Etablering af regenereringsanlæg til plastaffald  hos LEGO System A/S 

Sammenfatning og konklusioner

LEGO System A/S har i foråret 2000 installeret et anlæg til sortering af det plastaffald virksomheden producere. Det drejer sig på årsbasis om ca. 400 tons plastaffald fra LEGO´s fabrikker i Danmark og Schweiz.

Anlægget sorterer plastaffaldet vha. en vægtfylde sortering. Opkværnet plastaffald, der er opslemmet i en væske, sorteres i en centrifuge, som vha. den høje centrifugal påvirkning kan separere plastaffaldet op i to fraktioner. En let og en tung fraktion. Ved at sortere plastaffaldet 2 gange, kan anlægget sortere ABS (Acrylnitril-Butadien-Styren) plastmateriale fra de 20 øvrige plasttyper, som plastaffaldet fra fremstilling af LEGO produkter består af.

Efter sorteringen af plastaffaldet bliver den sorterede ABS indfarvet og ekstruderet således at det oprindelige plastaffald genanvendes i LEGO´s produktion på lige fod med nyt materiale.

Anlægget er unikt, idet der endnu ikke noget sted i verden findes andre anlæg, der udsorterer og oparbejder en enkelt materialefraktion af en blanding af mange plastmaterialer, der endog er forurenede.

Anlægget har en kapacitet på 800 kg/time. Da noget af materialet skal sorteres flere gange bliver den effektive kapacitet på ca. 500 kg/time.

Anlægget har en tilbagebetalingstid på ca. 4 år, og den samlede investering er på 8,6 millioner kr.

Oparbejdning af tekniske plastmaterialer til en kvalitet, der svarer til ny råvare har ikke hidtil været praktiseret i fuld skala i Danmark.

Erfaringerne med anlægget har det første halve år vist, at anlægget kan sortere LEGO´s plastaffald til en kvalitet, som gør at det kan anvendes igen direkte i produktionen af nye LEGO klodser.