Forundersøgelse af effektiviseringspotentialet på forbrændings- og deponeringsområdet i Danmark

1. Indledning

1.1 Baggrund for projekt
1.2 Formål med hovedprojekt
1.3 Andre sideløbende og tidligere initiativer og projekter
1.4 Projekt og følgegruppe

1.1 Baggrund for projekt

Den direkte anledning til at gennemføre en undersøgelse af effektiviseringspotentialet på forbrændings- og deponeringsområdet er, at Finansministeriet i "Miljøvurdering af finanslovsforslaget for 2000" /3/ havde et kapitel 3 om "Affaldshåndtering – miljø og økonomi".

Det fremgår heraf, at Finansministeriet vurderer, at forskellene i behandlingsgebyrer kan bl.a. tilskrives forskelle i effektivitet i selskaberne.

På baggrund heraf har Miljø- og Energiministeriet vurderet, at der var behov for en nærmere analyse af effektiviseringspotentialet inden for forbrændings- og deponeringsområdet.

På grund af affaldsområdets kompleksitet har Miljøstyrelsen imidlertid også vurderet, at det var nødvendigt at gennemføre en forundersøgelse, som med henblik på udbud af et hovedprojekt skal:

  1. Afdække økonomiske, tekniske, juridiske og organisatoriske problemstillinger, som knytter sig til opgaven med at afdække effektiviseringspotentialet på områderne.
  2. Komme med anbefalinger, som kan danne grundlag for opgave – metodebeskrivelse i Miljøstyrelsens udbud af hovedopgaven.

Sideløbende med dette projekt har Miljøstyrelsen, også med baggrund i "Miljøvurdering af FFL 2000", igangsat et projekt om "Forudsætninger og konsekvenser af en liberaliseret affaldsbehandlingssektor" for at undersøge, hvilke problemstillinger der knytter sig til en mere markedsorienteret regulering af affaldsbehandlingssektoren i Danmark.

1.2 Formål med hovedprojekt

Formålet med hovedprojektet er at undersøge effektiviseringspotentialet inden for forbrændings- og deponeringsområdet. Det skal undersøges
om der er et effektiviseringspotentiale,
hvor stort dette eventuelle effektiviseringspotentiale er,
hvilke væsentlige årsager der kan forklare dette eventuelle effektiviseringspotentiale,
i hvilken grad det er muligt at realisere et eventuelt effektiviseringspotentiale.

1.3 Andre sideløbende og tidligere initiativer og projekter

Projektet om undersøgelse af effektiviseringspotentialet for forbrændings- og deponeringsområdet indgår som et naturligt led i en række initiativer og projekter, som gennem de senere år har fokuseret på metoder for fastsættelse af gebyrer, gennemsigtighed i gebyrerne, regnskabsprincipper og prisforskelle i affaldshåndtering og affaldsbehandling.

Ud over dette projekt er der således mindst 2 andre projekter i gang.

Reno-Sam har således, som forening for 29 fælleskommunale affaldsselskaber, iværksat et udviklingsarbejde for at udvikle og implementere værktøjer til nøgletals- og procesbenchmarking inden for den offentlige affaldsbehandling, kombineret med en indsats for at udvikle en skitse til en fælles kontoplan /10/.

Desuden har Kommunernes Landsforening sammen med Dansk Industri og med støtte fra Rådet for Genanvendelse og Renere Teknologi iværksat et projekt om "gennemsigtighed i kommunale renovationsgebyrer", som bl.a. ved opstilling af nøgletal vil forsøge at afdække nogle af de bagvedliggende årsager til varianterne i de kommunale gebyrer.

Ud over de igangværende aktiviteter på området har der i de senere år været en række initiativer, som alle ligger inden for samme problemfelt.

Allerede i december 1996 vedtog et enigt Folketing, i forbindelse med en redegørelsesdebat om regeringens affaldspolitik, et forslag til motiveret dagsorden, hvor et af elementerne pålagde ministeren "at sikre gennemsigtighed i gebyrfastsættelse og økonomi i de enkelte affaldsordninger".

I direkte forlængelse heraf udarbejdede Reno-Sam for Miljøstyrelsen publikationen "Råd & Vink" om gebyrfastsættelse på affaldsområdet, Miljøprojekt 465, 1999 /5/, som havde til formål at give kommuner og affaldsselskaber et solidt kendskab til regelgrundlaget for gebyrfastsættelse og give råd m.h.t. offentliggørelse m.v.

Derudover har KonkurrenceStyrelsen i 1999 udsendt en redegørelse om affaldssektoren /6/, hvor styrelsen på baggrund af gennemgang af 4 affaldsselskaber gør sig nogle overvejelser og bl.a. kommer med anbefalinger til mere ensartede regler for gebyrfastsættelse og om mulighederne for at kombinere "hvile-i-sig-selv" princippet med benchmarking.

Inden for samme område har Indenrigsministeriet i januar 1999 udsendt betænkning 1369 om "Det fremtidige budget- og regnskabssystem for kommunerne og amtskommunerne" /7/. Heri behandles bl.a. nogle af de problemer som det kommunale budget- og regnskabssystem giver i forhold til bl.a. aktivering og periodisering af anlægsaktiver.

1.4 Projekt og følgegruppe

I forbindelse med forprojektet har der været nedsat en følgegruppe med følgende deltagere:

Affaldsteknisk Samarbejde
Energistyrelsen
Finansministeriet
Kommunernes Landsforening
KonkurrenceStyrelsen
Københavns Kommune
Miljøstyrelsen
Reno-Sam

Forprojektet er gennemført af projektchef Ejvind Mortensen (Reno-Sam) med assistance fra seniorforsker Peter Fristrup, Afdelingen for Systemanalyse, Forskningscenter Risø.

Forprojektet har været i høring i perioden 27. april - 26. maj 2000. Miljøstyrelsen har herefter revideret rapporten til forprojektet på baggrund af de modtagne høringssvar.