Alternativer til blyinddækning

4. Skorstene og ventilationsgennemføringer

4.1 Konstruktive løsninger til murede skorstene
4.1.1 Siderende
4.1.2 Indmuring af tagmaterialet
4.2 Inddækning med "blyerstatninger"
4.2.1 Selvklæbende butylgummi-inddækning med aluminiumsarmering
4.2.2  Plisseret formbar aluminiumsplade
4.2.3 Blød zinkplade til inddækningsformål
4.2.4 Formstabil polymerinddækning med metalforstærkning
4.2.5 EPDM-inddækningsbånd med aluminiumskant
4.2.6 Inddækning med formstøbte gummi-inddækninger
4.3 Inddækning med almindelig zinkplade
4.4 Præfabrikerede taghætter


Inddækninger om taggennemføringer af skorsten og rør til ventilations- og installationsformål har visse ligheder – i særdeleshed når det gælder runde gennemføringer. Her er de behandlet samlet.

Skorstene

Inddækningen af skorstene udføres forskelligt for murede skorstene (typisk firkantede) og metal skorstene (fx. cylinderformede stålskorstene). Inddækningerne om murede skorstene består af skrå og vandrette sammenskæringer mellem tag og mur. Man anvender således principielt de løsninger, der er omtalt i kapitel 2 og 3.

Til såvel murede som cylinderformede skorstene anvendes i dag i stor udstrækning blyinddækninger, der er fremstillet/tilpasset på stedet.

Skorstenens placering på taget har betydning for, hvordan inddækningen udføres. Er skorstenen placeret i tagets kip, som i figur 14, vil der være 2 forstykker, som skal inddækkes, i modsætning til hvis skorstenen er placeret på den ene tagside, som i figur 15.

Figur 14.
Skorsten i tagets kip med blyinddækning

Figur 15.
Skorsten i tagsiden

Temperaturkrav

Jævnfør bygningsreglementet skal skorstene og røgrør skal være udformet så der ikke opstår højere temperaturer end 80 C på brændbare materialer omkring dem. Det betyder, at det er et naturligt krav at inddækninger skal kunne tåle denne temperatur, eller alternativt at de kan isoleres fra skorstenen, så der ikke kommer udvendige temperaturer højere end inddækningsmaterialet kan tåle. Dette vurderes i praksis opfyldt for alle de undersøgte inddækningsmaterialer.

Inddækning ved plane tagmaterialer

Ved brug af plane tagmaterialer som tagpap, tagfolie og skifer er blyinddækning allerede i dag normalt overflødigt, set ud fra tekniske kriterier. På tage belagt med tagfolie eller tagpap, er det teknisk korrekt at anvende samme materiale til inddækningerne. På skifertage udføres inddækninger med stiv metalplade – oftest zink.

Præfabrikerede skorstensinddækninger

Til inddækning af murede skorstene på profilerede tagflader fås præfabrikerede aluminiumsinddækninger med blyskørt. Inddækningen langs siderne og skorstenens eventuelle bagsiden (øverst) er udført som siderender, mens vandet ledes ud over tagmaterialet i den nedre vandrette sammenskæring med blyskørtet. Indækningen har stor lighed med de præfabrikerede standard-inddækninger til ovenlysvinduer. Denne type præfabrikerede inddækninger har en forholdsvist begrænset udbredelse. Skorstensinddækninger af denne type, men uden bly, er ikke fundet i denne undersøgelse, men de vil kunne præfabrikeres uden bly ved anvendelse af passende typer "blyerstatninger", jævnfør afsnit 4.2.

Stålskorstene med præfabrikerede inddækninger

Stålskorstene leveres i dag typisk med en færdig inddækningsflange af bly eller zinkplade som er afpasset efter taget hældning. Zinkplader kan anvendes på tage beklædt med tagpap eller tagfolie. Zinkplader kan også anvendes når der inddækkes mod et solidt undertag (fx tagpap på krydsfiner) under tegltag. Blyplader anvendes i dag normalt, når der inddækkes mod tage med tagsten og bølgeplader.

Også til stålskorstene vil passende blyerstatninger kunne anvendes.

Ventilationsgennemføringer og taghætter med blyinddækning

Ventilationsanlæg leveres ofte med taggennemføringer som er forsynet med en inddækningsplade af bly, zink eller aluminium. På figur 17 er vist et eksempel herpå. Taggennemføringer af denne art vil kunne præfabrikeres uden bly ved anvendelse af passende typer "blyerstatninger", jævnfør afsnit 4.2.

Taghætter er betegnelsen for mindre gennemføringer til bygningsventilation og udluftning af installationer. I dag anvendes ofte præfabrikerede taghætter af plast eller af samme materiale som taget (fibercement, tegl, plast mv.). Taghætter fås dog også i metal med en påloddet blyinddækning til anvendelse på tegltage. I figur 16 ses et ældre eksempel på en ventilationshætte af zink med påloddet blyinddækning (formodentligt specialfremstillet).

Figur 16.
Blyinddækning af taghætte

Figur 17.
Inddækning af ventilationsgennemføring. Blykappe loddet på zinkrør

Inddækning på tage af tagpap og tagfolie

Ved tagflader af tagpap eller tagfolie udføres inddækninger af skorstene og ventilationsgennemføringer ofte med samme materiale. Inddækninger på murede skorstene afsluttes øverst med en skinne af aluminium. Ved inddækning mod taghætter fastklæbes tagpappen til en flange nederst på taghætten og der fuges i kanten mellem gennemføringen og tagpappen. Ved brug af tagfolie føres folien helt op til kanten og ind samt ned indvendigt i hætten. Byggeteknisk er det gode og holdbare løsninger der udføres med folie og tagpap.

Zinkinddækning på skifertage

Til skifertag anvendes i dag hovedsageligt inddækning med almindelig zinkplade (titanzink).

Alternativer til blyinddækning

Der findes metoder til erstatning af blyinddækninger. Metodernes anvendelighed afhænger i nogen grad af gennemføringens materiale, samt om der er tale om runde eller firkantede gennemføringer.

Alternativ konstruktion til murede skorstene:

1. Siderender (undtagen skorstenens nedre vandrette inddækning, hvor der benyttes "blyerstatninger").
 
2. Indmuring af tagsten i skorstenen (med såkaldt "forskælling").
 
Alternative materialer til skorstene og ventilationsgennemføringer:
 
3. Inddækning udføres med blyerstatning (dvs. materialer, der kan anvendes på nogenlunde på samme måde som bly).
 
4. Inddækning med specielt tildannet zinkplade.
 
Alternativt materiale specielt til runde gennemføringer:
5. Inddækning med formstøbte gummi-inddækninger.

4.1 Konstruktive løsninger til murede skorstene

Inddækningerne omkring murede, firkantede skorstene består af skrå og vandrette sammenskæringer som de er beskrevet i kapitlerne 2 og 3, og principielt kan de samme løsninger anvendes.

4.1.1 Siderende

På tage med velfungerende undertag kan inddækningen af skorstenens sider og øverste vandrette sammenskæring udføres med siderender. Denne metode kan teknisk anbefales. Den sikrer mod vandindtrængning både i murværk og gennem taget. Løsningen tillader de normalt forekommende mindre bevægelser mellem tagflade og murværk. Siderenderne skal udføres i en bredde der tillader rensning. Til specialtildannede siderender anvendes normalt zinkplader, men aluminum kan ligeledes anvendes. Princippet udnyttes som nævnt også på præfabrikerede skorstensinddækninger samt inddækninger til ovenlysvinduer.

4.1.2 Indmuring af tagmaterialet

For murede skorstene kan der langs tagets hældning tillige anvendes indmuring af tagmaterialet som beskrevet under skrå og vandret sammenskæring. Tagdækningsmaterialet lægges ind i en reces (rende) i murværket, som efterfølgende pudses op (se nærmere beskrivelse og illustration i afsnit 2.2). Løsningen kræver at tagkonstruktionen har samme stivhed som skorstenen, og at det er muligt at lave en reces i skorstenen. Sidstnævnte er sjældent tilfældet i dag. Metoden anvendes ikke i dag, men ses fortsat ofte på ældre byggeri.

Byggeteknisk er det en dårlig løsning, fordi den ikke giver tilstrækkelig sikring mod vandindtrængning. Se nærmere herom i afsnit 2.2.

4.2 Inddækning med "blyerstatninger"

Her dækker betegnelsen "blyerstatninger" materialer, der ved inddækning kan anvendes på nogenlunde samme måder som bly. Det vil sige, at det er føjelige materialer, hvis form kan tilpasses den aktuelle inddækningssituation og det givne tagmateriale.

Derudover varierer såvel monteringsmetoder som materialeegenskaber mellem de enkelte produkter. Dog gælder generelt for stålskorstene og ventilationsgennemføringer, at inddækningen – uanset inddækningsmateriale - øverst skal gøres mekanisk fast til gennemføringen med lodning, klemliste eller spændebånd.

Hver af produkttyperne er beskrevet mere detaljeret i kapitel 8.

4.2.1 Selvklæbende butylgummi-inddækning med aluminiumsarmering

Produktet Wakaflex består af et kunststofmateriale med et integreret aluminiumsstrækgitter og en selvklæbende tætningskant af butylklæber. Produktet er blødt og føjeligt og delvist formstabilt. Der er 6-8 års praktisk erfaring med produktet (pr. 2000). I forhold til monteringen vurderes materialet velegnet til firkantede skorstene og gennemføringer, men mindre velegnet til runde gennemføringer.

Visuelt fremstår materialet lidt anderledes end bly, blandt andet fordi strækgitterets mønster kan anes på overfladen og materialet smyger sig mere efter tagformen på grund af dets fleksibilitet og vedklæbning.

På figur 18 er vist en skorstensinddækning med Wakaflex.

Figur 18.
Indækning af muret skorsten ved brug
af Wakaflex ("Tagbogen", 1999).

Miljømæssigt er der tale om et acceptabelt produkt. Noget af energiindholdet i gummimaterialet kan genvindes ved affaldsforbrænding. Et minus er dog at indholdet af aluminium i praksis sandsynligvis vil gå tabt for genanvendelse.

Prisen vurderes ud fra leverandørens oplysninger at være lidt dyrere end den traditionelle blyinddækning. Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.9.

4.2.2 Plisseret formbar aluminiumsplade

Produktet Mage flex-alu består af en 0,15 mm tyk aluminiumsplader som er bølgeformet på den ene led og stukfoldet i nogle striber på tværs af bølgerne. Overfladen er lakeret med en polyesterlak. På undersiden er påført et lag butylklæber. Produktet er føjeligt og samtidig formstabilt. Produktet virker umiddelbart noget sårbart på grund af lille godstykkelse. Det skal derfor ligesom for bly sikres, at der ikke er spændinger i konstruktionen, der kan give mekaniske brud på inddækningen. Produktet er forholdsvist nyudviklet og nyt på det danske marked. I forhold til monteringen vurderes materialet velegnet til firkantede skorstene og gennemføringer, men mindre velegnet til runde gennemføringer.

Produktet adskiller sig på grund af plisseringen visuelt fra traditionel plan blyplade, men minder om sædvanlige bølgeformede inddækningsvinger nederst på standardinddækninger til ovenlysvinduer.

Miljømæssigt er aluminiums svage punkt de store energiforbrug og miljøpåvirkninger ved fremstilling af ny aluminium. Ved at genanvende materialet kan de investerede energiforbrug og miljøpåvirkninger dog afskrives over flere brugsgennemløb. For Mage flex-alu vurderes der at være en risiko for, at produktet ikke vil blive genanvendt (pga. lav vægt og klæbning til tagmaterialet). Aluminiumstabet er dog samtidigt begrænset af produktets lave vægt.

Aluminium er en ikke-fornyelig ressource med forholdsvis lang forsyningshorisont.

Prisen vurderes til at være på niveau med traditionel blyinddækning. Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.8.

4.2.3 Blød zinkplade til inddækningsformål

Produktet "inddækningszink" er 0,6 mm zinkplade af en særligt blød kvalitet. Det leveres både plant og bølgeformet (plisseret). Det er formbart næsten som bly, dog er det lidt stivere. Holdbarheden overfor korrosion vurderes som god, om end lidt lavere end sædvanlig 0,8 titanzink, på grund af den lavere tykkelse. Produktet forventes at blive lanceret på det danske marked i efteråret 2000.

Inddækningszinks udseende har stor lighed med blys. Samtidig er zinkplader et almindeligt og accepteret materiale på tage i dansk byggetradition.

Miljømæssigt har materialet den svaghed, at det ligesom bly frigiver opløste (zink-) salte med moderat giftighed til nedbøren. Zinkfrigivelsen belaster såvel spildevandsslam som jordmiljø, hvor nedbør eller slam spredes. Zink er en ikke-fornyelig ressource med relativt kort forsyningshorisont.

Prisen forventes at komme til at ligge lidt over prisen for blyinddækning. Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.3.

4.2.4 Formstabil polymerinddækning med metalforstærkning

En anden kompositinddækning er under udvikling i Danmark. Der er tale om et velafprøvet kunststofmateriale med integreret metalforstærkning. Produktet er formbart og har en stivhed på niveau med blyplade. Det forventes at kunne holde den nye form ved egen stivhed, med muligt tilvalg af en mekanisk fastgørelse (uden perforering af inddækning eller tagmateriale). Produktet har nogle lovende brugsegenskaber og kan vise sig at være et godt alternativ.

Miljømæssigt er der tale om et acceptabelt produkt. Noget af energiindholdet i kunststofmaterialet kan genvindes ved affaldsforbrænding. Et minus er dog at indholdet af metal i praksis sandsynligvis vil gå tabt for genanvendelse.

Prisniveauet er endnu ukendt. Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.5.

4.2.5 EPDM-inddækningsbånd med aluminiumskant

Produktet Stripflash er et inddækningsmateriale af EPDM-gummi med en bøjelig aluminiumsskinne lagt i kanaler langs siderne. Produktet er meget fleksibelt. Selve gummien er ikke formstabil.

Produktet skal gøres mekanisk fast både til tag og væg, hvilket medfører en uhensigtsmæssig perforering af såvel inddækningen som tagmaterialet. Produktet vurderes at have begrænsede anvendelsesmuligheder som alternativ til blyinddækning på grund af behovet for fastgørelse. Det kan dog have sin berettigelse på profilerede stålpladetage, hvor fastgørelse med gennemskruning i tæthedsplanet er sædvanlig praksis. Produktet kan muligvis også anvendes til tagbølgeplader i visse situationer. Produktet er nyt på det danske marked, men der er en del års erfaring med holdbarheden af tagfolier af EPDM-gummi.

Miljømæssigt er der tale om et acceptabelt produkt. Noget af energiindholdet i gummimaterialet kan genvindes ved affaldsforbrænding. Et minus er dog at indholdet af aluminium i praksis sandsynligvis vil gå tabt for genanvendelse.

Denne inddækningstype vurderes noget dyrere end den traditionelle blyinddækning. Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.4.

4.2.6 Inddækning med formstøbte gummi-inddækninger

Produktet Masterflash er et eksempel på en formstøbt fleksibel inddækning af EPDM-gummi med en aluminiumskant ved tilslutningen til tagfladen. Aluminiumskanten på inddækningsfoden gør det muligt at tilpasse inddækningen til profilerede tage. Der er mulighed for at tilpasse inddækningen til rørdimensionen ved at skære noget af toppen, som tilsluttes mod røret.

Produktet skal klæbes på og helst også skrues fast i tagmaterialet. Princippet med at inddække ved at klæbe noget ovenpå en tagbelægning er en betænkelig løsning. Det er ligeledes uheldigt at gennembryde tæthedsplanet med skruer, så der dannes basis for et hul i taget. Produktet vurderes at have begrænsede anvendelsesmuligheder som alternativ til blyinddækning. Produktet er nyt på det danske marked, men der er en del års erfaring med holdbarheden af tagfolier af EPDM-gummi.

Produktet er visuelt fremmed for dansk bygningstradition for boligbyggeri. Produktet kan have sin berettigelse på profilerede metalpladetage på industri og lagerbygninger, hvor gennemboring af tagfladen i tæthedsplanet er normal monteringspraksis.

Miljømæssigt er der tale om et acceptabelt produkt. Noget af energiindholdet i gummimaterialet kan genvindes ved affaldsforbrænding. Et minus er dog at indholdet af aluminium i praksis sandsynligvis vil gå tabt for genanvendelse.

Materialebeskrivelsen er uddybet i afsnit 8.6.

4.3 Inddækning med almindelig zinkplade

Principielt er der mulighed for at anvende formtilpassede inddækninger med almindelig zinkplade ligesom ved de skrå og vandrette inddækninger mod en muret skorsten. Løsningen vurderes dog som meget dyr (se afsnit 2.4).

4.4 Præfabrikerede taghætter

Tag-/ventilationshætter fås i forskellige design og materialer. Størstedelen af tagmaterialeproducenterne har i deres tilbehørsprogram tag-/ventilationshætter i samme materiale som deres tagmateriale eller udformet i plast. Plasthætter er normalt udført af polystyren-plast af typen "HIPS" (high impact polystyrene). Endvidere fremstilles en del hætter til "løssalg" i metal og plast.

Taghætter til plane tagmaterialer fås med inddækning i rustfrit stål, zink, kobber eller aluminium.

En stor del af de præfabrikerede hætter, som produceres af tagmaterialeproducenterne, er udformet således af de har en fodflange som passer til tagdækkets profil, som vist i figur 19. Disse produkter monteres som det tilsvarende tagmateriale og kræver ingen ekstra inddækning.

Figur 19.
Standardhætte af plast afpasset efter tagstenenes facon