Kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren; Institutioner, handel og kontor

1. Indledning

1.1 Formål
1.2 Målgruppe
1.3 Begrebsdefinitioner og kildeangivelser
1.4 Rapportopbygning
            

Nærværende projekt er et forprojekt, hvor der er gennemført en indledende kortlægning af affaldssammensætningen i udvalgte dele af servicesektoren.

Mængden af affald fra servicesektoren: Institutioner, Handel og Kontor er ifølge Miljøstyrelsens Affaldsstatistik 1997 opgjort til 861.000 tons. Affaldet består af mange forskellige affaldsfraktioner, og sammensætningen er ofte ikke kendt. Der lægges i Affald 21 op til en kortlægning af affaldssammensætningen med særlig vægt på det affald, der deponeres, og på potentialerne for genanvendelse.

1.1 Formål

Forprojektets formål er at gennemføre en indledende kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren med henblik på at vurdere, for hvilke delbrancher der bør gennemføres en efterfølgende detailkortlægning.

Formålet med en efterfølgende detailkortlægning vil være at øge kendskabet til affaldssammensætningen inden for servicesektoren – for at kunne øge genanvendelsen og mindske deponeringen samt at sikre, at de miljøbelastende fraktioner udsorteres med henblik på særskilt behandling.

1.2 Målgruppe

Målgruppen for forprojektet er Miljøstyrelsen, samt andre med interesse i affaldssammensætningen i servicesektoren.

Målgruppen for en efterfølgende detailkortlægning vil være brancheforeninger og virksomheder, samt offentlige institutioner og myndigheder.

Kommuner/affaldsselskaber og virksomheder vil således kunne anvende resultaterne som et værktøj i forbindelse med planlægning og iværksættelse af ordninger for indsamling og behandling af affald fra servicesektoren.

Ved at udbygge den eksisterende viden om affaldssammensætningen inden for servicesektoren opnås et grundlag for forbedret information og vejledning til virksomheder, kommuner samt erhvervsaffaldskonsulenter m.fl.

1.3 Begrebsdefinitioner og kildeangivelser

Servicesektoren omfatter brancher under Institutioner, Handel og Kontor defineret i bilag 8 i Bekendtgørelse om affald nr. 299 af 30. april 1997, fremover benævnt Affaldsbekendtgørelsen.

Systematiseringen af datamaterialet er foretaget ved brug af følgende definitioner:

Dansk Branchekodeindeks DB93: Brancherne er kategoriseret på to niveauer, et 2-cifret niveau (fx 80 Undervisning) og et underliggende 6-cifret niveau (fx 801010 Folkeskoler mv. og 801020 Specialskoler for handicappede, etc.).

Branchegruppe: Henviser til 2-cifret niveau DB93-niveau og omtales i rapporten som branchegruppe.

Delbranche: Henviser til 6-cifret niveau DB93-niveau og omtales i rapporten som delbranche.

Antal fuldtidsbeskæftigede: Er et udtryk for det samlede antal ansatte opgjort i antal fuldtidsbeskæftigede. Kilden er Erhvervsbeskæftigelsen fra 1997, der er de seneste offentliggjorte data fra Danmarks Statistik.

Antal arbejdssteder: Er et udtryk for det antal adresser hvor der udøves den pågældende form for virksomhed. Kilden er Erhvervsbeskæftigelsen fra 1997, der har de seneste offentliggjorte data fra Danmarks Statistik.

Omsætning: Kilden er her Firmastatistikken fra 1997, der er de seneste offentliggjorte data fra Danmarks Statistik. Omfatter kun private virksomheder.

Procent af fuldtidsansatte: Et udtryk for en delbranches andel af fuldtidsansatte i forhold til det totale antal i branchegruppen (eller branchegruppens andel af sektorens), fx Folkeskolers andel af fuldtidsansatte i forhold til det samlede antal ansatte for alle delbrancher under branchegruppen Undervisning (eller Undervisnings andel af Institutioner).

Procent af antal arbejdssteder: Et udtryk for en delbranches andel af antallet af arbejdssteder i en branchegruppe.

Procent af omsætning: Et udtryk for en delbranches andel af omsætningen i en branchegruppe.

Kendskab til affaldssammensætningen vurderes som henholdsvis godt, delvist eller beskedent.

Godt kendskab: Der er i det store og hele styr på de væsentlige fraktioner med hensyn til mængder, farlighed mv.

Delvist kendskab: Der er overordnet set kendskab til, hvilke fraktioner der må anses som betydende med hensyn til mængder, og hvorvidt der forekommer miljøfarligt affald.

Beskedent kendskab: Der er kun ringe viden om mængder og affaldssammensætning.

1.4 Rapportopbygning

Rapporten er bygget som følger:

Kapitel 2

I kapitel 2 redegøres der for metoden, der er anvendt til den indledende kortlægning af affaldssammensætningen i servicesektoren, herunder hvordan udvælgelse og prioritering af brancher og affaldsfraktioner er foretaget. Der redegøres også for, hvordan de specifikke branchegrupper i servicesektoren er afgrænset med hensyn til statistiske nøgletal, ligesom affaldsdata fra servicesektoren, herunder ISAG-data, behandles.

Kapitel 3

I kapitel 3 gennemgås de udvalgte delbrancher. Denne gennemgang er struktureret efter samme koncept for hver delbranche. Strukturen beskrives under indledningen til kapitel 3.

I kapitlet gives en samlet vurdering af affaldssammensætningen i delbranchen, og der gives en vurdering af behovet for mere detaljeret kendskab til affaldssammensætning og -håndtering i delbranchen.

Kapitel 4

I kapitel 4 gennemgås de enkelte branchegrupper. Indledningsvis gives et overblik over, hvilke delbrancher, der er indeholdt i branchegruppen. Antallet af underliggende delbrancher varierer betydeligt, fra nogle få til over 70. I den skematiske oversigt findes der oplysninger om antal fuldtidsansatte, antal arbejdssteder mv. Der gives vurderinger af affaldssammensætningen i brancherne, herunder de mængdemæssigt betydende affaldsfraktioner og affaldsfraktioner med miljøskadelige stoffer. Endeligt er det vurderet, om der kan være mulighed for at øge genanvendelsen.

Kapitel 5

Kapitel 5 indeholder en opsamling af resultaterne ved den indledende kortlægning af affaldssammensætningen i de 41 delbrancher.