[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Netværks- og uddannelsesprojekt

6. Resultatet af virksomhedernes miljøarbejde

Ved projektstart formulerede virksomhederne deres mål for deltagelse i projektet.

Ændring af mål

Som det ses af skema 1 ændrede flere af virksomhederne projektmål under kursusforløbet. Dette skyldes blandt andet, at virksomhederne enten fik en bedre eller en anden forståelse af, hvad der findes af krav og muligheder i de forskellige former for miljøledelsessystemer, hvilket igen gav en bedre baggrund for at vælge netop den type system, som matchede virksomhedens behov og ambitioner på miljøområdet. Desuden var der på enkelte virksomheder problemer med at afsætte de nødvendige tidsressourcer.

Virksomhedernes ændrede projektmål afspejler også de miljøkrav de mødte eller forventede at møde fra kunder og andre interesseparter. Flere virksomheder valgte at arbejde med Svanemærket, da dette under projektforløbet blev efterspurgt specielt fra virksomhedernes offentlige kunder.

Ved projektstart havde 5 virksomheder valgt at blive certificeret efter ISO 14001 eller registreret efter EMAS. En af projektvirksomhederne nåede at opfylde dette inden projektets afslutning og fik sit miljøledelsessystem certificeret efter ISO 14001, desuden opnåede virksomheden licens til Svanemærket. 2 virksomheder blev kort efter projektets afslutning certificeret efter ISO 14001. De 2 andre virksomheder, der oprindeligt ville arbejde mod et certificerbart system, ændrede under forløbet projektmål. Den ene virksomhed valgte at arbejde mod en licens til Svanemærket, hvilket blev opnået kort efter projektets afslutning. Den anden virksomhed valgte at arbejde med en virksomhedsmodel, men måtte på grund af manglende tidsressourcer udskyde færdiggørelsen af miljøledelsesarbejdet til et senere tidspunkt. En af projektvirksomhederne arbejdede under forløbet mod at opnå licens til Svanemærket, men nåede ikke målet på grund af ejerskifte. En anden af virksomhederne valgte at indhente dokumentation, således at de kunne anerkendes som underleverandør til trykkerier med svanemærkningslicens. Den sidste projektdeltager deltog kun i kurserne og igangsatte ikke det praktiske miljøarbejde under projektforløbet.

Skema 1: Resultaterne af virksomhedernes miljøarbejde

Virksomhed Projektmål
ved start
Hvor langt var virksomheden ved projektets afslutning
1. Virksomheden har endnu ikke besluttet hvilken form miljø-
ledelsessystemet skal have.
Virksomheden valgte at arbejde mod at opnå licens til Svanemærket. Ved projektets afslutning var virksomheden ved at være klar til at indsende sin licensansøgning. Denne blev indsendt efterfølgende. Virksomheden udarbejdede arbejdspladsvurderinger.
2. Virksomheden har endnu ikke besluttet hvilken form miljø-
ledelsessystemet skal have. Svanemærket har interesse.
Virksomheden valgte at arbejde mod at opnå licens til Svanemærket. Virksomheden nåede ikke målet på grund af ejerskifte.
3. Virksomheds-
model.
Virksomheden udarbejdede materiale til dokumentation over for trykkerier angående opfyldelse af krav i Svanemærket.
4. Virksomheden vil arbejde mod et certficerbart miljø-
ledelsessystem.
Virksomheden valgte at arbejde mod en virksomhedsmodel. Denne var ikke færdig ved projektets afslutning. Grundet manglende tidsressourcer i virksomheden blev projektet stillet i bero. Virksomheden udarbejdede arbejdspladsvurderinger.
5. Virksomheden vil arbejde mod et certificerbart miljø-
ledelsessystem.
Virksomheden blev certificeret inden projektets afslutning og opnåede licens til Svanemærket. Virksomheden gennemførte arbejdspladsvurderinger.
6. Virksomheden vil arbejde mod et certificerbart miljø-
ledelsessystem.
Virksomheden arbejdede mod et certificerbart miljøledelsessystem, men var ikke certificeret ved projektets afslutning. Virksomheden blev efterfølgende certificeret.
7. Virksomhedsmodel og Svanemærket. Virksomheden valgte at arbejde mod et certificerbart miljøledelsessystem. Virksomheden var ikke certificeret ved projektets afslutning, men blev efterfølgende certificeret.
8. Virksomhedsmodel. Virksomheden har ikke igangsat arbejdet med miljøledelse.

 


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]