Elektrodialytisk rensning af jord fra træimprægneringsgrunde

Bilag E  Lab. eksperiment. Dansk A-træ med ammoniumcitrat som additiv

1.Fremgangsmåde

Dette rensningseksperimentet på Dansk A-træ med ammoniumcitrat (ammoniak og citronsyre) som additiv blev udført i en laboratoriecelle, som bestod af 4 kamre. Et anodekammer, et tilledningskammer, et jordkammer og et katodekammer. Der var filterpapir mellem jord og tilledningskamer, de to andre membraner var kationbyttermembraner. Cellens diameter var 8 cm, og jordkammerets længde var 5 cm. Inden jorden blev fyldt i cellen, blev den lufttørret og tilsat en 1M ammoniumcitratopløsning, med pH justeret til 8 med ammoniak. Startvandindholdet var ca. 20%. I tilledningskammer og katodekammer blev der cirkuleret 500 mL 0,25 M ammoniumcitrat med pH justeret til ca. 8. I anodekammeret blev der cirkuleret 500 mL NaNO3, med pH justeret til 2 med HNO3. Rensningseksperimentet varede i 30 døgn. Strømstyrken var konstant 40 mA.

Ved eksperimentets afslutning blev jorden skåret i 5 skiver á 1 cm tykkelse, og der blev målt tungmetalkoncentrationer på skiverne (dobbeltbestemmelser). Der blev også målt tungmetalindhold i elektrolytter, membraner og på katode.

2.Resultater

Ved eksperimentets afslutning var pH i jorden mellem 7,0 og 7,6. Koncentrationsprofiler for de tre metaller ses på figurerne E1 til E3.

Figur E1:
Cu koncentrationsprofil i Dansk A-Træ. (Mindste og største målte koncentrationer er vist)

Figur E2:
Cr koncentrationsprofil i Dansk A-træ. (Mindste og største målte koncentrationer er vist)

Figur E3: As koncentrationsprofil i Dansk A-træ.

3. Sammenfatning

I dette eksperiment lykkedes det, at fjerne alle tre elementer samtidig. Jorden var fra start ekstremt forurenet, så en total rensning kan forventes at tage lang tid. Ammoniumcitrat kan tilsyneladende være den rigtige reagens til jorden, men koncentrationen af additivet bør optimeres gennem en forsøgsserie.