Støj fra varelevering til butikker

6. Bestemmelse af kildestyrker

På baggrund af de gennemførte overvågninger er det valgt at udføre egentlige målinger på 3 rutinemæssige vareleveringer, som alle fandt sted på måleteknisk gunstige lokaliteter og tidspunkter.

De 3 leveringer var af følgende typer:

  1. Kombineret læs til en butik, som indgår i en kæde med eget distributionssystem.
  1. Levering til større købmandsbutik af terminalvarer fra mejeri, herunder fersk kød og mejeriprodukter excl. friskmælk.
  1. Kolonialvarer fra grossist til større købmandsbutik.

Målingerne er gennemført med tilladelse fra butiksindehaverne og delvis fra leverandørerne. Dog har nogle af butiksindehaverne givet tilladelse under forudsætning af, at de ikke kunne identificeres, hvorfor det er valgt ikke at anføre de faktiske målesteder.

Fremgangsmåden og målebetingelserne ved bestemmelse af kildestyrkerne kan i store træk beskrives som følger:

Ved alle tre vareleveringer blev bilerne bakket til aflæsningspositionen, således at bilens bagende var placeret 2-5 m fra facaden til butikkens lager og vinklen mellem facadeplanet og bilens længdeakse var ca. 90 grader.

Der er konsekvent gennemført samtidig måling i to målepositioner placeret i retninger på ca. 45 grader henholdsvis ca. 80 grader i forhold til facadeplanet. Det er valgt at undlade måling i retningen 90 grader, da en sådan måleposition ville være lokalt afskærmet af bilens førerkabine.

Støjen blev optaget på magnetbånd og hele hændelsesforløbet blev samtidig optaget på video, således at der i forbindelse med analyserne kunne fastlægges en præcis og sikker sammenhæng mellem den registrerede støj og de enkelte aktiviteter/delaktiviteter.

Måleafstandene er valgt så store som praktisk og måleteknisk muligt, hvilket for læsseaktiviteterne m.v. er ca. 15 – 25 m og for kørsel, dørsmæk, trykluftudligninger m.v. ca. 10 – 40 m. Det vurderes, at målingerne dermed kan betragtes som udført efter kuglemetoden, jf. Miljøstyrelsens vejledning nr. 5/1993 "Beregning af ekstern støj fra virksomheder".

Som nævnt er der målt i to forskellige retninger. Den indbyrdes forskel mellem resultater for de to retninger er ubetydelig. Der er derfor ikke grundlag for at bruge retningskorrektioner ved beregning af støj fra vareleveringer.

De resulterende energiækvivalente kildestyrker, som fremgår af tabel 5.1, er gennemsnitsdata beregnet på energibasis for samtlige registrerede aktiviteter/delaktiviteter, mens maksimalværdierne i tabel 5.2 er aritmetiske gennemsnit for et antal af de højeste registrerede enkeltværdier med tidsvægtning "Fast" inden for de enkelte aktiviteter/delaktiviteter.