Innovative virksomheder med grønne job

Miljørigtig kludevask giver ny succes for truet virksomhed

ALBA satser på miljø
Miljøkrav fra myndighederne
Olien i kludene
Mange miljøgevinster
Årlige besparelser på knap en million
Nye gode job
Et godt marked for ALBA

Vaskeriet ALBAs satsning på miljørigtig vask af aftørringsklude fra trykkerier har reddet virksomheden, der i dag beskæftiger 90 medarbejdere. Projektet har haft helt afgørende betydning for ALBAs fremtid, fortæller direktør Mogens Daniel Brun. Virksomheden er i dag det førende miljøvaskeri og er godt på vej ind på markedet i både Norge og Sverige.

ALBA satser på miljø

Vaskeriet ALBA fik tilskud til et nyt, miljøvenligt vaskeanlæg. Det var en satsning, der har givet både økonomiske og miljømæssige fordele - og har skabt beskæftigelse hos ALBA.

Da Mogens Daniel Brun blev ansat som direktør for ALBA i 1998, havde vaskeriet to linier: Den ene linie vaskede arbejdstøj, linned og måtter. Den anden linie vaskede aftørringsklude fra trykkerier.

Trykkerier har et stort behov for at tørre valser og maskiner af for olie og farver i forbindelse med trykkeprocessen. ALBA sælger en totalløsning på aftørringsklude til trykkerierne, hvor ALBA tilbyder at levere rene klude i en container til trykkeriet og henter de beskidte klude til vask. Vask af trykkeriklude medfører en del miljøproblemer i form af farligt olieaffald, kemikalier og afgasningsluft. ALBA har 20 millioner industriklude i omløb.

Miljøkrav fra myndighederne

- For at fortsætte aktiviteten med vask af industriklude var det bl.a. nødvendigt, at Alba fik mindsket virksomhedens udledninger af opløsningsmidler i forbindelse med kludevask – så de vejledende grænseværdier for emission af opløsningsmidler blev overholdt, fortæller Miljøafdelingen i Københavns Amt. De miljømæssige problemer og dermed krav fra myndighederne fik virksomheden til at overveje at indstille vaskeriet af trykkeriklude.

Direktør Mogens Daniel Brun analyserede den markedsmæssige situation for ALBA. Analysen viste, at det var helt nødvendigt for ALBA at løse de miljømæssige problemer. Det var nemlig aftørringskludene, der var det interessante marked.

- Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi ikke var gået ind i projektet, så var der ikke nogen virksomhed i dag. Det er den barske alvor. I stedet for at gøre miljø til et problem har vi gjort det til vores styrke, fastslår Direktør Mogens Daniel Brun.

Med en ISO 14000 certificering i hus, grønne regnskaber og det ny vaskeri betragter virksomheden sig i dag som verdens miljømæssigt førende kludevaskeri.

ALBA samarbejdede med ingeniørfirmaet Birch & Krogboe, Dansk Vaskeri Teknik A/S, Arbejdstilsynet og Københavns Amt om at finde en mulig løsning på miljøproblemerne.

- Vi gik i dialog med amtet om, hvordan vi kunne skrue en løsning sammen, der forenede det markedsmæssige med det miljømæssige, siger Mogens Daniel Brun.

- Dialogen fokuserede især på virksomhedens væsentligste miljøpåvirkninger – og der blev herefter aftalt en handlingsplan for nedbringelse af bl.a. emission af opløsningsmidler, oplyser amtets Miljøafdeling.

Olien i kludene

Muligheden lå i kludene, der indeholder meget olie, når de kommer fra trykkerierne. Ideen i projektet var derfor at etablere et miljørigtigt vaskeri af klude, der bruges til miljøvanskelig aftørring i industrien især på trykkerier men også i jern- og metalindustrien samt i autobranchen.

Før projektet blev vaskevandet filtreret og renset, inden det blev sendt i kloakken. Den opsamlede olie blev sendt til destruktion hos Kommunekemi. Nu bliver olien filtreret fra og genbrugt.

- Den ny tanke – projektet – var at filtrere olien finere og voila: Kvaliteten af olien var tæt på den fineste diesel-olie – men med et lavere indhold af tungmetaller, fortæller Mogens Daniel Brun.

Der blev ansøgt om tilladelse til afbrænding af olien i egen kedel, men en lovmæssig finurlighed gjorde, at olien i første omgang ikke måtte afbrændes, fordi den blev betragtet som et olieaffaldsprodukt. I anden omgang blev det dog tilladt alligevel, fordi afbrændingen af olien også kan betragtes som genanvendelse. Som en konsekvens af olie-genbruget omfatter projektet også nye kedler, der både kan bruge naturgas og dieselolie.

Mange miljøgevinster

- Den samlede ide er således, at der ind i anlægget går miljøfarligt affald i kludene – men ud af anlægget kommer rene klude, olie til opvarmning og slam til kommunekemi, fortæller Mogens Daniel Brun.

De miljømæssige resultater er håndgribelige:
Olieaffaldet udskilles og genanvendes
Der bliver sparet vand, fordi vaskevandet genanvendes
Der bliver sparet på energiindkøb, fordi olieresterne i kludene kan anvendes som energikilde.
Arbejdsmiljøet er forbedret gennem ændringer i emballagen og håndteringen af kludene.

Desuden er luftforureningen kommet ned på et meget lavt niveau, fordi den opsamles og afbrændes i kedlerne, hvorved energiindholdet udnyttes og dampene fra opløsningsmidlerne udskilles i ilt og vand.

- Der har ikke været klager over lugtgener siden projektet blev gennemført. For at se om grænseværdier for emission af opløsningsmidler i dag overholdes skal der i nær fremtid foretages nye målinger, som vi spændt vil afvente resultatet af, fortæller Miljøafdelingen i Københavns Amt.

Som et uventet led i projektet blev det nødvendigt at udvikle nye transportcontainere til kludene. Containerne bruges i hele forløbet fra kludene afleveres i containeren, til den tømmes i det automatiske sorteringssystem. Det har givet forbedringer i arbejdsmiljøet, da luftforureningen fra kludene nu er yders begrænset.

Med det nye vaskeri er kludene også blevet mere rene, så omvaskeprocenten er faldet fra 40 procent til 5 procent.

De samlede udgifter for projektet var på 8,5 mio. kroner og omfattede udgifter til sortering og lager, kassevask, batchafvejningskabiner, kedel, projektering, organisation osv. Tilskuddet fra Den Grønne Jobpulje var på 750.000 kroner. Det skønnes, at vaskeriet vil have en levetid på 12-15 år.

Muligheden for tilskud blev fundet over Internettet og Mogens Daniel Brun roser Det Grønne Sekretariat og Miljøstyrelsen for hjemmesiderne:

- De er med på noderne. Det var nemt at udfylde ansøgningen og sagsbehandlingen var effektiv.

Årlige besparelser på knap en million

Der er økonomiske fordele i projektet, selv om Mogens Daniel Brun vurderer, at tilbagebetalingstiden er lidt for lang for anlægget. De økonomiske fordele ligger naturligvis først og fremmest i virksomhedens overlevelse – men også årlige besparelser på indkøb af olie (93.000 kroner), naturgas (115.000 kroner), vand (56.000 kroner), Kemikalier (170.000 kroner) og membraner (200.000 kroner). Dertil kommer besparelser i forhold til bortskaffelse af olieaffaldet via Jydsk Miljørens på 300.000 kroner.

Nye gode job

Virksomheden har i dag 90 medarbejdere. Det er direktørens vurdering, at uden projektet ville der ikke være nogen virksomhed i dag. Mogens Daniel Brun oplyser, at miljøkludene i dag udgør omkring 30 procent af omsætningen. Han vurderer, at projektet direkte har medført 14 nye, vedvarende ansættelser udover det arbejde, der blev udført af rådgivere og håndværkere, mens anlægget blev opført. Mogens Daniel Brun forventer op til 11 til 16 yderligere ansættelser, hvis forventningen om produktionsstigninger holder stik. Det er dog vanskeligt at påvise den direkte sammenhæng mellem tilskud og beskæftigelse, da det ikke konkret kan opgøres, hvilke aktiviteter i projektet, midlerne fra Den Grønne Jobpulje finansierede.

Et godt marked for ALBA

Markedet er godt for ALBA, fordi der ifølge ALBA ikke er nogen miljømæssigt gode alternative løsninger til virksomhedens miljøklude. Engangsklude af papir og opskåret tøj bliver typisk kastet bort med det øvrige affald inklusive olie og kemikalier. ALBA har to direkte konkurrenter i Danmark, der også kan levere vaskede klude og hente de brugte på trykkerierne. Den ene vasker i udlandet, og den anden vasker kludene på traditionel vis.

ALBA lægger vægt på det miljømæssige i markedsføringen. Det første opslag i markedsføringsmaterialet bruger miljøargumentet: "Alba var den første i branchen, der blev miljøcertificeret", "Alba har eget rensningsanlæg", Certificeringsdokumentet fra Norske Veritas med BS 7750 gengives. Miljøargumenterne går igen i andre pr-materialer fra ALBA.

Kludene fra ALBA bliver blandt andet brugt af Paritas Grafik i Brøndby.

- Vi holdt op med at bruge engangsklude for 5 år siden, og vi kender ikke bedre alternativer, når økonomi og miljø skal gå op i en højere enhed, fortæller virksomhedens direktør Henning Mortensen, der er tilfreds med aftørringskludene fra ALBA.

Paritas Grafik har ikke et certificeret miljøstyringssystem på plads endnu, men de arbejder målrettet på at få Svanemærket på deres produkter. Samarbejdet med en fast leverandør spiller også ind.

Titel:

Alba Miljøklude

Tilskud:

750.000 kroner af et budget på 8,5 mio. kroner

Projekttidspunkt:

1998-99

Projektansvarlige:

Direktør Mogens Daniel Brun, ALBA

Interviewede:
Direktør Mogens Daniel Brun, ALBA
Miljøtilsynet i Københavns Amt
Direktør Henning Mortensen, PARITAS

Litteratur:
Projektansøgning og projektrapport. Salgsmateriale fra ALBA