Udvikling med omtanke - fælles ansvar

3. Strategiens opbygning

Bæredygtig udvikling indeholder tre dimensioner: en økonomisk, en miljømæssig og en samfundsmæssig dimension. Bæredygtig udvikling er en løbende proces, som indebærer, at de miljømæssige, økonomiske og samfundsmæssige hensyn integreres bedre.

Danmark har igennem de senere år opnået fremskridt med at integrere miljøhensyn i politikker og beslutninger, og vil også i de kommende år lægge betydelig vægt på nå videre med at opnå bæredygtig udvikling ved at integrere miljøhensyn i sektorpolitikker. Det vil samtidig skabe muligheder for at fremme vækst, beskæftigelse og velfærd samtidig med, at miljøhensyn får øget opmærksomhed.

Den samfundsmæssige dimension er ligeledes en del af regeringens generelle visioner og mål for en bæredygtig udvikling og et holdbart samfund. I strategien er bekæmpelse af fattigdom og social ulighed et vigtigt element i Danmarks regionale og globale indsats. Og spørgsmål som beskæftigelse og medarbejderinddragelse er en del af indsatsen i sektorerne. De samfundsmæssige udfordringer i bæredygtig udvikling som beskæftigelse, offentlige ydelser, skatter og gæld behandles endvidere selvstændigt i regeringens program for de næste ti år: "En Holdbar Fremtid - Danmark 2010".

Dette er regeringens forslag til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling. I forslaget beskrives mål og initiativer, som er nødvendige for, at Danmark kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Forslaget dækker ikke alle samfundets aktiviteter, der har betydning for bæredygtig udvikling, men de vigtigste nøglesektorer og områder er udvalgt. Forslaget sætter fokus på arbejdet med integration af hensyn til miljø i otte udvalgte sektorer, der i Danmark er centrale for bæredygtig udvikling. Det er sektorerne landbrug og fiskeri (under overskriften fødevareproduktion), skovbrug, industri, handel og service, transport, energi, by- og boligudvikling samt turisme. Centrale opgaver, som uddannelse og forskning, opfattes i strategien som integreret i de enkelte afsnit.

Også vigtige samfundsmæssige udfordringer som truslen fra menneskeskabte klimaforandringer, sammenhængen mellem miljø og sundhed, et mere effektivt ressourceforbrug og beskyttelse af den biologiske mangfoldighed er behandlet i forslaget. Den internationale indsats, virkemidler og videngrundlag og befolkningens deltagelse har betydning for alle sektorer og områder, og er derfor nødvendige elementer.

Strategien har et tidsperspektiv på tyve år. For hvert indsatsområde præsenteres Danmarks langsigtede mål og sigtelinier frem mod 2020. Udviklingsperspektiver og udfordringer samt mål og indsats for den første periode fra 2001-2006 er beskrevet.

Forslaget indeholder et afsnit om, hvordan strategien skal føres ud livet. Strategien peger på langsigtede mål og sigtelinier ca. tyve år frem. Strategien er ikke en konkret handlingsplan. Ved hjælp af indikatorer for bæredygtig udvikling kan vi holde øje med, hvor langt vi er kommet med at nå målene. Regeringen vil udvikle indikatorer, der kan følge udviklingen i opfyldelsen af vigtige mål og indsatser i strategien. Regeringen vil tage initiativ til at vurdere og justere strategien for bæredygtig udvikling hvert femte år.

Strategien har, som den er udformet, ikke knyttet udgifter til de enkelte områder, idet det ikke vil være meningsfyldt i et tyve års perspektiv. Beslutning af udgifter på et område kræver, at der udarbejdes et konkret beslutningsgrundlag for at vurdere forholdet mellem fordele og omkostninger ved et initiativ. Indsatsen for at sikre bæredygtig udvikling i form af konkrete initiativer, handlingsplaner, strategier m.v. vil indgå i den løbende samfundsøkonomiske prioritering.

Det er regeringens håb og ambition, at dette forslag til Danmarks strategi for bæredygtig udvikling kan medvirke til at få en konkret diskussion om Danmarks muligheder, mål og initiativer i forhold til at bidrage til bæredygtig udvikling. Derfor er der i de enkelte afsnit indsat en boks med nogle spørgsmål, som regeringen særligt gerne modtager synspunkter på. Spørgsmålene afspejler nogle af de problemstillinger og overvejelser, der ligger bag forslaget. Man kan også deltage i debatten om forslaget til strategien på Miljøstyrelsens hjemmeside (www.mst.dk).