Manual for offentligt-privat samarbejde om projekteksport

9. Praktik- og følordninger

9.1 Eksisterende følordninger
9.2 Hvordan kommer en medarbejder med som føl
9.3 Fremtidige mulige praktikmuligheder


De danske ressourcepersoner hos det offentlige har faglige kvalifikationer fra det daglige arbejde, men har sjældent erfaringer i relation til udlandsarbejde, da dette kun kan opnås ved praktiske udlandsophold. Da tidligere erfaring med udlandsarbejde ofte tæller med ved udvælgelsen af medarbejdere, kan det for den uerfarne medarbejder være meget svært at komme afsted på de(n) første opgave(r). Som led i videreuddannelsen af offentlige medarbejdere er et praktikophold eller såkaldte 'følture' således af afgørende vigtighed for kompetenceopbygningen.

9.1 Eksisterende følordninger

Pt. er det kun muligt at fa et praktikophold gennem en følordning i forbindelse med et aktuelt projekt finansieret af donormidler. De fleste danske donorer tillader medtagelse af føl på både korttidsmissioner og langtidsprojekter.

Danidas og Danceds følordninger er de to eneste, der er nedskrevet, og de danner udgangspunktet for føludsendelser af andre donorer (f.eks. Dancee5). De to ordninger ligner meget hinanden, men divergerer på nogle centrale områder. I nedenstående skema er ordningerne beskrevet og forskelle / ligheder illustreret.

Indhold

Danidas følordning

Danceds følordning

Link til den fulde version af følordningerne

Findes i publikationen 'KR-regler - Korttidskontrakter for Rådgivningsydelser), som kan rekvireres hos Danida

www.mst.dk/Danced

Målgruppe

Personer med relevant uddannelse men begrænset udlandserfaring. Skal være ansat i kontraktholders virksomhed

Personer med relevant uddannelse men begrænset udlandserfaring. Kan være ansat i kontraktholders virksomhed eller i andre institutioner, virksomheder, organisationer med tilknytning til projektet.

Varighed pr. person

Max. 6 måneder over en eller flere opgaver

Max. 3 måneder
På projekter: opholdet skal være af min. 2 og max. 3 måneders varighed. Korttidsmission: opholdet må max. være på 1 måned.

Betaling

Der dækkes: Basisløn under opholdet plus generelle udgifter til rejse og ophold (KR regler)

Der dækkes: Basisløn under opholdet samt udgifter til rejse og ophold (dækker ikke: rejsetid, weekendarbejde, kommunikation, overvægt)

Opgave

Varetage opgaver, som ikke kan bære en udvidelse af kontrakten med en fuldt kvalificeret konsulent.

Varetage opgaver, som ikke er del af den generelle opgaveløsning. Opgaverne skal være en del af føllets uddannelsesplaner.

Afrapportering

Ikke nævnt

Rapport fra opholdet kræves.

Administration af føllet

Dækkes ikke

Hvis føllet er ansat anden steds end hos kontraktholder, finansieres op til 15% overhead.

Andre krav

-

Der skal udarbejdes ToR for føllet inkl. arbejdsplan og generel uddannelses udviklingsplan for føllet.

Figur 9-1:
Hovedindhold af Danida og Danceds følordning

Som ses af Danidas ordning, kræver Danida, at føllet skal være ansat i den virksomhed, som har hovedkontrakten med Danida. Dette krav hindrer principielt offentligt ansattes adgang til ordningen.

9.2 Hvordan kommer en medarbejder med som føl

Som reglerne er idag, er det kun muligt for en offentlig institution at få en uerfaren medarbejder med på en opgave, hvis institutionen i forvejen er involveret i projekteksporten, det vil sige har indgået et samarbejde med en projekthaver under en af de nævnte samarbejdsmodeller (orlovsmodellen undtaget).

Desuden er det endvidere kun muligt at fa en medarbejder med som føl, hvis klienten er Danced eller følger Danceds følordning, jvf. ovenstående. I nedenstående gennemgang beskrives, hvad den offentlige institution skal gøre for at fa et føl med på en Danced følordning.

Den offentlige institution skal:
Læse den fulde version af guidelines for Danced følordningen (se link i ovenstående skema).
Få projekthavers accept af medtagelse af føl fra den offentlige institution. Projekthaver er den, der varetager administrationen af føllet overfor klienten, hvorfor en accept af føllet er nødvendig. Projekthaver er ikke forpligtet til at acceptere et føl.
Udarbejde en opgavebeskrivelse for følopholdet med følgende indhold (få eventuelle råd og vejledning fra projekthaver):
- Forventet udbytte af opholdet.
- Beskrivelse af opholdets relevans for medarbejderens uddannelse og fremtidige karriere i institutionen (uddannelsesplan).
- Tentativ arbejdsplan for opholdet (i forhold til målsætninger for opholdet).
- Beskrivelse af indhold for føllets rapport efter endt ophold.
- Fuldt CV (på engelsk) - jvf. CV guidelines i kapitel 10.
- Tentativt budget for opholdet (i henhold til følordningen).
Send ansøgningen til projekthaver, som sender den videre til klienten.
Bistå med supplerende oplysninger og/eller ændringer i opgavebeskrivelsen, skulle dette vise sig nødvendigt.

9.3 Fremtidige mulige praktikmuligheder

Som nævnt i kap. 8.2, er der i DUCED regi (miljøsamarbejdet mellem 7 universiteter) planer om etablering af et uddannelsesforløb for teknisk kompetente private og offentligt ansatte medarbejdere med begrænset udlandserfaring. Det er tanken, at slutningen på uddannelsesforløbet skal være et fagligt relevant praktikophold på 6 uger. Udkastet til uddannelsesprogrammet lægger op til, at praktikopholdene skal være på Danced / Danida opgaver, og at de to instanser skal være behjælpelige med at finde egnede praktikpladser.

5 Dancee har i år 2001 for første gang fået en budgetlinie til følaktiviteter. Følaktiviteterne vil blive 100% baseret på Danceds følordning.