[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Netværks- og uddannelsesprojekt

2. Virksomhederne

Udvælgelse af virksomheder

Virksomhederne, der blev indbudt til at deltage i netværks- og uddannelsesprojektet, udgjorde et repræsentativt udsnit af virksomheder inden for den grafiske branche både m.h.t. størrelse og produktion. I alt 30 virksomheder blev kontaktet. Virksomhederne var beliggende i 4 forskellige kommuner.

Informationsmøde

Der blev afholdt et samlet informationsmøde, hvor 12 af de kontaktede virksomheder ønskede at deltage. På mødet blev informeret om, hvad miljøledelse er og om projektforløbet. Desuden blev krav til tids- og medarbejderressourcer, økonomi m.m. gennemgået.

Efterfølgende var 8 virksomheder interesseret i at medvirke i projektet. Sammensætningen af virksomhederne ses i bilag 1. En enkelt af virksomhederne valgte kun at følge kursusrækken, da det ikke var muligt for virksomheden at afsætte ressourcer til at udføre det praktiske miljøarbejde sideløbende med kursusrækken.

Organisering af miljøarbejdet

Efter informationsmødet besøgte miljøkonsulenterne de enkelte virksomheder. Virksomheden formulerede sit mål med at deltage i projektet i form af valg af hvilken miljøledelsesmodel, ISO 14001, EMAS, virksomhedsmodel eller miljøledelse med fokus på Svanemærket, man ønskede at arbejde med.

Der blev lavet en beskrivelse af virksomhedens projektgruppe. På mødet afklaredes desuden eventuelle spørgsmål angående krav til medarbejderressourcer under netværks- og uddannelsesprojektet. Ligeledes blev det afklaret, hvorvidt virksomheden ønskede at inddrage udarbejdelse af arbejdspladsvurderinger i projektforløbet. Virksomheden skulle efter mødet udpege en projektleder og oprette en arbejdsgruppe og en projektgruppe.

Projektlederen

Virksomheden skulle udpege en projektleder, der var ansvarlig for projektarbejdet, og som skulle deltage i hele kursusrækken.7 af virksomhederne valgte at udpege en eksisterende medarbejder til projektleder. En enkelt virksomhed valgte at ansætte en ny medarbejder til formålet.

Arbejdsgruppen

Der skulle oprettes en arbejdsgruppe bestående af virksomhedens projektleder og virksomhedens netværk i form af BST (Bedriftsundhedstjeneste), kommune, el-forsyningsselskab og den tilknyttede miljøkonsulent fra GA.

Som udgangspunkt skulle virksomheden anvende arbejdsgruppen ad hoc, således at den tilknyttede medarbejder fra henholdsvis kommune, BST og elforsyningsselskab blev kontaktet efter virksomhedens behov. Miljøkonsulentens rolle skulle være dels at styre virksomheden mod det opstillede projektmål, dels at virke som inspirator.

Projektet lagde desuden op til, at projektlederen skulle inddrage relevante medarbejdere i virksomheden under projektforløbet. Dette skulle ske både i forbindelse med løsning af praktiske opgaver i virksomheden, men også ved at udvalgte medarbejdere deltog i enkelte kurser.

Dette blev gjort med 2 mål for øje. Ved at relevante medarbejdere deltog i udvalgte kurser, kunne det lette arbejdet med de efterfølgende opgaver i virksomheden. Dels fik de medarbejdere, der i dagligdagen skulle håndtere den praktiske implementering, mulighed for at få en grundig information om emnet på kurset, dels kunne medarbejderne bidrage til en målrettet diskussion af dagens emne på kurset, da de umiddelbart kunne påpege praktiske problemer, som en "ikke-fagmand" måske ville overse.

Projektgruppen

Ligeledes skulle der oprettes en projektgruppe i selve virksomheden bestående af udvalgte ledere og medarbejdere. Projektgruppens rolle var at hjælpe projektlederen med at løse konkrete opgaver i virksomheden og medvirke til løsning af diverse problemstillinger.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]