Ti års miljøbistand til Østeuropa

Brunkålståger erstattes med frisk luft

Tunge tåger af smog og en luft mættet med forsurende gasser var hverdagskost for indbyggerne i den tjekkiske by Decin. Nu er byen blevet de forurenende kulværker kvit og har i stedet fået miljøvenlige kraftvarmeværker baseret på naturgas. Og det kan både mærkes og måles på den luft, som beboerne hiver ned i lungerne.

I starten af 1990'erne kunne de 55.000 indbyggere i den tjekkiske by Decin ikke se fra lygtepæl til lygtepæl, når de færdedes på gaderne i vintermørket. Forureningen fra de kulfyrede varmeværker og husholdningernes mange kulfyr indhyllede byen, som ligger i en dal et par timers kørsel nord for Prag, i en tæt tåge af smog.

Smogen - en usund cocktail af svovldioxid, kvælstofdioxid, kulstøv og uforbrændte partikler - øgede risikoen for lungekræft, astma, andre luftvejssygdomme og hjerte-kar-sygdomme hos Decins beboere, og medvirkede til forurening af luft og natur langt uden for Tjekkiets grænser.

For udslip af kvælstof og svovl respekterer ikke landegrænser, men transporteres over store afstande, og en betydelig del havner i områder langt fra selve forureningskilden. Her medfører den sur regn og overgødskning og er dermed skyld i skader på skove, søer, heder og moser. På europæisk plan skønnes det, at hvert fjerde træ i skovene er svækket som følge af den sure regn.

Decins kraftige luftforurening skyldtes hovedsageligt brugen af brunkul som brændsel til opvarmning. De kulfyrede fjernvarmeværker var gammeldags og uden røggasrensning, og de mange private kulfyr rundt om i husene var ineffektive og ligeledes uden rensningsfiltre.

Hertil kom et dårligt vedligeholdt og uisoleret fjernvarmenet. Varmerørene under byens veje afgav så megen varme, at sneen sjældent blev liggende ret længe. Varmetabet betød, at der blev brugt uforholdsmæssigt store mængder brunkul for at få varmen frem til husene.

Decin får miljøplan

Decin var kendt som en af de mest forurenede byer i Tjekkiet, og for at komme problemerne til livs indledte Dancee et samarbejde med byen.

Løsningen bestod i at begrænse anvendelsen af brunkul og modernisere fjernvarmenettet.

Resultaterne af indsatsen er markante. Der er sket en kraftig forbedring af både luftkvalitet og andre miljø-forhold i Decin.

I 1992 færdiggjorde det danske rådgivende firma Bruun & Sørensen Energiteknik A/S en energi- og miljøplan for Decin, som var finansieret af Dancee.

Planen indeholdt følgende hovedpunkter:
Begrænsning i brugen af brunkul
Opførelse af gasfyrede kraftvarmeværker
Omstilling af kulfyrede varmecentraler til naturgas
Modernisering af fjernvarmenettet

Det danske firma har efterfølgende assisteret Decins fjernvarmeselskab Termo Decin med at gennemføre planen, og Dancee har medfinansieret i alt fem energiprojekter i byen: To indledende miljøstudier, to naturgasbaserede kraftvarmeværker i den vestlige del af byen (herunder udbygning og renovering af fjernvarmenettet) og et geotermisk/naturgasbaseret kraftvarmeværk, som er under planlægning i den østlige del. De samlede projektomkostninger løber op i mere end 200 millioner kroner, og heraf udgør Dancee's støtte ca. 23 millioner kroner.

De to færdige kraftvarmeværker var begge i internationalt udbud. Begge udbud blev vundet af danske firmaer, som har stået for opførelsen af værkerne og renoveringen af fjernvarmenettet. Miljøstyrelsen skønner, at Tjekkiet vil købe varer og tjenesteydelser for omkring 60 millioner kroner i Danmark for at realisere miljøplanen.

Det første af værkerne - Bynov-værket - var Tjekkiets første naturgasbaserede kraftvarmeværk og har vakt stor opmærksomhed både i Tjekkiet og de omkringliggende lande, som har besøgt værket og vist interesse for at opføre lignende anlæg.

Bekæmpelse af luftforurening fra energiproduktion

Siden 1992 har Dancee støttet i alt fem luftforbedrende projekter i den tjekkiske by Decin: To miljøstudier, herunder udarbejdelse af en miljø-plan for området, samt tre kraftvarmeværker baseret på naturgas og geotermisk varme fra undergrunden.
Projektomkostninger i alt: ca. 200 millioner kr.
Bistand fra Dancee: Knap 25 millioner kr.
Anden finansiering (herunder lån og Tjekkiets egenfinansiering): ca. 175 millioner kr.

Dancee har gennem de sidste ti år støttet ca. 50 projekter, der alle har haft til formål at begrænse luftforureningen fra kraftværker (herunder industrielle) og fjernvarmeværker. Opførelse af nye effektive værker baseret på renere brændsler samt etablering af røggasrensning og afsvovlingsanlæg på eksisterende kulfyrede værker har været typiske indsatsområder.

I alt har Dancee støttet disse 50 projekter med 165 millioner kroner, mens finansieringen fra anden side, herunder landene selv, udgør knap 1.140 millioner kroner.

Gode miljøresultater

I dag - otte år efter - er der opnået bemærkelsesværdige miljøresultater i Decin. Smoggen er reduceret med ca. 40 procent, mens forsuringen og drivhuseffekten begge er begrænset med over 60 procent.

Når smoggen ikke er begrænset lige så meget som forsuring og drivhuseffekt, hænger det sammen med, at trafikken også er en stor bidragyder til smogforureningen. Derimod er afbrænding af kul og olie i elog varmeværker den helt overvejende årsag, når det handler om udslip af kuldioxid (som bidrager til drivhuseffekten) samt kvælstof og svovl (som bidrager til forsuringen).

De gode miljøresultater skyldes først og fremmest, at brunkullene er erstattet med den langt mere miljø-venlige naturgas. Ud over opførelsen af de nye gasfyre de kraftvarmeværker, er også flere kulfyrede kedelcentraler i byen omstillet til naturgas.

Miljøeffekter

Opførelsen af to gasfyrede kraftvarmeværker og omstilling af en række kulfyrede varmecentraler til naturgas samt renovering af fjernvarmenettet i Decin betyder, at miljøbelastningen i byen er reduceret med 40-90 procent.

Bidraget til den forøgede drivhuseffekt - dvs. CO2 -udslippet - er begrænset med godt 60 procent. Forsuringen - den regionale luftforurening - er nedsat med godt 65 procent. Mens den lokale forurening - smoggen - er nedbragt med 40 procent.

Det tredje kraftvarmeværk, som er under opførsel, vil give yderligere, markante forbedringer for luftkvaliteten i og omkring Decin.

Desuden er kraftvarmeteknologien, som indebærer en samtidig produktion af elektricitet og fjernvarme, en meget effektiv teknologi - energiudnyttelsen ligger tæt på 100 procent. Den massive udbygning med decentrale kraftvarmeværker i Danmark op gennem 1990'erne er netop en af hovedårsagerne til, at CO2 udslippet gennem de sidste ti år er faldet i Danmark.

De to kraftvarmeværker i Decin stod færdige i fyringssæsonerne 1996 og 1998 og producerer i dag el og varme til forbrugere på den vestlige side af floden Elben, som deler byen i to halvdele. Det naturgasfyrede kraftvarmeværk på Elbens østside, som forventes idriftsat i år 2002, vil desuden også udnytte geotermisk varme fra et reservoir 500 meter under byen.

Det nye værk dækker 40 procent af Decins varmebehov og indebærer en yderligere og meget væsentlig begrænsning i udslippet af både svovl, partikler, flyveaske og kuldioxid (CO2).

De store projektomkostninger betyder, at varmepriserne i byen er steget. Men fordi brændslet nu udnyttes langt bedre, og varmetabet fra rørene er nedbragt, forventes det, at varmen bliver billigere i Decin end andre steder i Tjekkiet, når lånene er tilbagebetalt i løbet af de næste otte år.

Bekæmpelse af luftforurening

Hovedformålet med indsatsen i Decin er at vise, hvordan energisektoren kan udvikles og energikilderne udnyttes mere rationelt, så både den lokale, regionale og globale luftforurening nedsættes.

Decin er ikke et enestående eksempel på luftforurening hverken i Tjekkiet eller i de øvrige østeuropæiske lande. Værst står det til i de industrialiserede områder, hvor energispild og afbrænding af billigt brunkul bidrager til forureningen. Men også mange mindre byer dækkes af den østeuropæiske smog, når svovl og kulstøv fra husholdningernes kulfyr lægger sig som en dyne over tagene.

Belastningen af luft og klima har derfor gennem årene været et af fokusområderne i Dancee's arbejde. Omkring 20 procent af Dancee's støttemidler går til bekæmpelse af luftforurening. Hertil kommer den sektorintegrerede miljøindsats, hvor et særligt program er rettet mod støtte til udvikling af en bæredygtig udvikling af energisektorerne i Østeuropa. Hvert år bevilges der ca. 70 millioner kroner til dette sektorprogram.

Gennem Dancee og sektorprogrammet for energi er der givet støtte til en lang række projekter, som støtter en omstilling til renere brændsler, effektiviserer energiproduktionen, reducerer energitabet i distributionsnettene og fremmer energibesparelser i industri og husholdninger. Bistand til geotermi, kraftvarme, naturgas, biomasse, renovering af fjernvarmenet samt etablering af røggasrensning på kulfyrede anlæg er konkrete eksempler på indsatsen i de østeuropæiske lande.