[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Genbrug af danske vinflasker

1. Indledning

1.1 Baggrund
1.2 Formål
1.3 Rapportens opbygning

1.1 Baggrund

Ifølge Affald 21, Affaldsplan 1998-2004 (Miljø- og Energiministeriet 1999), skal der ske en betydelig forøgelse af genanvendelsen af dagrenovation de kommende år. Det skal især ske ved øget sortering og indsamling fra husholdningerne, hvor bl.a. glas vil udgøre en af fraktionerne. Ifølge planen skal der ske en styrket information til borgerne samtidig med, at det skal vurderes, hvorvidt det er muligt at reducere andelen af flasker, der går i stykker under indsamlingen gennem udvikling og afprøvning af bedre opsamlingsmateriel.

Det er i Affald 21 fastlagt, at markedet for genbrug af vinflasker skal undersøges i forbindelse med en øget indsamling og genanvendelse af glas. Da en stor del af de vinflasker, der i dag indsamles, eksporteres (skyllede eller uskyllede) til vinproducenter i Øst- og Sydeuropa for genpåfyldning, bliver det i planen også fastslået, at der skal udføres en miljømæssig vurdering af effekten ved eksport af flasker sammenholdt med en dansk anvendelse.

Affald 21 beskriver endvidere, at det for at reducere andelen af flasker, der går i stykker under indsamlingen, skal vurderes, hvorvidt opsamlingsmateriellet skal forbedres.

Hensigten med nærværende projekt har været at undersøge markedets behov for flasker og samtidig vurdere miljøeffekterne ved eksport af vinflasker sammenlignet med andre afsætningsmuligheder. Det er derfor i projektet vurderet, hvorvidt det er hensigtsmæssigt at sikre en øget genanvendelse af glas gennem udvikling af opsamlingsmateriellet med henblik på at sikre en forbedret indsamling af hele flasker. Det har samtidig været hensigten at vurdere mulighederne for afsætning af en øget mængde skår i Danmark.

1.2 Formål

Formålet med dette projekt er at belyse en række forhold, der har betydning for en øget indsamling og afsætning af flasker og skår, og som dermed også vil være afgørende i forhold til valg af indsatsområde. De undersøgte områder omhandler:

  • Muligheder og barrierer for et øget genbrug af hele vinflasker i Danmark og i udlandet.
  • Muligheder og barrierer for en øget skåranvendelse i Danmark.

Formålet med projektet er endvidere at undersøge de miljømæssige forhold for det eksisterende system for indsamling og genanvendelse af vinflasker i Danmark. Dette er gjort ved at belyse spørgsmålene:

  • "Hvad er bedst for miljøet – det eksisterende system, hvor der indsamles vinflasker til skylning og dansk genpåfyldning, og hvor skyllede og uskyllede vinflasker eksporteres til genpåfyldning i Europa, eller at omsmelte alle flaskerne til nyt glas?"
  • "Hvad er bedst for miljøet – at eksportere hele vinflasker (skyllede og uskyllede) til genpåfyldning i Europa, eller at omsmelte glasset – og hvor langt kan man transportere flaskerne, så det stadigt er en miljømæssig fordel?"
  • "Vil det give væsentlige miljømæssige forbedringer at optimere det eksisterende system, dvs. ved at forbedre håndteringen af vinflasker under indsamlingen samt ved at få forbrugerne til at aflevere flere vinflasker og skår?"

Det er intentionen, at projektet skal kunne medvirke til en fremtidig prioritering af indsatsen i forhold til indsamling og genanvendelse af glas.

Det er hensigten, at resultaterne skal afspejle mulige ændringer for de kommende 5 år, dvs. i perioden 2000-2005.

Målgruppen for dette projekt er Miljøstyrelsen, kommuner og affaldsselskaber, der kan anvende undersøgelsen som et værktøj i forbindelse med en senere vurdering af, hvilke indsatsområder der skal prioriteres i forhold til en øget indsamling og genanvendelse af glas.

1.3 Rapportens opbygning

Rapporten er opbygget som følger:

Kapitel 2 indeholder en gennemgang af muligheder og barrierer for et øget genbrug af hele vinflasker i Danmark og udlandet, og en gennemgang af muligheder og barrierer for en øget genanvendelse af skår i Danmark. Der opregnes potentialer for emballageglas i 1998 sammenholdt med indsamlede mængder opdelt i flasker og skår. På denne baggrund vurderes et evt. yderligere indsamlingspotentiale.

Kapitel 3 indeholder en gennemgang af den anvendte metode for miljøvurdering i projektet. Her bliver principperne for UMIP-metoden gennemgået. En vinflaskes livscyklus forklares, og den "funktionelle enhed" i miljøvurderingerne fastlægges.

Kapitel 4 er en beskrivelse af det eksisterende system – kaldet scenarium A. Her beskrives det eksisterende system for indsamling og genanvendelse af flasker og skår. Dette scenarium anvendes som reference for de efterfølgende sammenligninger.

I kapitel 5 opstilles relevante scenarier for miljøvurderingerne.

Kapitel 6 er en gennemgang af scenarium B, hvor al eksport af skyllede og uskyllede flasker er afskaffet. Scenarium B sammenlignes med scenarium A for at vurdere, hvorvidt det er bedre at omsmelte al glasset i Danmark frem for at eksportere skyllede og uskyllede flasker. Der er endvidere forsøgt at lave et overslag over, hvor langt flaskerne kan eksporteres, så det er en miljømæssig fordel at skylle flaskerne til genpåfyldning i udlandet frem for at omsmelte flaskerne i Danmark.

I kapitel 7 miljøvurderes et system, hvor alt glasset omsmeltes i Danmark og bruges til nye glasprodukter fremfor, at de hele flasker skylles og genbruges. Scenarium C repræsenterer en situation, hvor alt glas omsmeltes. Scenarium C sammenlignes med scenarium A.

I Kapitel 8 opstilles scenarium D, der er en optimering af det eksisterende system. Her indsamles en del af det glas, der i dag ender i dagrenovationen, og det indsamlede glas håndteres mere skånsomt, så flere hele flasker kommer gennem systemet. Scenarium D sammenlignes med scenarium A.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]