[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Brancheorientering for autoværksteder

4. Arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøet omfatter de fysiske, kemiske og psykiske påvirkninger, de ansatte udsættes for under arbejdet.

Der er foretaget flere undersøgelser af arbejdsmiljøet i autobranchen. Arbejdstilsynet har påvist, at de væsentligste arbejdsmiljøproblemer inden for branchen er støjbelastninger og kemiske belastninger /48/ /46/. De kemiske belastninger er især relateret til arbejdsprocesserne smøring, svejsning, limning, autolakering, rustbeskyttelse samt arbejde med bremser og koblinger /46/ /48/.

Støj

Støj er især et problem på pladeværksteder. Afmontering af plader, slibning og andre opgaver, hvor der anvendes trykluftdrevet værktøj, giver anledning til et højt lydniveau - over 90 dB(A). Undersøgelser fra Arbejdstilsynet tyder på, at ansatte inden for autobranchen er mere udsat for støj end ansatte inden for andre brancher.

Kemiske påvirkninger

I autobranchen anvendes en lang række kemiske produkter, som giver arbejdsmiljømæssige påvirkninger. Arbejdstilsynet vurderer, at de ansatte i autobranchen generelt er mere udsat for kemiske påvirkninger, end det er tilfældet i øvrige brancher.

Der anvendes en række kræftfremkaldende stoffer, og i relativt store mængder i forhold til i andre brancher. Benzin anses på grund af indholdet af benzen for kræftfremkaldende. Også udstødningsgas fra benzin- og dieseldrevne motorer indeholder kræftfremkaldende stoffer.

Derudover anvendes der en række stoffer, der skader forplantningsevnen og stoffer, der er allergifremkaldende eller nerveskadende /48/.

Arbejdsmiljøet og det ydre miljø

Der er en snæver sammenhæng mellem arbejdsmiljøet og påvirkningen af det ydre miljø. Tit er der ved ønsket om at fjerne et arbejdsmiljøproblem - f.eks. ved at etablere udsugning - i stedet skabt et ydre miljøproblem, da det sundhedsskadelige stof i stedet ledes ud i det fri.

Ved valg af produkter samt ved omlægning af arbejdsgange er det vigtigt, at der sættes fokus på både arbejdsmiljø og det ydre miljø. Det kan f.eks. ske ved drøftelser med både Arbejdstilsynet og den kommunale miljømyndighed.

Miljøstyring og Miljøhåndbog til autobranchen bind 3 indeholder en gennemgang af de vigtigste arbejdsmiljøregler /88/.

Af appendiks 3 fremgår en række punkter af betydning for et sikkert og sundt arbejdsmiljø, set fra en kemisk synsvinkel.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]