Alternativer til blyinddækning

5. Kviste

Ved inddækning af kviste anvendes der overvejende zink til de store lige flader, mens forsiden og i nogle tilfælde også siderne ("flunkene") i dag inddækkes mod taget med bly. Et eksempel på denne opbygning er vist på figur 20. Sammenskæringen mellem kvisttaget og den øvrige tagflade inddækkes normalt med en traditionel skotrende af zinkplade.

Figur 20.
Bly- og zinkinddækning af en kvist

Ved overgang til plane tagflader kan inddækningerne være udført helt af zink. Er taget belagt med tagpap, anvendes dette materiale ofte også til inddækningerne.

Kviste inddækkes i dag som regel på taget i forbindelse med opførelsen, men omkring 10 - 20% af de nyopsatte kviste leveres færdigproducerede, dvs. inklusive inddækning, parat til montage på taget.

Skrå og vandrette sammenskæringer

Inddækningen ved kvistens side er et eksempel på en skrå sammenskæring, mens inddækningen på kvistens forside er en vandret sammenskæring. Der henvises til de generelle beskrivelser af mulige blyfri inddækninger i kapitlerne 2 og 3.

Samlet inddækningsløsning for kviste

Her skal dog nævnes en samlet inddækningsløsning, som kan anbefales for kviste på tage med velfungerende undertag. Løsningen er vist i figur 22 - her dog med blyvinge på nederste sammenskæring.

Langs flunke kan inddækningen udføres som en siderende udført i fx zink, aluminium eller krydsfiner beklædt med tagpap. I figur 21 er denne inddækningsform vist for bølgeplade- eller tegltag. Byggeteknisk er løsninger med siderender gode og holdbare og kan anbefales under den forudsætning at renderne har en størrelse så de kan rengøres/renses.

Ved nederste vandrette inddækning kan i stedet for bly anvendes en af de i afsnit 3.2 beskrevne "blyerstatninger".

Mange kviste er placeret, så deres forkant flugter med – eller er tæt på – tagets forkant. I disse tilfælde er det ikke nødvendigt med en fleksibel inddækning. Her kan inddækning udføres med stiv plade alene.

Figur 21.
Zinkinddækning af en kvist på tegltag (Dansk VVS, 1997).

Figur 22.
Zinkinddækning af en kvist på tegltag. Forkant er inddækket med bly.

På præfabrikerede kviste kan inddækningen af flunken udføres som en siderende af krydsfiner beklædt med tagpap. Det bør sikres at renden har en bredde så den både kan udføres og senere renses.