Etablering af regenereringsanlæg til plastaffald  hos LEGO System A/S 

Kap 2. Baggrund for anlægget

LEGO System A/S har gennem adskillige år givet høj prioritet til miljøbeskyttende og -bevarende foranstaltninger, herunder affaldsminimering og genanvendelse. Plastaffald udgør en betydelig andel af virksomhedens affald, og der er gennem årene gjort store anstrengelse for bl.a. gennem sortering at reducere mængden at ikke-genanvendeligt plastaffald. LEGO System A/S anvender ca. 20 forskellige plastmaterialer, hvor der i vid udstrækning er tale om tekniske plaster i specielle applikationer.

Den årlige affaldsmængde udgør ca. 400 tons for LEGO´s fabrikker i Danmark og Schweiz, hvor den største del af fremstillingen af LEGO produkter finder sted.

Den seneste teknologiske udvikling har imidlertid gjort, at der kunne nås endnu et betydeligt skridt, idet det forventedes muligt at udsortere ABS - der udgør den største andel af LEGO Company’s plastforbrug - af en blanding af alle materialer, evt. yderligere indeholdende dekoreringsmaterialer og forureninger.

Inden projektet blev startet var målsætningen følgende:
Projektet skulle give LEGO Company en betydelig miljøgevinst.
Genanvendelse af mindst 200 tons plastaffald om året.
Materialet skulle kunne godkendes efter samme kriterier som nye råvarer.
Tilbagebetalingstiden skulle være under 6 år.

Der blev søgt om et tilskud fra Miljøstyrelsen, som bevilligede 1,5 millioner kr. til at gennemføre projektet. Dette var en væsentlig motivationsfaktor, som bevirkede at projektet blev endelig besluttet i starten foråret 1999, uanset usikkerhed om de teknologiske og økonomiske forhold.