Elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde

Bilag D Lab. eksperiment. Dansk A-træ med ammoniak og oxidationsmiddel som additiv

1.Fremgangsmåde

Eksperimentet blev udført i en celle, som den på figur 5.1, med en diameter på 8 cm og en jordkammerlængde på 5 cm. I elektrolytkamrene cirkuleredes der 500 mL 2,5% ammoniak.

Eksperimentet blev udført på en jordprøve, som blev udtaget i pilotanlægget.

Der blev udført et laboratorieeksperiment af 40 dages varighed hvor jorden, efter at være blevet lufttørret, blev tilsat 8,8 M H2O2 til et vandindhold på ca. 10%. Dagen efter blev jorden yderligere tilsat 5% NH3, således at vandindholdet var 20% ved rensningseksperimentets start. Strømstyrken var 30 mA de første 10 døgn af eksperimentet og 40 mA de sidste 30 døgn.

Ved rensningseksperimentets afslutning blev der målt Cu og Cr koncentrationer i jorden

2.Resultater

For alle jordprøver lå pH mellem 9,9 og 10.1. Koncentrationsprofiler for Cu og Cr ses på figurerne D1 og D2.

Figur D1:
Cu koncentrationsprofil i Dansk A-Træ. Jordprøven var udtaget i pilotanlægget. (Største og mindste målte slutkoncentration er vist for de forskellige jordskiver)

Figur D2:
Cr koncentrationsprofil i Dansk A-Træ. (Største og mindste målte slutkoncentration er vist for de forskellige jordskiver)

3.Sammenfatning

Formålet med eksperimentet var at undersøge, om en tilsætning af oxidationsmiddel sammen med ammoniak kunne være med til at mobilisere Cr. Der blev under eksperimentet fjernet mere Cr, end i eksperimenter med ammoniak alene, men ikke nok til, at additivet var egnet, og derfor blev der ikke målt As.

Dansk A-træ har et højt indhold af organisk stof, og der er muligt, at oxidationsmidlet hovedsagelig gik til oxidation af det organiske stof frem for oxidation af Cr. Det er muligt at additivet kan anvendes til jorde med et mindre indhold af organisk stof.