Bilagsrapport til "Evaluering af Værditabsordningen"; arbejdsnotat 2

3. Opsummering

Af analyserne i denne rapport fremgår det, at der efter al sandsynlighed ikke er noget værditab såfremt forurenede grunde bliver oprenset til afmelding. Enkelte interessenter var dog af den opfattelse, at de psykologiske effekter stadig kunne have en begrænset negativ indflydelse på handelsprisen, mens andre mente, at en oprensning til afmelding kunne have en positiv effekt i og med, at man fik vished om grundens miljøtilstand. Ligeledes var disse ejendomme omsættelige. Der kunne maksimalt være tale om en lidt længere liggetid. Ligeledes var belåningsvilkårerne de samme som for andre boliger.

Såfremt forurenede grunde oprenses til frigivelse er værditabet stadig aktuelt. Alle interessenter vurderer, at der ved frigivelse stadig er et værditab – dog af et mindre omfang. Ingen af ejendomsmæglerne kunne give et bud på den reducerede handelsværdi af en ejendom oprenset til frigivelse i forhold til en almindelig ejendom. Realkreditinstitutterne mente i tilfælde af oprensning til frigivelse, at servitutten om tilbagebleven forurening fortsat vil have en negativ indvirkning på handelsprisen. Selvom den tilbageblevne forurening ikke medfører nogen sundhedsmæssig risiko, så vil begrænsningerne i anvendelsen af ejendommen kombineret med psykologiske effekter og generel usikkerhed medføre en reduceret markedspris og en reduceret omsættelighed af ejendommen. Som følge heraf har kreditforeningerne fortsat en konservativ og tilbageholden kreditpolitik. Grundejernes vurdering bekræfter, at det gør en forskel på ejendommens handelsværdi, om grunden er frigivet eller afmeldt. 90% af de adspurgte grundejere mente, at handelsprisen vil være reduceret, såfremt grunden kun blev oprenset til frigivelse. Kun en enkelt var i stand til at kvantificere forskellen i handelsværdien, og tabet ville udgøre ca. 10%. Dog mente næsten alle, at grundene kunne handles, men et mindre værditab måtte forventes.

Grundejere, som uforvarende har erhvervet en forurenet ejendom, stavnsbindes, fordi ejendommen er svær eller umulig at sælge. Forurenede grunde er næsten ikke omsættelige. Ejendomme beliggende på en forurenet grund, kan som regel kun sælges, hvis de er blevet oprenset eller er tilmeldt en oprensningsordning. Der har kun været handlet nogle få forurenede grunde. Der har været et mindre antal handler med forurenede grunde, der har været tilmeldt en oprensningsordning. Ligeledes har der kun været et beskedent antal handler med oprensede (afmeldte) grunde. Ordningen medvirker således til at reducere stavnsbindingen, i og med at forurenede grunde kan sælges, såfremt de er tilmeldt VTO – dog med et mindre værditab. VTO medvirker til at stabilisere boligmarkedet. Forurenede grunde, der bliver oprenset til frigivelse er ligeledes omsættelige dog med et mindre værditab.

Ordningen har også medvirket til, at en række forurenede grunde er blevet oprenset hurtigere end i henhold til Affaldsdepotloven. Dvs. der er sket en fremrykning af den offentlige oprensning af forurenede ejendomme, som anvendes til boligformål. Spørgsmålet der står tilbage er, om der har været afsat tilstrækkelige midler til at opnå de ønskede målsætninger og hensyn i tilstrækkelig grad.

Værditabsordningen har uden tvivl afhjulpet problemstillingen ved at medfinansiere oprydninger, hvilket har muliggjort handel med disse ejendomme. De forurenede grunde, der er oprenset til afmelding, kan nu frit omsættes på markedet sandsynligvis uden værditab, mens grunde oprenset til frigivelse kan omsættes med et mindre værditab.