[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste]

Kortlægning og vurdering af substitutionsmuligheder for phthalater i udvalgte produkter

Resumé

Menu

Det er teknisk muligt at substituere blødgørerne phthalater i langt de fleste ikke-PVC-produkter.

Dette er konklusionen i dette projekt, hvor mulighederne for substitution af phthalater i udvalgte ikke-PVC-produkter er undersøgt og listet.

Baggrund og formål

Phthalater er en gruppe af kemiske stoffer, der har en bred anvendelse. Visse af phthalaterne kan give anledning til miljø- og sundhedsskadelige effekter, og andre er mistænkt for at have tilsvarende effekter. Mistanken har især drejet sig om hormonlignende effekter og risiko for kræft.

Plastindustrien i Danmark har i 1996 udarbejdet en redegørelse om phthalater i blød plast. Denne redegørelse beskriver anvendelsen af phthalater i 28 forskellige typer blød PVC og peger på enkelte mulige alternativer til phthalater som blødgørere i PVC til visse anvendelser.

Miljøstyrelsen har igangsat 7 projekter, der hver især skal udrede, om det er muligt at erstatte phthalater i forskellige materialer/kemiske produkter. De 11 mest lovende alternative stoffer og to alternative materialer underkastes i forlængelse af disse projekter en miljø- og sundhedsmæssig vurdering.

Formålet med dette projekt har været at afklare i hvilket omfang blødgørende phthalater i ikke-PVC-produkter kan erstattes af andre stoffer, der umiddelbart ikke giver anledning til miljø- og sundhedsmæssig bekymring. Projektets formål har desuden været at vurdere de tekniske og økonomiske konsekvenser af en sådan substitution.

Undersøgelsen

Projektet er gennemført i to faser: Kortlægning af muligheder for substitution og en økonomisk vurdering af substitutionsmulighederne.

Kortlægningen er gennemført med hjælp fra Kontoret for Produktdata ved Arbejdstilsynet og kontakt til en lang række private virksomheder.

Den økonomiske vurdering tager udgangspunkt i et skøn over, hvordan phthalaterne substitueres 100%. De totale omkostninger ved 100% substitution skønnes herefter.

Hovedkonklusioner

For langt hovedparten af phthalaterne i ikke-PVC-produkter findes der substitutionsmuligheder med stoffer, der ikke er optaget på listen over farlige stoffer. Det kræver yderligere undersøgelser for at afgøre om de miljø- og sundhedsmæssigt er at foretrække frem for phthalater.

Generelt set vurderes levetiden for phthalatfrie produkter at blive forkortet i mindre omfang. På længere sigt kan en forøgelse ikke udelukkes.

De økonomiske omkostninger ved at gennemføre en total substitution af phthalater i løbet af fem år vurderes i det centrale skøn at være af størrelsesordenen 30-35 mio. kr. For dette beløb vurderes det, at der substitueres 540 tons.

De europæiske producenter af phthalater er ikke forberedt på at skulle producere alternativerne til phthalater. Disse alternativer vil blive produceret af andre markedsaktører.

Projektresultater

Dette projekt har identificeret 21 forskellige stoffer, der i visse sammenhænge kan substituere phthalater i ikke-PVC-produkter.

De 21 identificerede alternative blødgørere fordeler sig på produkttyper som beskrevet i tabellen. De enkelte stoffers mulige anvendelse er markeret i tabellen med følgende tegn:

X: Substitutter foreslået af markedsaktører. Visse af disse er ligeledes lokaliseret til anvendelserne i produktregistret, men at de er oplyst af markedsaktører tillægges størst vægt og er derfor kun markeret med: "X"
x: Stoffer, som i Produktregistret er registreret som blødgørere i de pågældende typer produkter
*: Blandt markedsaktører anvendes ofte dioctyladipat som synonym for di-(2-ethylhexyl)adipat.

Se tabellen her!

De økonomiske omkostninger ved at gennemføre en total substitution af phthalater i løbet af fem år vurderes som nævnt i det centrale skøn at være af størrelsesordenen ca. 30-35 mio. kr., svarende til substitution af 540 tons phthalater. Det lave skøn og det høje skøn ligger ca. 50% under og over det centrale skøn. Der er imidlertid en del usikkerhed om en række afgørende faktorer bag disse skøn som fx. det faktiske forbrug af phthalater, priser på phthalater og priser på substitutter mv. En bredere følsomhedsanalyse af usikkerheden viser således, at omkostningerne kan variere med en faktor fem i forhold det centrale skøn (nemlig mellem 6 og 180 mio. kr.).

Afhængigt af hvordan anvendelsesbegrænsningen gennemføres af de danske myndigheder, påvirkes det danske marked forskelligt.

Mere at læse

Ønsker man yderligere oplysninger om phthalater kan Massestrømsanalyse for phthalater - Miljøprojekt 320, 1996 udarbejdet af Leif Hoffmann med fordel læses.


[Forside] [Indhold] [Forrige] [Næste] [Top]