Kortlægning og evaluering af erhvervsaffaldskonsulentordninger i kommuner og affaldsselskaber

Forord

Kommunernes og affaldsselskabernes ordninger med erhvervsaffaldskonsulenter er forholdsvis nye, og der har ikke hidtil været et samlet overblik over ordningernes udbredelse og indhold. Dermed har der heller ikke været foretaget en samlet evaluering af de erfaringer, der er gjort med erhvervsaffaldskonsulentordningerne. I "Affald 21 - Regeringens affaldsplan 1998 – 2004" blev det besluttet, at der skulle foretages en sådan evaluering. Dette er baggrunden for "Projekt om erhvervsaffaldskonsulenter", som afrapporteres i denne rapport med titlen "Kortlægning og evaluering af erhvervsaffaldskonsulentordninger i kommuner og affaldsselskaber".

Projektet er finansieret af Miljøstyrelsen via "Udviklingsordningen" under "Program for renere produkter m.v.".

Det overordnede formål med projektet er at gennemføre en kortlægning af eksisterende og planlagte erhvervsaffaldskonsulentordninger samt en evaluering af eksisterende ordninger. Hensigten med dette er at tilvejebringe viden, som kan anvendes af kommuner, affaldsselskaber og Miljøstyrelsen til at forbedre eksisterende ordninger samt tilrettelægge kommende ordninger.

Rapporten er skrevet på baggrund af telefoninterview med personer fra 269 kommuner, 32 affaldsselskaber, 45 virksomheder samt et fokusgruppeinterview med otte erhvervsaffaldskonsulenter.

Projektet er gennemført i perioden november 1999 – september 2000.

Projektet har været ledet af Reno-Sam. Projektet er udført af Lisbeth Andersen, Reno-Sam, Anders Christiansen, Teknologisk Institut, Affald og Genanvendelse/RAMBØLL, Lars Aagaard Jørgensen, Teknologisk Institut, Affald og Genanvendelse, Malene Staal Jensen, Teknologisk Institut, Miljø- og affaldsteknik, Elisabeth Frank Larsen, ACNielsen AIM A/S, Katja Elberg, ACNielsen AIM A/S og Lisbet Hofman, ACNielsen AIM A/S. Rapporten er skrevet af Lisbeth Andersen, Reno-Sam og Anders Christiansen, RAMBØLL.

Projektet har været fulgt af en følgegruppe bestående af:
Berit Hallam, Miljøstyrelsen (formand)
Niels Remtoft, Kommunernes Landsforening
Martin Herold, Foreningen af Miljømedarbejdere i Kommunerne
Anna Fricke, Reno-Sams temagruppe for erhvervsaffaldskonsulenter (indtil 1. januar 2000)
Søren Freil, I/S Vestforbrænding (på vegne af Affaldsteknisk Samarbejde)
Lars Aagard Jørgensen, Teknologisk Institut, Affald og Genanvendelse (indtil 1. april 2000)
Anders Christiansen, Teknologisk Institut, Affald og Genanvendelse (indtil 1. februar 2000) – herefter RAMBØLL
Lisbeth Andersen, Reno-Sam (projektleder)

 Forfatterne vil gerne takke erhvervsaffaldskonsulenter og andre medarbejdere fra affaldsselskaber, kommuner og virksomheder for det arbejde, de har udført i forbindelse med telefoninterviewfasen. En særlig tak til de otte erhvervsaffaldskonsulenter, der afsatte tid til deltagelse i fokusgruppeinterviewet og dermed har bidraget med vigtige informationer til projektet.