Etablering af regenereringsanlæg til plastaffald  hos LEGO System A/S 

Kap 1. Indledning

Genanvendelse har gennem de seneste årtier haft en høj prioritet i hierarkiet af muligheder for bortskaffelse af affald.

Det har således gennem de senest årtier været de skiftende regeringers mål at mindske mængden af affald, at undgå deponering af affald og fremme genanvendelsen. Især i de senere år er fokus flyttet fra forbrænding og energiudnyttelse, som havde høj prioritet i affaldsbehandlingen i 80-erne, til genanvendelse af materialer.

Erhvervsaffald udgør i Danmark årligt ca. 6 mio. tons ud af en samlet affaldsmængde på ca. 11 mio. tons. Mængden af plastaffald udgør kun en begrænset andel af den samlede affaldsmængde ca. 290 tons. I 1998 blev der genanvendt ca. 33.000 tons plastaffald. Der er gennem årene gennemført en række initiativer for at fremme genanvendelsen af plast, idet der vurderes at være et betydeligt potentiale.

Plastmaterialer kan inddeles i to hovedkategorier
termoplast
hærdeplast

Termoplast er – i modsætning til hærdeplast – karakteristisk ved at kunne opvarmes og formgives flere gange uden grundlæggende ændring af materialegenskaberne. Termoplast består imidlertid af et stort antal meget forskellige materialer med forskellig kemisk struktur og forskellige egenskaber.

Visse termoplaster anvendes i store mængder til produkter, der forekommer mange steder. Et eksempel er anvendelsen af polyethylen (PE) til folie til bl.a. emballage. Genanvendelsesindsatsen har rettet sig mod de plasttyper, der anvendes i store mængder.

Andre typer termoplast anvendes til tekniske formål, hvor de vælges på grund af deres specifikke tekniske egenskaber. Disse egenskaber er samtidig betinget af en forskellig kemisk opbygning af de enkelte plastmaterialer. Ved genanvendelse giver dette anledning til problemer, idet materialernes forskellige opbygning betyder, at de ikke vil kunne forenes i en genanvendelsesproces.

Dette har betydet, at genanvendelse af en blanding af forskellige plasttyper ikke har været anset for teknisk mulig. Imidlertid er de tekniske plasttyper væsentlig dyrere end bulk plast, hvilket for LEGO Company har været er drivkraft til at iværksætte initiativ med henblik på sortering og genanvendelse.

Erfaringen med en række plastgenanvendelsesprojekter har vist, at det er vanskeligt at opnå en kvalitet af regeneratet som tilsvarer ny plastråvare. Årsager til dette er sammenblanding af forskellige plasttyper samt forureninger i de genanvendte materialer. For LEGO Company har det imidlertid været vigtigt, at kunne opnå en kvalitet, der modsvarer ny råvarer for derved at kunne lade regeneratet indgå i den normale produktion. Det betyder, at regeneratet direkte erstatter ny plastråvare, hvilket er såvel et betydeligt økonomisk incitament som en væsentlig miljømæssig fordel.