Udvikling med omtanke - fælles ansvar

3. Strategiens opbygning

Begrebet bæredygtig udvikling indeholder tre indbyrdes afhængige og gensidigt forstærkende dimensioner:
den økonomiske (økonomiske ressourcer, udvikling og vækst)
den sociale (sociale ressourcer, solidaritet og fattigdomsbekæmpelse) og
den miljømæssige (naturressourcer, at beskytte og udnytte naturen på en bæredygtig måde og at forebygge og bekæmpe forurening)

Bæredygtig udvikling er en løbende proces som indebærer, at de miljømæssige, økonomiske og sociale hensyn integreres bedre.

Danmark har igennem de senere år opnået fremskridt med at integrere miljøhensyn i politikker og beslutninger og Danmark vil også i de kommende år lægge betydelig vægt på at nå videre med at opnå bæredygtig udvikling ad denne vej. Integration af miljøhensyn i sektorpolitikker vil skabe muligheder for at fremme vækst, beskæftigelse og velfærd samtidig med, at miljøhensyn får øget opmærksomhed.

Den sociale dimension er ligeledes en del af Danmarks generelle visioner og mål for en bæredygtig udvikling og et holdbart samfund. I strategien er bekæmpelse af fattigdom og social ulighed et vigtigt element i Danmarks internationale indsats. Og spørgsmål som beskæftigelse og medarbejderinddragelse er en del af indsatsen i sektorerne. Udfordringer som beskæftigelse, offentlige ydelser, skatter og gæld behandles endvidere selvstændigt i regeringens program for de næste ti år: "En Holdbar Fremtid - Danmark 2010" (januar 2001). De makroøkonomiske rammer overvåges løbende i regeringens udgivelse "Økonomisk Oversigt". Desuden har regeringen udsendt publikationen "Et bæredygtigt pensionssystem" (januar 2000). De fordelingsmæssige aspekter af den samfundsøkonomiske udvikling behandles i den årlige publikation "Familier og indkomster".

I den nationale strategi for bæredygtig udvikling beskrives mål og initiativer som er nødvendige for, at Danmark kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Bæredygtig udvikling berører alle samfundets aktiviteter, og i strategien har det været nødvendigt at fokusere på de vigtigste nøglesektorer og områder. Strategien sætter fokus på arbejdet med integration af hensyn til miljø i otte udvalgte sektorer. Det er sektorerne landbrug og fiskeri (under overskriften fødevareproduktion), skovbrug, industri, handel og service, transport, energi, by- og boligudvikling samt turisme.

Strategien behandler også vigtige udfordringer som truslen fra menneskeskabte klimaforandringer, sammenhængen mellem miljø og sundhed, et mere effektivt ressourceforbrug og beskyttelse af den biologiske mangfoldighed. Den internationale indsats, virkemidler og videngrundlag og befolkningens deltagelse har betydning for alle sektorer og områder og er derfor nødvendige elementer.

Strategien har et tidsperspektiv på tyve år. For hvert indsatsområde præsenteres Danmarks langsigtede mål og sigtelinier frem mod 2020. Udviklingsperspektiver og udfordringer samt mål og indsats for den første periode fra 2001-2006 er beskrevet.

Strategien er en samlet ramme for Danmarks nationale indsats for at opnå bæredygtig udvikling. Strategiens visioner og mål vil blive fulgt op af handlingsplaner, programmer og konkrete initiativer inden for de pågældende sektorer og områder. Strategien har som den er udformet ikke knyttet udgifter til de enkelte områder, idet det ikke vil være meningsfyldt i et tyve års perspektiv. Beslutning om udgifter på et område kræver at der udarbejdes et konkret beslutningsgrundlag for at vurdere forholdet mellem fordele og omkostninger ved et initiativ. Indsatsen for at sikre bæredygtig udvikling i form af konkrete initiativer, handlingsplaner med videre vil indgå i den løbende samfundsøkonomiske prioritering.

Ved hjælp af indikatorer for bæredygtig udvikling kan vi holde øje med hvor langt vi er kommet med at nå målene. Regeringen vil udvikle indikatorer der kan følge udviklingen i opfyldelsen af vigtige mål og indsatser i strategien. Strategien vil blive justeret mindst hvert femte år, så en ny udgave ligger klar til en FN-begivenhed fem år efter Verdenstopmødet om bæredygtig udvikling.