[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

"Kom i gang"-værktøj

1. Kom i gang-projekt

1.1 Baggrund
1.2 Metode
1.3 Formål

1.1 Baggrund

Forundersøgelse

Projektet "Miljøstyring - Branchepakke for grafisk branche" har til formål at fremme udbredelsen af miljøledelse i små og mellemstore grafiske virksomheder. Som grundlag for igangsættelsen af projektet blev der foretaget en forundersøgelse for at definere, hvilke tiltag der var nødvendige for at fremme denne udbredelse.

I forundersøgelsen blev der peget på, at mange virksomheder var tøvende over for at indføre miljøledelse, fordi de endnu ikke havde oplevet direkte kundekrav om et miljøledelsessystem, og fordi de var usikre på, om fordelene ved miljøledelse var større end udgifterne ved indførelse og vedligeholdelse af miljøledelsessystemet. Desuden opfattedes miljøledelse af nogle virksomheder som tungt og bureaukratisk.

Informationsstrategi

Branchepakkens strategi var derfor, at information og udvikling af enkle værktøjer skulle motivere grafiske virksomheder til at igangsætte miljøledelse. Det kunne være i form af et miljøledelsessystem, der kunne certificeres efter ISO 14001 eller registreres efter EMAS eller i form af virksomhedstilpassede miljøledelsessystemer indeholdende miljøpolitik samt mål og handlingsplan for miljøforbedringer.

Til det formål skulle der først udvikles et "Kom i gang"-værktøj. Formålet med dette værktøj skal være at analysere virksomhedens miljøstatus og belyse fordelene ved indførelse af miljøledelse. Værktøjet skal således medvirke til at nedbryde de barrierer, en virksomhed kan have for at indføre miljøledelse.

Værktøjets målgruppe er de miljøpositive virksomheder, der ikke har en miljøstrategi, men længe har arbejdet med miljøforbedringer i form af omkostningsreduktion og implementering af renere teknologi. 

1.2 Metode

Afprøvning

Værktøjet blev afprøvet af 26 virksomheder, som dækkede et repræsentativt udsnit af den grafiske branche dvs. arkoffset, rotationsoffset, serigrafi, flexo/etiket, bogbinderi og repro. Værktøjet blev løbende evalueret og justeret under projektforløbet. 

1.3 Formål

Målet med delprojektet "Kom i gang"-værktøjet var at udvikle et enkelt værktøj, der kunne gøre det lettere for grafiske virksomheder at komme i gang med systematisk miljøarbejde.

Forudsætningen for, at målet kunne opfyldes, var, at værktøjet nedbrød de barrierer, der kunne være for at gå i gang med miljøledelse.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]