[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kortlægning og vurdering af substitutionsmuligheder for phthalater i udvalgte produkter

6. Konklusion

Baseret på resultaterne i denne undersøgelse kan det konkluderes, at der til 6 ud af de 7 undersøgte produktgrupper findes substitutionsmuligheder, der ikke er optaget på listen over farlige stoffer.

Det kræver yderligere undersøgelser for at afgøre om substitutterne miljø- og sundhedsmæssigt set er at foretrække frem for phthalater. For produktgrupperne, hvor der er identificeret alternative blødgørere, er flere af disse udvalgt af Miljøstyrelsen til en miljø- og sundhedsvurdering, der forventes afsluttet inden udgangen af år 2000.

Hvis der tages højde for den usikkerhed, der kan være ved phthalatforbrug, substitutionsforhold etc., vurderes de samlede substitutionsomkostninger for 2000 - 2005 at kunne være op til kr. 180 mio. Det bedste skøn for de samlede omkostninger er dog noget lavere - omkring kr. 32 mio.

Med passende valg af reguleringsmidler og forudgående varsling om reguleringen vil det generelt set for markedet være økonomisk overkommeligt at gennemføre substitutionen.

De europæiske producenter af phthalater er ikke forberedt på en udfasning af brug af phthalater og arbejder generelt ikke med udvikling af substitutionsmuligheder. De umiddelbart identificerede alternativer til phthalater kan ikke produceres på deres nuværende produktionsanlæg.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]