Påbud i jordforureningssager

3. Hvornår jordforureningsloven og hvornår miljøbeskyttelsesloven ?

Udstedelse af påbud i jordforureningssager kan ske i henhold til jordforureningsloven og i henhold til miljøbeskyttelsesloven.

Fremover vil det være jordforureningsloven, der er det helt centrale regelsæt i forbindelse med udstedelse af påbud i jordforureningssager.

Imidlertid vil nogle af de såkaldte gamle forureninger forsat være omfattet af miljøbeskyttelsesloven.

Spørgsmålet, om hvornår jordforureningsloven skal anvendes og hvornår miljøbeskyttelsesloven, herunder olietankbekendtgørelsen, skal anvendes, afgøres ud fra følgende "dato-betingelser":
Undersøgelsespåbud:
Hvis forureningen ikke er ophørt før 1.1.1992, så anvendes jordforureningsloven. Hvis forureningen er ophørt før 1.1.1992 kan jordforureningsloven ikke anvendes. Dette fremgår af § 40, stk. 2.

Med hensyn til en jordforurening, der er ophørt før 1.1.1992, indeholder miljøbeskyttelsesloven ikke mulighed for at udstede omkostningskrævende undersøgelsespåbud. Ikke-omkostningskrævende undersøgelsespåbud kan under visse nærmere betingelser udstedes efter miljøbeskyttelseslovens § 72. Dette kan eksempelvis dreje sig om et påbud om udlevering af kvittering for leveret olie.

Oprydningspåbud:
Hvis forureningen eller den væsentligste del heraf er sket den 1.1.2001 eller senere, så anvendes jordforureningsloven. Dette fremgår af § 41, stk. 1 og § 42.

Hvis forureningen eller den væsentligste del heraf er sket før 1.1.2001, kan udstedelse af oprydningspåbud under visse nærmere betingelser ske efter påbudsbestemmelserne i miljøbeskyttelsesloven, herunder olietankbekendtgørelsen.

Særligt om villaolietanke:
Såfremt en forurening fra en villaolietank er konstateret efter den 1.3.2000, kan der (under visse nærmere betingelser) udstedes undersøgelses- og oprydningspåbud efter jordforureningslovens § 48.

Hvis forureningen er konstateret den 1.3.2000 eller tidligere, eller hvis forureningen i øvrigt ikke er omfattet af § 48, så anvendes påbudsbestemmelserne i jordforureningslovens §§ 40-47 eller miljøbeskyttelsesloven, herunder olietankbekendtgørelsen.