhængighed der er mellem processen og dens udvekslinger, d.v.s. hvilke nøgleenheder der er den mest rigtige at udtrykke udvekslingen som en funktion af".

Om opstilling af nøgleenheder for produktionsprocesser konkluderes følgende i UMIP:

"Der er ingen typiske nøgleenheder, de vil variere meget, afhængigt af procestypen, og virksomheden selv er den nærmeste til at forudsige den for egne processer. Virksomheden anvender ofte en nøgleenhed for processen til økonomiske kalkulationer, og denne vil i mange tilfælde være den rette nøgleenhed for udvekslingerne også". 

Da der i dag ikke er tradition i den grafiske branche for at anvende miljørelaterede nøgleenheder, ej heller til økonomiske kalkulationer, vil det være et af formålene med dette projekt at opstille nøgleenheder, der kan anvendes både som miljø- og driftsøkonomiske styreparametre.

2.2.2 Enhedsdata

Der opereres med begrebet dataformat, der er et udtryk for den kortlægning af data og oplysninger, der skal ligge til grund for, at der kan opstilles nøgletal.

Dataformatets indhold beskrives således i UMIP:

"Den dataindsamling, der skal ligge til grund for genereringen af enhedsdata skal indeholde tre kategorier af oplysninger, nemlig:

en procesbeskrivelse
en opgørelse af processens udvekslinger
en karakterisering af oplysningerne.

Procesbeskrivelse

"Procesbeskrivelsen skal specificere de driftsforhold for processen, der ligger til grund for data for udvekslingerne. Den skal gøre det muligt at forstå de bagvedliggende omstændigheder, hvis data for processen senere bruges til andre miljøvurderinger".

Det vil sige, at de specifikke driftsparametre, der ligger til grund for beregningen af et givent nøgletal skal registreres. Det kan f.eks. være ordretype, driftstid m.m. Herved sikres, at nøgletallene kan bruges til sammenligning med andre perioder/ måneder/produkter.

Opgørelse af processens udvekslinger

Om leverandører af data til opgørelse af processens udvekslinger konkluderes følgende i UMIP:

"Erfaringer med dataindsamling viser et bestemt mønster for, hvor viden om forskellige processer i et produkts livsforløb befinder sig"...."Viden om produktionsprocesser og brugsprocesser findes stort set kun hos virksomhederne selv".

Da dette projekt omhandler produktionsprocesser kan det konkluderes, at den viden, der skal indhentes, hovedsageligt skal indsamles på virksomhederne. 

2.3 Etablering af referencegruppe

Referencegruppe

På grundlag af de under 2.1 og 2.2 fremkomne konklusioner blev det besluttet at nedsætte en referencegruppe bestående af fagfolk fra branchen for at opnå, at den nødvendige faglige ekspertise var til rådighed.

Gruppen bestod af fagfolk fra fem grafiske virksomheder, der er miljøcertificeret. Dette gav et ens afsæt for gruppens medlemmer, da alle havde et kendskab til miljøledelse og til dels til brugen af nøgletal, men hvad vigtigst var; - en faglig viden og indgangsvinkel til opstilling af og arbejde med nøgletal.

Gruppen blev brugt løbende i udviklingen af værktøjerne.

Indledningsvis blev virksomhederne interviewet om deres praktiske erfaringer med anvendelse af nøgletal samt deres interesse i udviklingen af nøgletal.

Interesse i intern styring

Det kunne konkluderes, at virksomhederne især var interesserede i at arbejde med nøgletal til intern styring af deres miljømæssige præstationer. Virksomhederne anvendte til dels nøgletal til dette, men manglede værktøjer til hvorledes man forbedrer sig.

Virksomhederne fandt det kun interessant at arbejde med nøgletal på virksomhedsniveau i kraft af eventuelle kunders interesse heri. Ingen af virksomhederne havde dog endnu mødt spørgsmål eller krav om miljønøgletal fra kunderne.

Miljødeklarationer

En enkelt virksomhed arbejdede med miljødeklarationer og havde derfor en særlig interesse i, at der blev udviklet alment anerkendte registreringsmetoder, som kan danne alment grundlag for opstilling af miljødeklarationer, når flere virksomheder skal sammenligne deres produkts miljøpræstation indbyrdes.

[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]