Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, handel og kontor 

Resumé og konklusion

Udgangspunktet for nærværende projekt har været, at det i Affald 21 er anført, at servicesektoren ikke har nået de mål, der er opstillet for genanvendelse, sammenholdt med at der mangler viden om affaldssammensætningen og
-mængder inden for sektoren.

Som konsekvens heraf er der via Miljørådet for renere produkter afsat midler til at gennemføre en undersøgelse af affaldssammensætningen i servicesektoren. Denne rapport er et resultat af et forprojekt om kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren.

Servicesektoren er defineret ud fra Affaldsbekendtgørelse nr. 299 af 30. april 1997. Servicesektoren omfatter Institutioner, Handel og Kontor. Sektoren dækker ca. 1,5 mio. fuldtidsansatte fordelt på ca. 194.000 arbejdssteder.

Ifølge ISAG producerede servicesektoren i 1997 i alt ca. 861.000 tons affald, og den seneste opgørelse (medio 2000) viser, at der i 1998 blev produceret ca. 955.000 tons. I nærværende rapport anvendes alene 97-mængder grundet tidspunktet for kortlægningens udarbejdelse. Som det fremgår af oplysningerne fra 1998, er affaldsmængderne fra sektoren stigende. Dette bestyrker yderligere relevansen af at gennemføre detailkortlægning af affaldssammensætningen i udvalgte dele af servicesektoren.

De enkelte brancher i servicesektoren er kategoriseret efter DB93 (Dansk Branchekodeindeks). Servicesektoren omfatter i alt 25 branchegrupper på 2-cifret DB93-niveau. Heraf er 12 udvalgt, idet de formodes at være betydende med hensyn til forekomsten af de i Affald 21 prioriterede affaldsfraktioner. Endvidere er de 12 branchegrupper udvalgt efter en vurdering af deres samlede betydning i servicesektoren (antal ansatte, antal arbejdssteder og omsætning).

De 12 udvalgte branchegrupper består af i alt 413 delbrancher på 6-cifret DB93-niveau. Heraf er der udvalgt 41 delbrancher, for hvilke der er gennemført en indledende kortlægning af affaldssammensætningen.

De 41 delbrancher er ligeledes udvalgt med udgangspunkt i en forventning om store mængder af de i Affald 21 prioriterede affaldsfraktioner og under hensyntagen til delbranchens samlede betydning for branchegruppen, endelig en konkret vurdering af, om der er andre forhold, som peger på, at branchegruppen skal medtages, eksempelvis antal elever.

De 41 delbrancher dækker ca. 720.000 fuldtidsansatte fordelt på ca. 49.000 arbejdssteder.

Målet for den indledende kortlægning har været at belyse affaldssammensætningen og viden herom i de udvalgte delbrancher. På baggrund af kortlægningen kan de delbrancher, hvor der er en forventning om et potentiale, udvælges til en egentlig detailkortlægning.

Potentialet kan være:

at øge genanvendelsen og/eller sikre, at de miljøbelastende fraktioner udsorteres med henblik på særskilt behandling.

I projektet har der været fokus på 9 prioriterede affaldsfraktioner:
Batterier
Biler
Elektriske og elektroniske produkter
Imprægneret træ
Inventar
Organisk affald
Pap og papir
Plastemballager
PVC

Overordnet konklusion

Kendskabsniveauet til affaldssammensætningen og -mængder er i projektet delt op i tre kategorier: godt, delvist og beskedent.

5 delbrancher af de 41 deltagende delbrancher er i nærværende projekt kategoriseret som havende et "godt" kendskabsniveau. Disse er: Hospitaler, Postvæsen, Telekommunikation, Rådgivende Ingeniørvirksomhed samt Materialister.

For så vidt angår de resterende 36 delbrancher er kendskabsniveauet vurderet til at være henholdsvis "delvist" eller "beskedent."

Overordnet kan det konkluderes, at alle 36 delbrancher, for hvilke der er et "delvist" eller et "beskedent" kendskab til affaldssammensætningen, er interessante i forhold til en detailkortlægning. Det skyldes, at der mangler viden om en række forhold omkring affaldssammensætning, samt affaldsmængder, muligheder for affaldssortering og økonomi.


Såfremt det vil være nødvendigt at prioritere, inden for hvilke delbrancher der bør gennemføres en detailkortlægning, bør udvælgelsen ske ud fra delbranchernes størrelse, herunder antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder og omsætning, idet disse faktorer formodes at have en betydning for affaldssammensætningen og affaldsmængden. Herudover skal der tages hensyn til f.eks. antallet af brugere, besøgende og gæster.

Endvidere bør udvælgelsen ske således, at de delbrancher, der kortlægges, fordeles mellem alle branchegrupper inden for servicesektoren, og således, at både private og offentlige virksomheder er repræsenteret. Ligeledes bør der ved udvælgelse af delbrancher til detailkortlægning tages hensyn til branchesammensætning på 2-cifret DB93-niveau, således at der sikres en tilstrækkelig bredde i de udvalgte delbrancher.

Anbefaling af delbrancher til detailkortlægning inden for Handel og Kontor

På baggrund af ovennævnte kriterier anbefales det at se nærmere på følgende delbrancher:
Banker, sparekasser og andelskasser
Almindelig rengøring
Detailhandel med biler
Dagligvarehandel (supermarkeder og varehuse)
Engroshandel med kontormaskiner, edb-maskiner og -udstyr
Hoteller og restauranter
Specialvarehandlen, (skohandlere, dame- og herretøj, radioforhandlere, isenkram, møbler, byggeartikler)
Privat kontorvirksomhed, fx reklame, revision e.l.

En række af delbrancherne kan detailkortlægges, ved at der gennemføres en undersøgelse af affaldshåndteringen i butikscentre. En sådan undersøgelse vil have to fordele, dels vil en række af de ovennævnte delbrancher være repræsenteret i centre, og dels vil der være forholdsvis meget affald koncentreret på et begrænset område. I en detailkortlægning kan det endvidere være relevant at undersøge kædevirksomheders muligheder for en virksomhedsorganiseret affaldshåndtering.

Anbefaling af delbrancher til detailkortlægning inden for Institutioner

På baggrund af ovennævnte kriterier anbefales det, at en kommende detailundersøgelse inden for delbrancher under Institutioner i første omgang koncentreres om følgende delbrancher:
Generelle offentlige tjenesteydelser
Forsvar og civilforsvar
Politiet
Brandvæsen og redningskorps
Folkeskoler
Universiteter
Plejehjem og beskyttede boliger
Aldersintegrerede institutioner